Μπόλαρης : Σεβόμαστε το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Μπόλαρης : Σεβόμαστε το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κάνει παρέμβαση στο Φανάρι για την Ουκρανία

 

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Μάρκος Μπόλαρης, απέρριψε το ενδεχόμενο παρέμβασης της ελληνικής κυβέρνησης προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας.
Ο υφυπουργός, ρωτήθηκε, μετά την  συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, για την πρόσφατη συνάντηση του με τον Ρώσο πρέσβη και για το ενδεχόμενο παρέμβασης προς το Φανάρι.
«Είναι γνωστό ότι, όπως τα κράτη λειτουργούν θεσμικά με το σύνταγμα τους, η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει το δικό της σύνταγμα , τους δικούς της κανόνες, που θεσπίστηκαν από τις Οικουμενικές Συνόδους, δηλαδή με ένα τρόπο δημοκρατικό , οι οποίοι δοκιμάστηκαν στους αιώνες. Έχουμε κανόνες που αφορούν τα διοικητικά της Εκκλησίας από τον 4μ.Χ. αιώνα μέχρι και σήμερα» , σημείωσε ο κ. Μπόλαρης.
Επίσης , υπέδειξε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία τα κράτη, ιδιαίτερα τα δημοκρατικά, να αντιλαμβάνονται ότι η αποστολή τους είναι να διαχειριστούν την καθημερινότητα του πολίτη , τα θέματα άμυνας, εξωτερικής πολιτικής, παιδείας, οικονομίας, υγείας κλπ και να αφήνουν στην Εκκλησία να εκπληρώνει το δικό της έργο , το οποίο δεν είναι του κόσμου τούτου, αλλά είναι τα πνευματικά, είναι το «άνω θρώσκω».
Συνεπώς, , επεσήμανε, «παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά σεβόμαστε την θεσμική λειτουργία της Εκκλησίας. Σεβόμαστε την θεσμική λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και δεν πρόκειται να κάνουμε παρέμβαση , η οποία είναι έξω από τα καθήκοντα και από το ρόλο, που προσδιορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση». Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος , λέγοντας : «προσδιορίζουμε τους διακριτούς ρόλους. Σεβόμενοι λοιπόν τους διακριτούς ρόλους καταλαβαίνουμε ότι η Εκκλησία πρέπει να διοικηθεί και να λειτουργήσει, όπως ορίζουν οι Οικουμενικές Σύνοδοι και οι ιεροί κανόνες και εμείς να κάνουμε το δικό μας έργο».

 


Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τον ισχυρισμό ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενεργεί κατόπιν υποδείξεως των ΗΠΑ, ο Έλληνας υφυπουργός απάντησε: «Πάντοτε υπάρχει αναφορά και συσχέτιση γεωπολιτικών και με τα εκκλησιαστικά και τα θρησκευτικά γενικά. Πάντοτε υπάρχει μια αναφορά σε γεωπολιτικά συμφέροντα Μήπως στα Βαλκάνια οι αυτοκεφαλίες δόθηκαν δεν δόθηκαν πάντοτε σε συσχετισμό με τα γεωπολιτικά; Η Βουλγαρία πήρε την αυτοκεφαλία της, μετά από μια επώδυνη περίοδο, η Σερβία, η Ρουμανία το ίδιο. Αλβανία και Ελλάδα το ίδιο».
Ο κ. Μπόλαρης τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία «για όλους μας και από όλους μας να υπάρχει ψυχραιμία, να έχουμε ένα ευρύτερο ορίζοντα για να μην πληγώνουμε την Εκκλησία και να προχωρήσουμε μπροστά , έχοντας γνώση του τι έγινε στο παρελθόν, μας διδάσκει το παρελθόν».

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως είχαν μια όμορφη συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, που περιλάμβανε και πολιτικά θέματα καθώς και εκκλησιαστικά. Σημείωσε πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν αυτή την καλή συνεργασία, όπως είχαν πάντοτε με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης χθες 12 χρόνων από την ανάδειξη του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο έστειλε το μήνυμα πως η ανοδική πορεία της Εκκλησίας θα συνεχιστεί.
Ο κ. Χρυσόστομος παρέθεσε γεύμα στον Έλληνα υπουργό, στο οποίο παρακάθισε ο Μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως, Αμφιλόχιος, ο Ηγούμενος της Μονής Σίμωνος Πέτρας, Ελισσαίος , ο πρέσβης της Ελλάδος, Ηλίας Φωτόπουλος και ο Μητροπολίτης Βόστρων, Τιμόθεος.

Share this post