Για την παραγωγή του εμβολίου Sputnik V συζήτησαν Ερντογάν -Πούτιν
Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης
Τις λεπτομέρειες της παραγωγής του εμβολίου Sputnik V κατά της νόσου Covid 19 στην Τουρκία, συζήτησαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Πούτιν και Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Η συνομιλία των δύο ηγετών γίνεται σε μία περίοδο, που το πρόγραμμα των εμβολιασμών στην Τουρκία καθυστερεί, καθότι το έλλειμμα των εμβολίων γίνεται όλο και πιο αισθητό στο σύστημα υγείας. Ημερομηνίες για τη δεύτερη δόση μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος e-nabiz συχνά αναβάλλονται, με αποτέλεσμα το ραντεβού για τη δεύτερη δόση να κλείνεται ακόμη και για έξι με οκτώ εβδομάδες μετά την πρώτη δόση.
Ο υπουργός Υγείας, Φαχρεττίν Κοτζά, προ ημερών δήλωσε ότι η Κυβέρνηση πράττει ό,τι είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσει την συνοχή των εμβολιασμών, ενώ εκτίμησε ότι αναμένει να έχουν εμβολιαστεί οι 30-39 ετών μέχρι των Ιούνιο.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, μαζί με τις ομάδες 0-9, 10-19, και 20-29 ετών, αποτελούν τις πολυπληθέστερες ηλικιακές ομάδες της Τουρκίας με περίπου 9% του συνόλου του πληθυσμού να αντιστοιχούν στην κάθε μία (στοιχεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας 2020). Ως εκ τούτου θα αποτελέσει μεγάλη επιτυχία του Υπουργείου εάν επιτευχθεί ο εμβολιασμός των περίπου οκτώ εκατομμυρίων πολιτών μεταξύ 30-39 ετών μέχρι τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, την οποία επικαλείται το ρωσικό κρατικό πρακτορείο Sputnik, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέτασαν τις λεπτομέρειες παραγωγής του ρωσικού εμβολίου στις τουρκικές υποδομές υγείας, με τη Μόσχα να δεσμεύεται ότι αυτόν τον μήνα θα ξεκινήσει η οργάνωση, ώστε να μπει σε τροχιά η παραγωγή «το συντομότερο δυνατόν».
Από πλευράς του ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον ρώσο πρόεδρο για τη στήριξη της Ρωσίας στην Τουρκία, ωστόσο έθιξε το θέμα του τουρισμού —η Ρωσία έχει σχεδόν ‘παγώσει’ τις πτήσεις με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επισκεφθούν την Τουρκία ρώσοι τουρίστες— λέγοντας ότι η ροή των τουριστών πρέπει να καταστεί και πάλι «αμφίδρομη».
Επικοινωνία Ερντογάν -Σαλμάν
Εξάλλου, τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά Σαλμάν είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , κατά τη διάρκεια της οποία συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας – Σαουδικής Αραβίας.
Πρόκειται για την δεύτερη επικοινωνία των δύο ηγετών σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, η οποία είναι ενδεικτική της προσπάθειας της Τουρκίας να ξαναφτιάξει τις σχέσεις της με τους ισχυρούς του αραβικού Κόσμου —όπως η Αίγυπτος— που, όντας στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ παίζουν καίριο ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή.
Οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία έλαβαν οριστικά την κατιούσα το 2018, μετά τη δολοφονία του σαουδάραβα Τζαμάλ Χασογκί στο προξενείο του Βασιλείου στην πόλη μας. Πέρυσι σειρά σαουδαράβων επιχειρηματιών υποστήριξε ένα «ανεπίσημο» μποϊκοτάζ σε τουρκικά προϊόντα, προβάλλοντας ως αιτία «την επιθετικότητα» της Τουρκίας όπως είπαν, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 98% διμερές εμπόριο.
Η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας είχε περιγράψει ως «καλή συνομιλία» το τηλεφώνημα μεταξύ Ερντογάν και Σαλμάν του περασμένου μηνός. Ο Ιμπραήμ Καλίν είχε επίσης πει ότι οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν.