Ναυάγησε η άτυπη (5+1) συνάντηση της Γενεύης ,αλλά ο Γκουτέρες ανακοίνωσε την σύγκληση νέας

Ναυάγησε η άτυπη (5+1) συνάντηση της Γενεύης ,αλλά ο Γκουτέρες ανακοίνωσε την σύγκληση νέας

” Είναι αδύνατο να τετραγωνίσεις τον κύκλο στη γεωμετρία, αλλά πολύ κοινότυπο στην πολιτική”(!), δήλωσε ο Γκουτέρες για τα δύο κράτη και την Διζωνική , Δικοινοτική Ομοσπονδία.- Αναστασιάδης : ” επιτυχής διαχείριση από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ,  αλά και της ε/κ πλευράς”

Ολοκληρώθηκε, με ναυάγιο,  γύρω στο μεσημέρι η διήμερη ( 27-29 / 4/2021) άτυπη (5+1) συνάντηση της Γενεύης. Ωστόσο, ο γ.γ. του ΟΗΕ έσπευσε και ανακοίνωσε  την απόφασή του για διεξαγωγή νέας συνάντησης 5+1 σε δύο με τρεις μήνες. Αυτό δίνει την άνεση στην Άγκυρα να αποφύγει τις όποιες συνέπειες από το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Αν και ο κ. Γκουτέρες  δεν αποκάλεσε το  σημερινό  αποτέλεσμα ως  ναυάγιο, αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί , διότι η Άγκυρα και ο Τατάρ τόσο δημοσίως , όσο και προς τα Ηνωμένα Έθνη , αλλά και σε άλλους , είχαν καταστήσει σαφή την γραμμή τους για κυριαρχική ισότητα και  δύοκράτη. Για να γινόταν όμως αυτό θα έπρεπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης να εγκαταλείψει ή να “νερώσει” την θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας.  Διπλωματικός παρατηρητής στην Γενεύη , με τον οποίο μίλησε ο ageliaforoς , σχολίασε για την σύγκληση της συνάντησης του τελευταίου διημέρου: ” Ο κ. Γκουτέρες ενήργησε ως ¨νεόφυτος¨ (αρτίβλαστος- νεοφυτρωμένος) διπλωμάτης”. 

Ο ίδιος σημείωσε: ” Στο Κρανς Μοντανά λέχθηκε από κάποιους ότι ο κ. Έϊντε παρέσυρε τον κ. Γκουτέρες , τώρα ελπίζω να μην μπουν τα ίδια για την κυρία Λουτ”. 

Μετά την σημερινή τρίτη ολομέλεια ο γ.γ. του ΟΗΕ , μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Γκουτέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ελληνοκυπριακής πλευράς,  ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Η θέση που εκφράστηκε χθες από τους Τουρκοκυπρίους ήταν ότι οι πολλές προσπάθειες, που έγιναν για επίλυση του κυπριακού εδώ και χρόνια απέτυχαν, περιλαμβανομένης και της πιο πρόσφατης στο Κραν Μοντανά.

Πιστεύουν ότι οι προσπάθειες για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία εξαντλήθηκαν και ότι οι Τουρκοκύπριο αξίζουν ίσο διεθνές στάτους στη βάση δύο κρατών που θα συνεργάζονται μεταξύ τους.

Η θέση της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας ήταν ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να επαναρχίσουν από όπου έμεινα στο Κραν Μοντανά και με στόχο να επιτευχθεί λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, στο κοινό ανακοινωθέν του 2014, στη μέχρι σήμερα επιτευχθείσα εργασία, στα έξι στοιχεία που παρουσίασα στο Κραν Μοντανά και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση. Διεξήγαμε εκτενείς διαβουλεύσεις, διμερείς συναντήσεις και ολομέλεια για να βρούμε κοινό έδαφος.

Η αλήθεια είναι ότι στο τέλος των προσπαθειών μας δεν έχουμε ακόμη βρει αρκετό κοινό έδαφος για να επιτρέψει την επανέναρξη μιας επίσημης διαπραγμάτευσης σε σχέση με τη διευθέτηση του Κυπριακού,  αλλά δεν τα παρατώ, η ατζέντα μου είναι πολύ απλή, αφορά  αυστηρώς το να αγωνιστώ για την ασφάλεια και την ευημερία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που αξίζουν να ζουν σε ειρήνη και ευημερία μαζί.

Καταφέραμε να συμφωνήσαμε ότι θα συγκαλέσω στο εγγύς μέλλον άλλη συνάντηση, 5 συν τα ΗΕ, ξανά, με στόχο να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση εξεύρεσης κοινού εδάφους για να μπορέσουν να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις.

Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προχωρήσει ο διάλογος και να μπορέσει να αποφέρει θετικά αποτελέσματα”.

Σε ερώτηση, αν θα υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ της παρούσας περιόδου και της επόμενης διάσκεψης, ο γ.γ. των ΗΕ είπε ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις και ο σκοπός είναι να δημιουργηθούν κατά το δυνατόν οι προϋποθέσεις για να είναι επιτυχής η επόμενη συνάντηση. 

Για τον χρόνο πραγματοποίησης της  επόμενης συνάντησης, ο γ.γ. του ΟΗΕ είπε ότι δύο με τρεις μήνες είναι το χρήσιμο χρονοδιάγραμμα, εφόσον στην περίπτωση που το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό δεν θα επιτρέψει μια ουσιαστική εξέλιξη, ενώ αν είναι μεγάλο δεν θα βοηθήσει στην κοινή μας προσπάθεια για λύση.

Ιδιαίτερο ενδιάφέρον έχει η απάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες στην ερώτηση ,  πώς θα ενεργήσουν τα ΗΕ δεδομένου ότι η άποψη των Τουρκοκυπρίων αφορά τη δημιουργία δύο κρατών, ενώ τα ψηφίσματα αφορούν σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Η απάντηση του γ.γ. ήταν :” είναι αδύνατο να τετραγωνίσεις τον κύκλο στη γεωμετρία, αλλά πολύ κοινότυπο στην πολιτική”.

Ο γ.γ.  έχει μια εντολή, που του δίνεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας, είπε ο κ. Γκουτέρες  και πρόσθεσε : “Πρέπει να διεξάγω τις επίσημες διαβουλεύσεις στη βάση των όρων εντολής μου, αλλά σε μια άτυπη συνάντηση χωρίς προϋποθέσεις είναι χρήσιμο που όλες οι αντιπροσωπείες να μπορούν να εκφράσουν τις θέσεις τους και αυτό μας επιτρέπει να διαβουλευτούμε και να δώσουμε αναφορά  στο ΣΑ για τις διαφορετικές θέσεις που εκφράστηκαν σε αυτή τη συνάντηση».

Για” επιτυχή διαχείριση από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ,  αλά και της ε/κ πλευράς” , μίλησε  ο πρόεδρος  Αναστασιάδης.  Ζήτησε να αποφευχθούν οποιαδήποτε νέα τετελεσμένα, σημειώνοντας ότι «ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων είτε επί του εδάφους είτε επί της θαλάσσης θα είναι αιτία μη συμμετοχής σε ανάλογες προσπάθειες του γ.γ. , όχι εξαιτίας του , αλλά εξαιτίας των συμπεριφορών της Τουρκίας».

Άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη – ΠτΔ –δηλωσεις
Γενεύη, Ελβετία
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προβαίνει σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.
//
Informal five-party Summit – PoR – Statements
Palais des Nations, Geneva, Switzerland
The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades makes statements to the Press.

Ο Ν.  Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση,  γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ τήρησε, όπως είπε, “μια άψογη στάση και ήταν σαφέστατος προς την τ/κ κοινότητα και στην Τουρκία ότι η επιζητούμενη από αυτές λύση δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί είτε από τα ΗΕ είτε από την ΕΕ.”

Επίσης, διαβεβαίωσε πως η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να εργάζεται με την ίδια συνέπεια για να εξευρεθεί μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού και δεν θα αγνοεί ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ.

Ν. Δένδιας

Εποικοδομητική στάση έδειξε η ελληνική πλευρά στην άτυπη πενταμερή , δήλωσε  ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα προσήλθε στην συνάντηση με στόχο την δημιουργία συνθηκών που θα επέτρεπαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που έχει τεθεί ρητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Στο πλαίσιο αυτό, ήρθαμε στη συνάντηση αυτή υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε λύση, εκτός από αυτές τις παραμέτρους, πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δείξαμε εποικοδομητική στάση. Καταβάλαμε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός  Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας σημειώνει ότι η Ελλάδα κατέστησε σαφές ότι οι προσπάθειες του ΓΓ, οι οποίες θα συνεχιστούν με νέα πενταμερή, θα πρέπει να καταβληθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου και του πλαισίου της εντολής του. «Δηλαδή τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για αναζήτηση λύσης στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υπενθυμίσαμε ότι οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι απολύτως δεσμευτικές για όλες τις πλευρές», κατέληξε.

* Διαβάστε πιο κάτω τα δημοσιεύματα των σημερινών τουρκοκυπριακών και τουρκικών εφημερίδων για την συνάντηση της Γενεύης

 

Άτυπη πενταμερής , Τουρκοκυπριακός- Τουρκικός Τύπος (29/4/2021) by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

Share this post