Πάπας Φραγκίσκος : “Η ζωή των Χριστιανών στο Ιράκ είναι μια ταραγμένη ζωή, αλλά όχι μόνο αυτή των Χριστιανών…”

Πάπας Φραγκίσκος : “Η ζωή των Χριστιανών στο Ιράκ είναι μια ταραγμένη ζωή, αλλά όχι μόνο αυτή των Χριστιανών…”

«Φιλανθρωπία, αγάπη και αδελφότητα είναι ο δρόμος προς τα εμπρός“. Ο Ποντίφηκας ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει επίσκεψη στον Λίβανο.

Ο πάπας Φραγκίσκος ολκλήρωσε σήμερα την επίσκεψη του στο  Ιράκ και επέστρεψε στην έδρα του στο Βατικανό. Ήταν η  πρώτη επίσκεψη στην ιστορία Ποντίφηκα στο Ιράκ ,  που συγκλονίζεται τακτικά από τη βία, αλλά ευτυχώς κύλησε ειρηνικά , χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επισόδειο. 

Εντύπωση προκάλεσε διεθνώς το γεγονός ότι ο 84χρονος Φραγκίσκος κατά την τριήμερη ειρηνική επίσκεψη του στο Ιράκ διέσχισε όλη την χώρα από την Βαγδάτη ως τη Μοσούλη και την Καρακός, στον βορρά, τον οποίο λυμαίνονται οι τζιχαντιστές. Συνολικά ο Πάπας διένυσε 1.445 χλμ στο Ιράκ, τις περισσότερες φορές με αεροπλάνο ή ελικόπτερο για να διασχίσει κυρίως δια αέρος κι όχι οδικώς ζώνες, στις οποίες εξακολουθούν να κρύβονται πυρήνες τζιχαντιστών.

Ο Ποντίφικας με την επίσκεψή του αυτή στήριξε μια από τις πιο παλιές, αλλά και από τις πιο διασκορπισμένες, χριστιανικές κοινότητες στον κόσμο, ενώ συναντήθηκε με τον  μεγάλο αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, ο οποίος αποτελεί ιερό πρόσωπο για την  πλειονότητα των σιιτών μουσουλμάνων. Ο Πάπας Φραγκίσκος ήθελε να συναντήσει τους χριστιανούς του Ιράκ –  σήμερα 1% του πληθυσμού έναντι 6% πριν από 20 χρόνια- όπου  η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι. Το μόνο πρόβλημα ήταν η άνετη  επικοινωνία του Πάπα με τον κόσμο, λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού. 

Σημαντικό στοιχείο στο ιστορικό ταξίδι καταγράφεται η  έκκληση Του για “ειρήνη” και “ενότητα” στη Μέση Ανατολή και η έκφραση ανείπωτης λύπης για την αποχώρηση χριστιανών από την περιοχή, κάνοντας λόγο για “ανυπολόγιστη ζημιά”.

Στο αεροδρόμιο του Ιράκ τον Πάπα κατευόδωσαν ο πρόεδρος του Ιράκ και οι Αρχές της χώρας. Στην πτήση της επιστροφής προς την Ρώμη ο Πάπας συνομίλησε με τους δημοσιογράφους, οι οποίοι κάλυψαν την επίσκεψη του. Σύμφωνα με το Vatican News ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον «σοφό και άνθρωπο του Θεού» Αγιατολάχ Αλί Σιστανί, , στα συναισθήματά του ενώπιον των κατεστραμμένων εκκλησιών στη Μοσούλη, στα λόγια της  χριστιανής  μητέρας, που έχασε τον γιο της και συγχώρεσε τους δολοφόνους του. Επίσης, ανακοίνωσε  ότι  προγραμματίζει  ταξίδι στο Λίβανο, ενώ δεν απέκλεισε να επισκεφθεί την Αργεντινή, την  Ουρουγουάη και τη νότια Βραζιλία.

