Ε.Ε.: Δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή της βάσης λύσης Κυπριακού
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος και οι άλλοι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι άμεσα συνυφασμένο με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Σε ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων της Κύπρου για τα όσα έγιναν στην άτυπη (5+1) συνάντηση για το Κυπριακό, στην Γενεύη (29-29/ 2021) , προέβη σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, τόσο κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, όσο και στο πλαίσιο χωριστών επαφών με ομολόγους του σήμερα στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ “κοινό μήνυμα τόσο κατά τις επαφές του κ. Χριστοδουλίδη, όσο και δια του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ήταν η ξεκάθαρη θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού”.
Την ίδια ώρα, , όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, τόσο ο Ύπατος Εκπρόσωπος όσο και οι άλλοι αξιωματούχοι “συμφώνησαν ότι το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι άμεσα συνυφασμένο με τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και με την ανάγκη η Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στη βάση του υφιστάμενου πλαισίου”.
Ο Ν. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επιμονή της Τουρκίας σε λύση δύο κρατών, εκτός του πλαισίου των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των κοινών αποφάσεων της ΕΕ, αλλά και στην αρνητική τοποθέτηση της Άγκυρας στην πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για διορισμό ειδικού αντιπροσώπου, μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών το αμέσως επόμενο διάστημα. Κατά την παρέμβαση του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε επίσης ότι δεν κατέστη εφικτό η ΕΕ να είναι παρούσα στις συζητήσεις στη Γενεύη και πάλι λόγω της άρνησης της Τουρκίας.
Σε σχέση με τα επόμενα βήματα και την ετοιμότητα και απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ – όπως διαβιβάστηκε στα ενδιαφερόμενα μέρη – για σύγκληση μια νέας άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό στους επόμενους 2-3 μήνες, με στόχο να διερευνηθεί η προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της συζήτησης των Ευρωπαίων ηγετών τον περασμένο Μάρτιο για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε τόσο από τους θεσμούς όσο και από τα κράτη μέλη της ΕΕ, “να θέσουν επιτακτικά προς την Τουρκία το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών και ότι δεν μπορεί να αλλάξει η βάση λύσης του Κυπριακού, αλλά και επισημαίνοντας την ίδια στιγμή ότι το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι άμεσα συνυφασμένο με τις εξελίξεις για επίλυση του Κυπριακού”.
Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε ξεχωριστές συζητήσεις για το Κυπριακό και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων με ομολόγους τους.
Συγκεκριμένα, συζήτησε το Κυπριακό με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας – ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, τον ενημέρωσε και για την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Γερμανία και του μετέφερε τη θέση της Γερμανίας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η όποια αλλαγή βάση λύσης του Κυπριακού – της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Σλοβενίας, χώρα η οποία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Εξάλλου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ αναφέρθηκε στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη και ενημέρωσε τους Υπουργούς Εξωτερικών ότι είναι σε συνεχή επαφή με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ενισχύοντας την προσπάθεια του και μεταφέροντας την ετοιμότητα της ΕΕ να συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.