ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ δεν αποδέχονται δύο κράτη ή συνομοσπονδία
Ο Άντρος Κυπριανού όμως διατηρεί έντονες επιφυλάξεις για την στάση Αναστασιάδη στην άτυπη πενταμερή
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού δήλωσαν ότι συμφωνούν στον στόχο για την λύση του Κυπριακού και πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Μετά την συνάντηση τους στα γραφεία του ΑΚΕΛ και οι δύο απέκλεισαν ενδεχόμενο συμφωνίας με βάση δύο κράτη ή συνομοσπονδία και δήλωσαν προσήλωση στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την μορφή λύσης.
Ωστόσο, σε ερώτηση , που έθεσε ο ageliaforos.com ο Άντρος Κυπριανού δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις του για την στάση του προέδρου Αναστασιάση. «Σε ότι μας αφορά να πω ότι διατηρούμε έντονες επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο ο ΠτΔ, θα μεταβεί στην άτυπη διάσκεψη, με βάση το τι έχουμε δει μέχρι στιγμής. Έχουμε μπροστά μας ακόμα περίπου δύο μήνες. Εύχομαι και ελπίζω να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και να λειτουργήσει με τρόπο ο οποίος θα αφαιρεί κάθε πρόσχημα από την Τουρκική πλευρά για να επιμείνει στις απαράδεκτές θέσεις τις οποίες διατυπώνει μέχρι σήμερα. Έχουμε πει πως κατά την άποψή μας πρέπει να λειτουργήσει ο κ. Αναστασιάδης. Θα τον κρίνουμε από το πώς θα συμπεριφερθεί και αυτό το διάστημα μέχρι το τέλος του Απρίλη αλλά ιδιαίτερα και στην ίδια τη διάσκεψη», απάντησε.
Στην αρχική του δήλωση ο κ. Κυπριανού ανέφερε:
“Πρώτα θέλω να καλωσορίσω στα γραφεία της ΚΕ του ΑΚΕΛ τον κ. Νεοφύτου και να τον ευχαριστήσω για την συνάντηση την οποία είχαμε. Να μου επιτρέψει επίσης να τον καλωσορίσω στις διαχρονικές θέσεις που έχουμε ως ΑΚΕΛ σε ότι αφορά τη λύση του Κυπριακού, με βάση τις θέσεις τις οποίες διατυπώνει τελευταία.
Να ξεκαθαρίσω ότι ως ΑΚΕΛ δεν αρνηθήκαμε ποτέ το διάλογο για το κυπριακό γιατί θεωρούμε ότι το μέλλον, η επιβίωση του τόπου και του λαού μας είναι κάτι το οποίο πρέπει να ξεπερνά τα στενά κομματικά πλαίσια κάτι στο οποίο δεν χωρούν ούτε μικροκομματικά συμφέροντα ούτε στενόκαρδες προσεγγίσεις. Χρειάζεται όλοι να συνεργαστούμε σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουμε ότι ο τόπος και ο λαός μας θα έχουν μέλλον και προοπτική, η πατρίδα μας λοιπόν πρέπει να είναι πάνω από οτιδήποτε άλλο. Έτσι προσεγγίζουμε εμείς το Κυπριακό.
Οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές, είμαστε στο σημείο μηδέν. Η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητα και την αδιαλλαξία της, επιχειρεί νέα τετελεσμένα τα οποία αν υλοποιηθούν θα μας φέρουν πολύ πιο κοντά την οριστική διχοτόμηση του τόπου. Χρειάζεται εμείς με τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε, να απαντήσουμε στα προσχήματα τα οποία η Τουρκία εφευρίσκει για να προωθεί τα τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου αλλά και τις αδιάλλακτες θέσεις της και να κλιμακώνει την επιθετικότητά της.
Τι χρειάζεται να πράξουμε εμείς; Χρειάζεται σίγουρα επιμονή στις αρχές λύσης του Κυπριακού αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται και αποφασιστικότητα. Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρους στόχους τί θέλουμε και να τους διεκδικήσουμε με συνέπεια. Εμείς έχουμε δώσει ολοκληρωμένη πρόταση στον ΠτΔ από τις 8 του Δεκέμβρη για το πώς κατά την άποψή μας θα έπρεπε να χειριστεί τις εξελίξεις. Επιμένουμε ότι το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού πρέπει να είναι η Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) με πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, η λύση πρέπει να οδηγεί σε ενωμένη Κύπρο η οποία θα αποτελεί συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρέπει να οδηγεί σε κράτος το οποίο θα έχει μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Πρέπει η λύση να μας απαλλάσσει από τις εγγυήσεις και το δικαίωμα επέμβασης στα εσωτερικά μας και βέβαια να μας απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα, πρέπει να επανενώνει το λαό, τους θεσμούς και το χώρο βέβαια.
Πάνω σε αυτή τη βάση πρέπει να πω ότι είχαμε μια πολύ ειλικρινή συζήτηση με τον κ. Νεοφύτου και θεωρώ ότι έχουμε καταλήξει ομόφωνα στις πιο πάνω διαπιστώσεις τις οποίες έχω αναφερθεί. Ξέρετε πολύ καλά ότι είμαστε αντιπολίτευση, είμαστε ένα κόμμα το οποίο διαφωνεί με τις πολιτικές τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ σε πάρα πολλά ζητήματα.
Επαναλαμβάνω όμως ότι το Κυπριακό πρέπει να είναι πάνω από όλα τα υπόλοιπα. Έχει να κάνει με το μέλλον και την προοπτική της χώρας μας. Ανεξάρτητα λοιπόν από την στάση που τηρούμε έναντι της κυβέρνησης, έναντι των πολιτικών που αυτή προωθεί και εφαρμόζει, αν ο ΠτΔ χειριστεί το κυπριακό με τον σωστό τρόπο, αν αποφασίσει να προχωρήσει με αποφασιστικότητα, επιμονή στις αρχές και συνέπεια, τότε το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τη διαδικασία, θα αναλάβει τις ιστορικές του ευθύνες.
Μας χρειάζεται ο τόπος, επαναλαμβάνω έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν, δεν έχουμε άλλα περιθώρια χρόνου να χάνουμε.
Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την άτυπη διάσκεψη την οποία θα πραγματοποιηθεί το τέλος του Απρίλη, να υποχρεώσουμε την Τουρκία με την στάση την οποία θα τηρήσουμε, τα επιχειρήματα τα οποία θα αναπτύξουμε να επιστρέψει στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης έτσι ώστε να έχουμε σύντομα ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατόν σε συμφωνία. Η βάση για εμάς είναι τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το Διεθνές Δίκαιο οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια είναι το πλαίσιο το οποίο έχει καταθέσει ο ΓΓ των ΗΕ, οι συγκλίσεις οι οποίες έχουν επιτευχθεί αλλά και το Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβάρη του 2014. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να επιδείξουμε την απαραίτητη ευελιξία για να μπορέσουμε να επαναρχίσουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και να καταλήξουμε επαναλαμβάνω το συντομότερο δυνατόν.
Είναι πεποίθηση μας ότι αν υπάρχει από όλες τις πλευρές πολιτική βούληση για να λύσουμε το Κυπριακό δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να καταλήξουμε σε συμφωνία. Χρειάζεται απλά ένα μικρό χρονικό διάστημα για να συμφωνήσουμε στα πολιτικά ζητήματα και να τύχουν επεξεργασίας βέβαια στη συνέχεια οι λεπτομέρειες.
Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Νεοφύτου για την ουσιαστική συζήτηση την οποία είχαμε και να πω ότι εμείς είμαστε στη διάθεση του συνόλου των πολιτικών κομμάτων να συζητήσουμε με γνώμονα να υπηρετήσουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της πατρίδας μας”.
Η δήλωση Αβέρωφ Νεοφύτου
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για την ευκαιρία που μου έχει δώσει να κουβεντιάσουμε το πιο σημαντικό θέμα που είναι και η εθνική μας προτεραιότητα. Ποιο άλλο από το Κυπριακό. Αγαπητέ μου κ. Κυπριανού, θα προσπεράσω το πολιτικό σου πείραγμα. Εγώ θα πω πως φεύγω από αυτή τη συνάντηση πιο αισιόδοξος και μπορούμε να στείλουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα προς την κοινωνία. Δεν θα γίνω ποτέ αριστερός αγαπητέ Άντρο. Ούτε και κομουνιστής. Ούτε και εκτιμώ ότι θα γίνεις καμία φορά και να συμπλεύσεις με τις δικές μου προσεγγίσεις στα θέματα οικονομίας ή στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης. Όμως μας ενώνει, όπως έχεις πει, και θέλω να το υπογραμμίσω, ένα κοινό όραμα και ένας κοινός στόχος: Να δούμε την πατρίδα μας επανενωμένη. Το ΑΚΕΛ και μειώθηκαν τα ποσοστά του και αυξήθηκαν, και του Συναγερμού. Κάποτε χάνουμε, κάποτε κερδίζουμε. Αν χάσουμε πατρίδα, δεν μπορούμε να την ξανακερδίσουμε. Και πρέπει να στείλουμε το μήνυμα πως συναισθανόμενοι, έχεις πει και συμφωνώ απόλυτα, τόσο για τις ιστορικές στιγμές, όσο και την ιστορική μας ευθύνη. Θα είμαστε καταραμένοι και από αυτή τη γενιά και τις επόμενες, αν αφήσουμε δευτερεύοντα ζητήματα να μας εμποδίζουν να δούμε το μεγάλο ζήτημα του τόπου μας, που δεν έχουμε χρόνια μπροστά μας. Δεν έχουμε χρόνια, όσοι δεν το καταλαβαίνουν, άθελα τους δεν υπηρετούν αυτό που χρειάζεται σήμερα ο τόπος. Δεν μπορεί το Κυπριακό να περιμένει, ούτε εξάμηνα, ούτε χρόνια ούτε δεκαετίες.
