‘Ρίζωσε’ πλέον ο αριθμός ‘10’ στην ισοτιμία λίρας/ευρώ, η πτωτική τάση συνεχίζεται

‘Ρίζωσε’ πλέον ο αριθμός ‘10’ στην ισοτιμία λίρας/ευρώ, η πτωτική τάση συνεχίζεται

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Την χειρότερη απόδοση μεταξύ των αναπτυσσόμενων οικονομιών έχει φέτος, μέχρι στιγμής, η τουρκική λίρα, με την ισοτιμία με το ευρώ να έχει πλέον ξεπεράσει την αναλογία 10 προς 1 και η πτωτική τάση συνεχίζεται.

Οι λόγοι είναι πολλοί: Οι κρίσεις στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, η πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας, οι εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική και η πανδημία, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών.

Η ισοτιμία της λίρας χθες το βράδυ διαμορφώθηκε στις 10,14ΛΤ/€1. Σήμερα, με το άνοιγμα των αγορών, ενδεχομένως να σημειωθούν περεταίρω διακυμάνσεις, δεδομένων και των δηλώσεων του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για το 1915, οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο στους Αρμένιους συγγενείς των θυμάτων να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια.

Η λίρα ξεκίνησε να σταθεροποιείται μετά την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το 2001. Μεταξύ 2005 και 2010 η οικονομία φαινομενικά ήκμαζε και η λίρα παρέμενε σχετικά σταθερή, παρουσιάζοντας ήπιες διακυμάνσεις (κυμαινόταν μεταξύ 1,7 – 2,3ΛΤ/€1) και προσελκύοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών. Έκτοτε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα ‘ψυχολογικά όρια’ στην ισοτιμία ξεπεράστηκαν στις εξής ημερομηνίες: Το ‘φράγμα’ των τριών λιρών έσπασε στις 17/1/2014. Στις 11/1/2017 ξεπεράστηκαν οι τέσσερις λίρες, στις 9/4/2018 οι πέντε, την ίδια χρονιά στις 7/8/2018 οι έξι (6,1448ΛΤ), στις 13/8/2018 οι επτά (7,7865ΛΤ), στις 27/7/2020 οι οκτώ (8,0552ΛΤ), στις 28/9/2020 οι εννιά (9,1073ΛΤ) και τέλος, στις 6/11/2020 έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των δέκα λιρών (10,1489ΛΤ).

Η Τουρκία συχνά χρησιμοποιεί μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της, ώστε να συγκρατήσει την πτώση της λίρας και να διατηρηθούν σταθερές οι τιμές σε σειρά αγαθών και πρώτων υλών, που είναι εισαγόμενα και απαραίτητα για τον βιομηχανικό κλάδο. Ο νέος επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Σαχάπ Καβτζίογλου, έχει δηλώσει ότι η Τράπεζα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ξανά τα αποθεματικά, αν και όταν αυτό κριθεί αναγκαίο. Επίσης, τόνισε ότι τα επιτόκια δεν θα αλλάξουν επί της παρούσης, αλλά δεν ενθάρρυνε τους ξένους επενδυτές επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του προκατόχου του, ότι η Τράπεζα θα πράξει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να εξασφαλίσει τις επενδύσεις τους στη λίρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πει ότι η πορεία της λίρας δεν αντανακλά τις αποδόσεις της τουρκικής οικονομίας και έχει, επίσης, κατηγορήσει «ξένες δυνάμεις» για την απότομη πτώση της λίρας, στις οποίες «δεν αρέσει η πρόοδος της Τουρκίας». Έχει, τέλος, καλέσει τους πολίτες να καταθέσουν στα τουρκικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «τον χρυσό και το συνάλλαγμα που φυλούν στα μαξιλάρια», εμπιστευόμενοι τα επενδυτικά τους πακέτα.

 

 

Share this post