«Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙA
Το Europe Direct και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου τίμησαν την Ημέρα της Ευρώπης
Με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης που τιμάται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου, το Europe Direct και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργάνωσαν , όπως γράψαμε, διαδικτυακή συζήτηση με θέμα, « Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης: Προκλήσεις και Προοπτικές για τη Νεολαία».
Εισηγητές ήταν ο κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και η κα Χριστιάνα Ξενοφώντος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Μενέλαος Μενελάου, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της επετείου, αναφέροντας ότι το οικοδόμημα του κοινού μέλλοντος με έξι χώρες αρχικά δένοντας τα οικονομικά τους συμφέροντα όπως ενέργεια, άνθρακα και χάλυβα, καθιστούσαν αδύνατον ένα νέο πόλεμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως την ξέρουμε σήμερα με τη συμμετοχή πλέον 27 χωρών-μελών, κατάφερε να κάνει ανοίγματα σε νέες πολιτικές, είπε, προσθέτοντας ότι ενώνουμε δυνάμεις, δουλεύουμε μαζί κι έτσι αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, όπως η οικονομία και οι επιπτώσεις της από την πανδημία, το μεταναστευτικό, οι θέσεις εργασίας, η κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και ο νέος ψηφιακός κόσμος. «Στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, προσφέρεται η ευκαιρία οι πολίτες να δηλώσουν τί επιζητούν από την Ευρώπη την επόμενη μέρα. Δίνεται η ευκαιρία να δηλώσουν τις προτεραιότητές τους και σε ένα χρόνο από σήμερα θα έχουμε συλλέξει το υλικό για το τι οι πολίτες της Ευρώπης θέλουν για το μέλλον της, για το κοινό μας σπίτι. Ο διάλογος στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, θα είναι ανοικτός μέχρι την Άνοιξη του 2022 και σε αυτόν ο πολίτης μπορεί να συμμετάσχει ξεχωριστά ή οργανωμένα στη δική του γλώσσα, η οποία θα μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες, με στόχο αυτή η άμεση αμφίδρομη διάδραση να δημιουργήσει ένα δυνατό, ειλικρινή και εποικοδομητικό ενιαίο διάλογο. Αυτό που οι πολίτες θα εκφράσουν, θα βοηθήσει ουσιαστικά τους ηγέτες να πάρουν τις αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος
Η κα Ξενοφώντος ανέφερε ότι η Ημέρα της Ευρώπης αποκτά ιδιαίτερο νόημα για την Κύπρο καθώς ακόμα παλεύει με ζητήματα επανένωσης και συμφιλίωσης. Αν κάτι μας έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε, είναι η ασφάλεια να ζούμε μεταξύ μας σε συνθήκες ειρήνης και με πάρα πολλές ευκαιρίες κυρίως για τους νέους, με διάφορα προγράμματα όπως το Erasmus+ με την εύκολη διακίνηση και επαφή με άλλους κόσμους, χωρίς περιορισμούς, με την πανδημία βεβαίως να είναι μια πρόκληση που πρέπει να επανεξετασθεί σε νέες συνθήκες. «Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας συμμετέχει σε ψηλό επίπεδο, ακολουθώντας τις διαδικασίες για τη Διάσκεψη, μεταφέροντας όσα οι νέοι επιθυμούν. Έγιναν ήδη εργαστήρια με θεματικές προτεραιοτήτων που οι ίδιοι οι νέοι έθεσαν, συζητώντας με 113 οργανώσεις από όλα τα εθνικά συμβούλια. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη και το πρόγραμμα με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ονομασία «25%» που αντιστοιχεί στο 25% του πληθυσμού των νέων στην Ευρώπη, η οποία ακόμη λόγω θεσμικών κωλυμάτων δεν έχει εξασφαλισμένη θέση στη χάραξη πολιτικής. Η νεολαία της μικρής Κύπρου επενδύει και προσπαθεί να δώσει άλλη νότα στη Διάσκεψη της Ευρώπης, παρά τις όποιες συνθήκες αντιμετωπίζει, ζητά να εξασφαλίσει ένα δυνατό Forum για άμεση συμμετοχή των πολιτών», τόνισε η κα Ξενοφώντος
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, υπό την αιγίδα του οποίου λειτουργεί το Europe Direct ΠανεπιστημίουΚύπρου, χαιρέτησε την Ημέρα της Ευρώπης, αναφέροντας ότι η 9η Μαΐου 1950 σηματοδότησε την επέτειο της ιστορικής Διακήρυξης του Robert Schuman, που οδήγησε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 71 χρόνων από την Διακήρυξη Σουμάν,, ο κ. Χριστοφίδης υπογράμμισε την ανάγκη έμπρακτης αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης για να προστατευθούν η ακεραιότητα και η ενότητα της Ένωσης. Σήμερα, πρόσθεσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχειρίζεται μια από τις δυσκολότερες προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει. Η 9η Μαΐου, σημείωσε ο Πρύτανης τιμάται κάθε χρόνο με πλήθος επετειακών εκδηλώσεων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ με στόχο την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των ευρωπαίων πολιτών για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη διαμόρφωση των πολιτικών που θα δώσουν νέο όραμα για την Ευρώπη που θέλουμε. Φέτος, κατέληξε, το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμβάλλει ενεργά στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, με πληθώρα δράσεων και εκδηλώσεων.
Η διαδικτυακή μετάδοση πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή της Υπηρεσίας Πληροφορικής Υποδομής.
Περισσότερες πληροφορίες για το Europe Direct Πανεπιστημίου Κύπρου και τις δράσεις που έπονται, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.europedirectucy.eu.