Υπουργός Υγείας: Επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στην Κύπρο
Ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ενημέρωσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για την επιδημιολογική εικόνα που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα, στη βάση και της πληροφόρησης της οποίας έτυχε από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή.
Μετά την συνεδρίαση ο υπουργός δήλωσε ότι , σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που αξιολογήθηκαν, οι αυξημένοι αριθμοί των λοιμώξεων, των εισαγομένων στα νοσοκομεία και των νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αποτυπώνουν την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στην Κύπρο, όπως εξάλλου και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τις πλείστες χώρες να βρίσκονται σε καθεστώς αυξημένων περιορισμών.
Η ευρεία διασπορά του ιού στην Κύπρο επιβεβαιώνεται, τόνισε, από τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά, παρά τον άμεσο εντοπισμό και την απομόνωσή τους, μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης.
“Παρά τα σημάδια σταθεροποίησης που παρατηρούνται σε ορισμένες περιπτώσεις, κρίνεται ότι σαφέστερη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης θα αποτυπωθεί τις επόμενες ημέρες, όταν θα υπάρξει αποτίμηση των πρόσφατων χαλαρώσεων στα περιοριστικά μέτρα. Στη βάση αυτών των δεδομένων επαναβεβαιώθηκε η θέση ότι η στρατηγική της αποκλιμάκωσης των περιορισμών θα υλοποιηθεί με γνώμονα την αποφυγή πισωγυρίσματος σε όλους τους τομείς” , πρόσθεσε ο υπουργός.
Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο ενός ανθρώπου από τη νόσο COVID-19, όπως και 365 νέα περιστατικά κορωνοϊού ανακοίνωσε την Τρίτη το Υπουργείο Υγείας, με το ποσοστό θετικότητας να ανέρχεται σε 0,99%. Μετά τον θάνατο ενός άντρα ηλικίας 90 ετών, ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέβηκε σε 246.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, 222 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 50 σε σοβαρή κατάσταση.
Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 36.702 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), από τα οποία εντοπίστηκαν 365 νέα περιστατικά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 42.993.
Α. Θάνατοι από τη νόσο COVID-19
Το ένα άτομο που απεβίωσε με την τελική αιτία θανάτου να αποδίδεται στη νόσο COVID-19, αφορά σε:
– Άντρα, ηλικίας 90 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.
Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 246, εκ των οποίων:
– 163 άντρες (66%), και
– 83 γυναίκες (34%).
Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 79 έτη.
Β. Νοσηλευόμενοι
Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 222 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 50 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.
Από τους 50 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 23 είναι διασωληνωμένοι, οι πέντε νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 22 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Γ. Θετικά περιστατικά COVID-19 (PCR test και rapid test αντιγόνου)
Από τις 36,702 εργαστηριακές διαγνώσεις που διενεργήθηκαν σήμερα οι 3,533 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 33,169 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), εντοπίστηκαν 365 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:
• 125 κρούσματα από 735 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των στενών επαφών (πρωτογενείς επαφές) κρουσμάτων.
• 3 κρούσματα από 500 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
• 86 κρούσματα από 1,777 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
• 13 κρούσματα από 464 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.
• 14 κρούσματα από 846 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) σε ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια και σε φαρμακεία.
• 124 κρούσματα από 32,323 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας.
Επιπρόσθετα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος
• 57 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.