Καταγράφω τις απόψεις για κίνδυνους από την πενταμερή. Δεν το κατανοούν αγαπητέ μου Άντρο, ότι αν δεν πάμε στην πενταμερή θα φορτωθούμε πριν ξεκινήσει η διαδικασία, τη διχοτόμηση. Και θα χάσουμε και τα Βαρώσια. Τις αρχές λύσης του Κυπριακού, δεν χρειάζεται να τις επαναλάβω. Ήταν οι πάγιες θέσεις της δικής μας πλευράς. Αυτές πρέπει να υπηρετήσουμε με συνέπεια και επιμονή. Γνωρίζουμε την τουρκική συμπεριφορά που προκαλεί. Δεν έχουμε άλλο δρόμο να την αντιμετωπίσουμε μέσα από την αποφασιστικότητά μας που να βγαίνει και μια ενότητα και μια δύναμη από πολιτικές δυνάμεις. Να μην στέλνουμε λανθασμένα μηνύματα και να παρεξηγούνται πολλές φορές οι αιτιάσεις μας και να βγάζουν και εσφαλμένα συμπεράσματα και οι ξένοι ότι δεν θέλουμε λύση του κυπριακού. Είμαστε εμείς οι Κύπριοι που θέλουμε λύση του κυπριακού, εμείς που ζούμε την κατοχή. Αν φύγουμε από το πλαίσιο το συμφωνημένο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με την πολιτική ισότητα όπως πολύ σωστά έχεις αναφέρει, θα οδηγήσουμε τον τόπο σε περιπέτειες. Θα πω ότι είναι ουτοπία να νομίζουμε ότι αν σύρουμε στον κάλαθο των αχρήστων τη ΔΔΟ, θα πετύχουμε να πάμε πίσω στο 1960 και το ενιαίο κράτος και να φύγουμε τις εγγυήσεις και τα βέτο γιατί περί πολιτικής ισότητας, η χειρότερη μορφή πολιτικής ισότητας ήταν στο Σύνταγμα του 1960 που εξέλεγαν οι Τ/κ Αντιπρόεδρο με βέτο που παρέλυε το κράτος. Αλλά δεν είναι ώρα τώρα να αναλύσουμε όλες τις πτυχές του κυπριακού. Επαναλαμβάνω ότι φεύγω πιο αισιόδοξος. Αισιόδοξος γιατί διαπίστωσα ότι μας ενώνει ο κοινός στόχος για την επανένωση της μοιρασμένης μας πατρίδας.
Ν’ απαλλαχτούμε από την κατοχή, ν’ απαλλαχτούμε από τις εγγυήσεις και τα μονομερή δικαιώματα επέμβασης. Ν’ απαλλαχτούμε από τα κατοχικά στρατεύματα. Να επικρατήσουν οι αρχές για τις οποίες αγωνιζόμαστε. Να πάρουμε εδάφη, μια δίκαιη διευθέτηση του περιουσιακού. Να έχει το δικαίωμα κάθε Κύπριος, είμαστε στην Ευρώπη, να έχει το δικαίωμα της ελεύθερης εγκατάστασης, της ελεύθερης επιλογής της διαβίωσής του. Αυτά είναι που μας ενώνουν κι ευχαριστώ ακόμη μια φορά για τη φιλοξενία και θα δώσουμε τη μάχη για τον τόπο κι έχουμε μήνες, χρόνια αλλά και τώρα, στα θέματα που έχουμε τις διαφορές μας, ο καθένας να τις εκφράζει τις θέσεις του με έναν πολιτικό πολιτισμό αλλά επιβεβαιώνουμε σήμερα πως για εμάς ήταν και παραμένει εθνική προτεραιότητα το κυπριακό».
Εάν φύγουμε από το συμφωνημένο πλαίσιο της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, δήλωσε ο κ. Νεοφύτου, θα οδηγήσουμε τον τόπο σε περιπέτειες. «Είναι ουτοπία να νομίζουμε ότι αν σύρουμε στον κάλαθο των αχρήστων την ΔΔΟ, θα πετύχουμε να πάμε πίσω στο ’60 με το ενιαίο κράτος, να φύγουμε τις εγγυήσεις και τα βέτο. Γιατί, η χειρότερη μορφή πολιτικής ισότητας ήταν στο Σύνταγμα του ’60. Που εξέλεγαν οι Τ/κ Αντιπρόεδρο με βέτο, το οποίο παρέλυε το κράτος», απάντησε σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι φεύγει από την συνάντηση πιο αισιόδοξος ,γιατί τους ενώνει ο στόχος επανένωσης της μοιρασμένης πατρίδας, απαλλαγής από την κατοχή, τις εγγυήσεις και τα μονομερή δικαιώματα επέμβασης, τα κατοχικά στρατεύματα, να πάρουμε εδάφη, μια δίκαιη διευθέτηση του περιουσιακού, να έχει το δικαίωμα κάθε Κύπριος της ελεύθερης εγκατάστασης, επιλογής της διαβίωσής του. «Αυτά είναι που μας ενώνουν», είπε.
Σε ερώτηση, εάν συζήτησαν το θέμα της χαλαρής ομοσπονδίας και αν το ΑΚΕΛ συμφωνεί με την αποκέντρωση εξουσιών, για την οποία έχει μιλήσει ο κ. Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι θέλει να ακούσει ποιες εξουσίες και αρμοδιότητες από αυτές που έχουν συμφωνηθεί ήδη, θα μεταφερθούν στις συνιστώσες οντότητες. Όταν αυτό επεξηγηθεί, είπε, το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί. «Δεν απορρίπτουμε την ιδέα της αποκεντρωμένης από θέση αρχής, αλλά θέλουμε να ξέρουμε. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει από τον κ. Αναστασιάδη. Όταν μας πουν θα τοποθετηθούμε».
Για το ίδιο ζήτημα ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε την μία διεθνή προσωπικότητα, κυριαρχία και ιθαγένεια. «Ένα κράτος, μία οντότητα. “Από κει και πέρα, εάν θα δοθούν εξουσίες στις συνιστώσες οντότητες για να είναι πιο λειτουργικό το κράτος και να έχουμε λιγότερες, πιθανές τριβές ή διαφορές στην ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, είναι θέματα τα οποία ενισχύουν – θεωρώ – τις προσπάθειες επίλυσης”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Αλλά ας μην σκοτώσουμε την προοπτική που ανοίγεται μπαίνοντας σε ένα θέμα που επί της αρχής συμφωνούμε ότι το κράτος πρέπει να είναι ένα και μία η φωνή και να είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό, ομόσπονδο κράτος”.
Κληθείς να διευκρινίσει, εάν αυτό δεν είναι κάτι που θα ρέπει προς την συνομοσπονδία, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι, όταν η ΕΕ δεν δέχεται δύο κράτη, θα δεχθεί δύο κράτη προσωρινά να πάνε στην Ευρώπη. «Δεν παίζουν τέτοια μοντέλα. Ούτε στην Ευρώπη παίζουν, ούτε είναι αποδεκτά από εμάς, ούτε από την διεθνή κοινότητα. Το πλαίσιο είναι συμφωνημένο», επεσήμανε.
Για το περιεχόμενο της πρόσκλησης του ΓΓ του ΟΗΕ για την πενταμερή, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι σαφέστατος λέγοντας ότι τον δεσμεύει το πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, που μιλά για ΔΔΟ με πολιτική ισότητα. Ο ΓΓ, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, πρόσθεσε ότι, εάν οι δύο πλευρές του προτείνουν μια άλλη βάση, ο ίδιος θα απευθυνθεί στο ΣΑ, το οποίο θα αποφασίσει. Διερωτήθηκε, εάν πάμε στην άτυπη διάσκεψη για να υποστηρίξουμε δύο κράτη ή συνομοσπονδία. «Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, το ΑΚΕΛ θα διαχωρίσει πολύ έντονα τη θέση του», τόνισε.
Η ιδιότητα με την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στη Γενεύη είναι αυτή που ίσχυε και για την Γενεύη και το Κραν Μοντάνα το 2017, δήλωσε ο κ. Κυπριανού, λέγοντας ότι ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι πάει εκεί ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως εκπρόσωπος της ε/κ κοινότητας, ταυτόχρονα. Πήγαμε και ήρθαμε με αυτό το καθεστώς προηγουμένως, αλλά , σημείωσε, δεν χάθηκε η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Για το ίδιο θέμα ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα ο ΔΗΣΥ να δεχθεί συζήτηση για συνομοσπονδία, που σημαίνει δύο κυρίαρχα κράτη που συνεταιρίζονται προσωρινά. «Τελεία και παύλα», δήλωσε.
Αναφορικά με τον το ρόλο της ΕΕ στην πενταμερή, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα, αλλά το ΑΚΕΛ θεωρεί πως η ΕΕ πρέπει να είναι παρούσα, καθώς υπάρχουν θέματα που την αφορούν και πρέπει να είναι εκεί (στην άτυπη πενταμερή) για να πει την άποψή της. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι οι πυλώνες και οι αρχές της ΕΕ, όπως η ελεύθερη εγκατάσταση και διακίνηση, πρέπει να ισχύουν σε μια ενωμένη Κύπρο, ενώ σημαντική θα είναι και η συμβολή της Ευρώπης στην κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα.
Η Βουλή θα συζητήσει το Κυπριακό
Σε έκτακτη ειδική συνεδρία στις 19 Μαρτίου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 η ώρα το απόγευμα, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το Κυπριακό ενόψει της άτυπης πενταμερούς που θα πραγματοποιηθεί στις 27-29 Απριλίου στη Γενεύη. Η απόφαση λήφθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη Αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, το θέμα ενέγραψε ο ίδιος εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ την προηγούμενη Πέμπτη, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής από κοινού με τους Ζαχαρία Κουλία και Χαράλαμπο Πιττοκοπίτη, με τίτλο: «Η συμφωνία για σύγκληση άτυπης πενταμερούς διασκέψεως 5+1 στις 27 Απριλίου και οι πιθανοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την Κυπριακή Δημοκρατία, συνεπεία της επιθετικής στάσης της Τουρκίας και της εμμονής της για τη μορφή λύσης δύο κρατών».
Την ανησυχία της για το αποτέλεσμα της πενταμερούς εξέφρασε χθες για ακόμα μια φορά η ΕΔΕΚ, επισημαίνοντας πώς τόσο η σύνθεση της Πενταμερούς όσο και οι αυξανόμενες προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας καθώς και οι ανησυχητικές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα, έρχονται να προστεθούν στον πολύ ύποπτο και ανησυχητικό ρόλο των Βρετανών.
Η Συμμαχία Πολιτών, αφού υπενθυμίζει την επιστολή του Γιώργου Λιλλήκα για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου σημειώνει ότι είναι αναγκαίο όπως το Εθνικό Συμβούλιο τύχει ενημέρωσης τόσο για το βρετανικό σχέδιο, καθώς και για την προεργασία που έχει γίνει μέχρι στιγμής ενόψει πενταμερούς.
Η Αλληλεγγύη σημειώνει ότι οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ αναφορικά με την πενταμερή είναι αλληλοσυγκρουόμενες και ασυνάρτητες.
Τατάρ:”Δύο κράτη με κυριαρχική ισότητα”
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ , ανέφερε πως ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετικές απόψεις στην πενταμερή διάσκεψη, όμως για τους ίδιους [τους Τουρκοκύπριους] η σημασία αυτής της συνάντησης είναι ότι τους δίνεται η ευκαιρία να εξηγήσουν ότι εξαντλήθηκε η αντίληψη στη βάση της ομοσπονδίας που συζητείται για χρόνια.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ ο Τατάρ δήλωσε: «Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα. Θα μεταφέρουμε στην ημερήσια διάταξη τις απόψεις τις οποίες υποστηρίζαμε για χρόνια και θα εξηγήσουμε στους αξιωματούχους εκεί ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα από τις συνομιλίες για ομοσπονδία που διεξήχθησαν επί 50 χρόνια και ούτε στη συνέχεια στο Σχέδιο Ανάν και στο Κραν Μοντάνα. Εκλέχθηκα εκφράζοντας ξεκάθαρα αυτές τις απόψεις μου εντός ενός δημοκρατικού συστήματος. Επομένως, αν θα υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία, η βάση της πρέπει να είναι η συνεργασία δύο κρατών που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα. Ούτως ή άλλως, έτσι είναι και τώρα».