“Η φιλανθρωπία, η αγάπη και η αδελφότητα είναι ο δρόμος προς τα εμπρός”,   τόνισε Πάπας στην  συνομιλία τους δημοσιογράφους. “Πρώτα απ ‘όλα, σας ευχαριστώ για τη δουλειά σας, την συντοφιά  σας και την κούραση σας. Σήμερα είναι η Ημέρα της Γυναίκας, συγχαρητήρια στις γυναίκες! Στη  συνάντηση με την σύζυγό του προέδρου της Δημοκρατίας του Ιράκ, είπα: ¨Εμείς οι άνδρες είμαστε πάντα σε γιορτή! . Χρειάζεται όμως μια γιορτή για τις γυναίκες¨  Η σύζυγος του προέδρου μίλησε καλά για τις γυναίκες, μου είπε όμορφα πράγματα σήμερα: αυτό το φρούριο που έχουν οι γυναίκες στη συνέχιση της ζωής, της ιστορίας, της οικογένειας… τόσα πολλά πράγματα”. Επίσης, σημείωσε: ” Οι γυναίκες είναι πιο γενναίες από τους άντρες, αυτό είναι αλήθεια, έτσι νιώθω. Αλλά η γυναίκα είναι ακόμα ταπεινωμένη σήμερα”.

Σε άλλα σημεία ο Πάπας τόνισε:

*Νομίζω ότι η συνάντηση με τον Αγιατολάχ Αλί Σιστανί   ήταν ένα παγκόσμιο μήνυμα. Ένιωσα το καθήκον, σε αυτό το προσκύνημα της πίστης και της μετάνοιας, να πάω και να βρω έναν μεγάλο, σοφό άνθρωπο, έναν άνθρωπο του Θεού. Και ακούγοντας τον μπορείς να νιώσεις αυτό. Μιλώντας για μηνύματα, θα έλεγα: είναι ένα μήνυμα για όλους

*Η ζωή των Χριστιανών στο Ιράκ είναι μια ταραγμένη ζωή, αλλά όχι μόνο αυτή των Χριστιανών…

*Συγχωρήστε τους εχθρούς: αυτό είναι καθαρό στο Ευαγγέλιο. Αυτό είναι που με εντυπωσίασε περισσότερο στο Qaraqosh

*Γίνεσαι ιερέας για να υπηρετείς  τους ανθρώπους, τον λαό  του Θεού, όχι για καριέρα, όχι για τα χρήματα.

*Είμαι τόσο κοντά στην κακοποιημένη και αγαπημένη Συρία, όπως την αποκαλώ.

*Όταν υπάρχει μια ευκαιρία, θα πρέπει να γίνει το ταξίδι, διότι υπάρχει η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και η νότια Βραζιλία, η οποία είναι ένα πολύ μεγάλο πολιτιστικό συγκρότημα.

 

*Το πλήρες κείμενο των ερωτήσεων των δημοσιογράφων προς τον Πάπα Φραγκίσκο και οι απαντήσεις του

Πάπας Φραγκίσκος : Η εμπειρία της επίσκεψης στο Ιράκ by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

Ο απεσταλμένος του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων –Deutsche Presse-Agentur GmbH (dpa), Johannes Neudecker,

 

σε ανταπόκριση του αναφέρει για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου:

“Ολοκληρώνεται την  Δευτέρα,  η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ. Μήνυμα ειρήνης για τους Σιίτες μουσουλμάνους, ένδειξη ελπίδας για τη χριστιανική μειονότητα. Λευκός καπνός ανεβαίνει από τα ερείπια ενός χριστιανικού ναού στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ. Είναι ένα συμβολικό μήνυμα ειρήνης από τον Πάπα Φραγκίσκο, που επισκέπτεται την πολύπαθη αυτή χώρα. Εκεί που πριν από λίγα χρόνια το αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος κυριαρχούσε με τη βία και την τρομοκρατία, σήμερα χιλιάδες Χριστιανοί κατεβαίνουν στους δρόμους για να τον επευφημήσουν. Είναι η πρώτη φορά που ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας επισκέπτεται το Ιράκ. Τέσσερις ημέρες κοπιαστικές και πλούσιες σε επικαιρότητα είχε προβλέψει το πρόγραμμα του Ποντίφηκα, συνοδεία 70 δημοσιογράφων. Όλοι κάνουν λόγο για μία ιστορική επίσκεψη. Αλλά τι ακριβώς επέτυχε ο Πάπας Φραγκίσκος; Η αλήθεια είναι ότι η πραγματοποίηση της επίσκεψης και μόνο αποτελεί ήδη επιτυχία. Ακόμη και λίγες μέρες πριν την άφιξη του Ποντίφηκα συνεχίζονταν οι εκρήξεις στη Βαγδάτη και οι επιθέσεις με πυραύλους στο Ερμπίλ, στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ. Επιπλέον αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα της πανδημίας και μάλιστα στο Ιράκ περισσότερο από άλλες χώρες της περιοχής. Αλλά φαίνεται ότι ο 84χρονος Φραγκίσκος, άρτι εμβολιασθείς, ήθελε οπωσδήποτε να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι. Η αποδεκατισμένη χριστιανική μειονότητα του Ιράκ Όπως και σε άλλες περιοδείες του Πάπα Φραγκίσκου, έτσι και στο Ιράκ χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να τον υποδεχθούν.

 

Στη Μοσούλη και στην πόλη Καρακός ο Ποντίφηκας χαιρετούσε τα πλήθη από το αυτοκίνητό του, χωρίς πάντοτε να φοράει μάσκα προστασίας. Οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα. Και πράγματι, για τη χριστιανική μειονότητα του Ιράκ η επίσκεψη αυτή ήταν ένα ιδιαίτερα χαρμόσυνο γεγονός. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολλών ΜΚΟ στο Ιράκ δεν έχουν απομείνει σήμερα περισσότεροι από 590.000 χριστιανοί, έναντι 1,4 εκατομμυρίου στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Η αμερικανική εισβολή το 2003, ο πόλεμος και η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους τα τελευταία χρόνια έδιωξαν πολλούς, ιδιαίτερα στο βόρειο Ιράκ. Η επίσκεψη του Ποντίφηκα είναι ένα μήνυμα ελπίδας για όσους απέμειναν. Είναι όμως και για το Ιράκ μία ευκαιρία να προβάλλει θετικές ειδήσεις στη διεθνή κοινή γνώμη, αποστρέφοντας για λίγο το βλέμμα από τους πρόσφυγες, τους ενεργούς πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους, τις επιθέσεις σιϊτικών παραστρατιωτικών ομάδων και τις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη διαφθορά και την οικονομική ανέχεια. Είναι και μία χειρονομία συμφιλίωσης. “Fratelli Tutti” (Είμαστε όλοι αδέλφια) είναι το μήνυμα που μεταφέρει ο Ποντίφηκας στο Ιράκ. Το μήνυμα γίνεται σύνθημα στους δρόμους της Βαγδάτης, ενώ λίγο αργότερα ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέπτεται την ιερή πόλη των μουσουλμάνων Νατντζάφ και συναντάται με τον Αγιατολάχ Αλί Σιστανί, ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη των Σιιτών του Ιράκ.

Στα 90 του χρόνια ο Αλί Σιστανί έχει αποτραβηχθεί στην ιδιωτική κατοικία του και σπάνια δέχεται επισκέπτες. Οι προσδοκίες ότι ο Πάπας θα υπέγραφε με τον Αγιατολάχ των Σιιτών ένα κοινό κείμενο, όπως εκείνο που συνέταξε το 2019 στο Άμπου Ντάμπι με τον Μεγάλο Ιμάμη του Αλ Αζχάρ, δεν εκπληρώθηκαν. Αλλά η συνάντηση θεωρείται από μόνη της ιστορική. “Εθνική εορτή” η επίσκεψη του Πάπα Στην πολιτική σκηνή του Ιράκ η επίσκεψη του Ποντίφηκα αφήνει ανεξίτηλα ίχνη. Ο πρωθυπουργός Μουσταφά Αλ Κασίμι κηρύσσει “εθνική εορτή ανεκτικότητας και συμφιλίωσης” την 6η Μαρτίου, ημέρα της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην ιερή πόλη Ναντζάφ.

Την ίδια μέρα ο Πάπας μετέβη και στην Κοιλάδα της αρχαίας Ουρ, γενέτειρας του Αβραάμ κατά τη βιβλική παράδοση, για να συνομιλήσει με εκπροσώπους των χριστιανών, των μουσουλμάνων, αλλά και της κουρδόφωνης μειονότητας των Γιεζίντι. Εκπρόσωποι της ιουδαϊκής θρησκείας είχαν προαναγγείλει κι εκείνοι τη συμμετοχή τους στη συνάντηση, αλλά την ανέβαλαν την τελευταία στιγμή”.

ΠΗΓΗVatican News-DPA –L’Osservatore Romano

ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: Vatican News

 

 

 

Share this post