Μόρτον: Στήριξη διαδικασίας Ην. Εθνών και λύσης εντός παραμέτρων στο Κυπριακό
Τη διαβεβαίωση πως το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει προσηλωμένο στην υποστήριξη της διαδικασίας υπό τα Ηνωμένα Έθνη για επίλυση του Κυπριακού έδωσε η Υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (APPG) για την Κύπρο σερ Ρότζερ Γκέιλ.
Αναφέρθηκε επίσης σε βρετανική στήριξη λύσης εντός παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.
Η κα Μόρτον σημείωσε πιο συγκεκριμένα πως η βρετανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνδιαλέγεται με όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη διαδικασία ενόψει του νέου γύρου συνομιλιών που εξήγγειλε ο ΓΓ των Ηνωμένων.
«Ως μέρος αυτού του διαλόγου θα συνεχίσουμε να προτρέπουμε τα μέρη να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες ή ρητορική, περιλαμβανομένων στα Βαρώσια ή στα ύδατα γύρω από την Κύπρο, που θα έπλητταν τις προοπτικές περαιτέρω συνομιλιών», τόνισε η αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονία υφυπουργός.
Όπως πρόσθεσε, επ’ αυτών των θεμάτων το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να καθιστά ξεκάθαρες τις απόψεις του, τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν.
Η κα Μόρτον ανέφερε επίσης πως στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ συνέχισε να παροτρύνει τις πλευρές να επιδείξουν «ευελιξία και συμβιβασμό» ώστε να βρουν μια λύση «εντός των παραμέτρων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Πρόσθεσε πως αν και η μη επίτευξη επαρκούς κοινού εδάφους ήταν απογοητευτική, το Λονδίνο καλωσορίζει την προοπτική περαιτέρω άτυπων συνομιλιών.
Σε ό,τι αφορά την παρουσία της ΕΕ στις συνομιλίες, η κα. Μόρτον ανέφερε πως η βρετανική πλευρά είχε ξεκαθαρίσει πως ήταν ζήτημα που αφορούσε τα Ηνωμένα Έθνη και τις δύο πλευρές. «Η ΕΕ θα έχει σημαντικό ρόλο να παίξει σε οποιεσδήποτε επίσημες διαπραγματεύσεις, όπως έχει κάνει στο παρελθόν» συμπλήρωσε η Υφυπουργός Εξωτερικών.
Η επιστολή της αποτελεί απάντηση σε επικοινωνία του σερ Ρότζερ προς τον κ. Ράαμπ, με την οποία ο πολύπειρος Συντηρητικός βουλευτής επισήμαινε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με την Κύπρο, τόνιζε τη μη εποικοδομητική προσέγγιση της Τουρκίας και καλούσε σε διατήρησης της στήριξης μιας λύσης στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.