Γιατί συνεχίζεται η διαίρεση της Κύπρου

Γιατί συνεχίζεται η διαίρεση της Κύπρου

Με εκτενές άρθρο του στο Νationalinterest ο δρ Michael Rubin απαντά στο ερώτημα “Γιατί η Κύπρος εξακολουθεί να διαιρεμένη”.  Όπως υποστηρίζει η  Αμερική, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι μετριοπαθείς Άραβες σύμμαχοι θα πρέπει να θέσουν κυρώσεις  στην Τουρκία έως ότου τερματίσει  την κατοχή της στην Κύπρο.

Ο Michael Rubin , πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, έχει διδακτορικό και μεταπτυχιακό στην ιστορία από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ και  ειδικεύεται στο Ιράν, την Τουρκία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Είναι μελετητής στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρήσεων και συχνός συγγραφέας στο Νationalinterest.

Στο παρόν άρθρο του διατυπώνει την άποψη ότι η  Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) “διατηρεί τον διαχωρισμό μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά απέτυχε να σταματήσει (πόσο μάλλον να αντιστρέψει) την εθνοκάθαρση της Τουρκίας από το βόρειο τμήμα  του νησιού”. Ενώ τα Ηνωμένα Έθνη, συνεχίζει,  έχουν υποστηρίξει σποραδικά πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της κατοχής, αυτές δεν έχουν οδηγηθεί  πουθενά. “Δεν υπήρξαν ουσιαστικές συνομιλίες τα τελευταία τρία χρόνια, ούτε θα υπάρξουν: Η ανακάλυψη τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου στα κυπριακά ύδατα καθιστά τις τουρκικές δυνάμεις λιγότερο πιθανό να αποσυρθούν. Όταν η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι εμπλέκονται (στις διαπραγματεύσεις) , το κάνουν για να διατηρήσουν τη διαδικασία ζωντανή, ακόμη και όταν προσπαθούν να υπονομεύσουν οποιαδήποτε μόνιμη λύση”. αναφέρει ο Rubin

Επίσης, υποστηρίζει ότι όταν μια διπλωματική στρατηγική αποτυγχάνει με συνέπεια, είναι καιρός να επανεξετάσουμε τη λογική της. “Η Τουρκία έχει ήδη απομακρυνθεί από τα μακροχρόνια πλαίσια του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια λύση. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προβάλλει μια λύση δύο κρατών, με την  οποία η διεθνής κοινότητα θα προσχωρήσει επίσημα στη μόνιμη διαίρεση της Κύπρου…  Ίσως είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να αγκαλιάσει ένα πρότυπο του Ιράκ”, προσθέτει.

*Διαβάστε το άρθρο στον πιο κάτω σύνδεσμο

 https://nationalinterest.org/blog/politics/why-cyprus-still-divided-179859
*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post