“Η Δόξα του Νικόλαου Γύζη.Ο ζωγράφος των ιδεών και η αισθητοποίηση του εθνικού του οράματος”.
Συγγραφέας η ιστορικός τέχνης, Μαρία Κατσανάκη. Μια νέα έκδοση του Μουσείου Μπενάκη. Τον πίνακα του Γύζη πρόσφερε στην προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ο Δημήτρης Γκέρτσος.
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη δίγλωσσος τόμος, με τίτλο «Η Δόξα του Νικόλαου Γύζη. Ο ζωγράφος των ιδεών και η αισθητοποίηση του εθνικού του οράματος”.
Συγγραφέας του τόμου είναι η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, ιστορικός τέχνης, Μαρία Κατσανάκη, η οποία εξετάζει την δημιουργία του έργου – εμπνευσμένου από το επίγραμμα του Διονυσίου Σολωμού «Η καταστροφή των Ψαρών» – σε σχέση με τις ιστορικές εξελίξεις στην Ελλάδα και σε συνάρτηση με τα καλλιτεχνικά ρεύματα στην Ευρώπη της εποχής.
Παράλληλα, η συγγραφέας ανασυνθέτει τα βήματα του έργου από την εποχή της δημιουργίας του, λίγο πριν από την εκπνοή του δέκατου ένατου αιώνα, μέχρι την απόκτησή του από τους προγόνους του Δημητρίου Γκέρτσου (1928). O πίνακας Δόξα του Νικολάου Γύζη, έργο με ιδιαίτερη βαρύτητα και μεγάλη συμβολική σημασία, από τις 8 Φεβρουαρίου ανήκει στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, μετά από ευγενική προσφορά του προηγούμενου κατόχου του, Δημήτρη Γκέρτσου, και παράλληλα παρουσιάζεται στην έκθεση «1821 Πριν και Μετά», η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138. Η ειδική αυτή έκδοση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δύο γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά), εντάχθηκε στο εκδοτικό πρόγραμμα του Μουσείου Μπενάκη, κατέστη δυνατή χάρη στην αποκλειστική χορηγία του Δ. Γκέρτσου.
Η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παραλαμβάνοντας τον πίνακα είχε δηλώσει : «Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση υποδεχόμαστε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τον πίνακα του Νικολάου Γύζη “Δόξα”, δωρεά του ως σήμερα κατόχου του έργου, κ. Δημήτρη Γκέρτσου. Με μια χειρονομία ευγενούς προσφοράς και υψηλού εθνικού συμβολισμού ο κ. Δημήτρης Γκέρτσος αποχωρίστηκε ένα πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο με τη σκέψη, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει, ότι ένας πίνακας με τόσο “μεγάλη εθνική διάσταση και αναγνώριση δεν μπορούσε να του ανήκει”. Η “Δόξα” είναι μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες παραστάσεις που συνδέονται με την εικονογραφία του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και έχει ταυτιστεί με την εικόνα της Ελλάδας. Μιας Ελλάδας ηρωικής που αγωνίζεται και δεν πτοείται στη δυσκολία, αναγεννάται και πορεύεται στην Ιστορία ελεύθερη και περήφανη. Η δωρεά της “Δόξας” είναι μια προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Ενδυναμώνει τη σχέση του πολίτη με τους θεσμούς, συνδέει τον ιδιωτικό χώρο με τη δημόσια σφαίρα και υπογραμμίζει τον ρόλο που μπορεί να παίξει η υψηλή τέχνη στην αυτογνωσία μας».
Ο δωρητής, Δημήτρης Γκέρτσος, επεσήμανε : «Κυρία Πρόεδρε με συγκινείτε πάρα πολύ και με τιμάτε. Σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά. Εγώ είχα απλώς μια σκέψη, η οποία μου ήρθε σχεδόν σαν καθήκον. Να μην περπατά η “Δόξα” μονάχη σε ένα σπίτι, αλλά ανάμεσα στους Έλληνες. Πόσο μάλλον στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Πρέπει να σας πω ότι η προσωπικότητα της Προέδρου μας με ενέπνευσε στο να προχωρήσω τελικά σε αυτή την κίνηση. Εσείς την αποδεχτήκατε, όχι μόνο την αναγνωρίσατε, αποδώσατε στη “Δόξα” την ανώτερη τιμή. Αισθάνομαι και εγώ περηφάνια που θα βρίσκεται σ’ αυτόν το χώρο και σήμερα νομίζω πιο ευτυχής από όλους θα ήταν ο ίδιος ο Νικόλαος Γύζης. Να είστε καλά».
Το βασικό κείμενο της έκδοσης συνοδεύεται από χαιρετισμό της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πρόλογο του επιστημονικού διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη Γιώργη Μαγγίνη και σημείωμα του Δημήτρη Γκέρτσου. ( Σελίδες 66, 38 έγχρωμες και α/μ εικόνες, σκληρό εξώφυλλο. ΤΙΜΗ 20.ευρώ)
*Δείτε προεπισκόπηση της ελληνικής έκδοσης του τόμου, όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Μουσείου Μπενάκη
“Η Δόξα ” του Νικολάου Γύζη by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd