Ένα μοναδικό κειμήλιο, το Άγιο Δισκοπότηρο που κοινώνησε ο Θ. Κολοκοτρώνης
Σαν ανοιχτή αγκαλιά εκεί ψηλά στα 1278 μέτρα στο Μαίναλο και σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από την Τρίπολη ,βρίσκεται η Μόνη της Επάνω Χρέπας, το ψηλότερο μοναστήρι του Μοριά όπου κτίστηκε στις αρχές του 11ου αιώνα.
Λόγω της στρατηγικής σημασίας,η μονή διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στον αγώνα του 1821 ,έγινε θέατρο πολεμικών συγκρούσεων και χώρος συσκέψεων των οπλαρχηγών!
Ένα μοναδικό κειμήλιο, το Άγιο Δισκοπότηρο που κοινώνησε ο Κολοκοτρώνης και οι οπλαρχηγοί πριν την άλωση της Τριπολιτσάς, φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Επάνω Χρέπας της Αρκαδίας.
Λημέρια των Κολοκοτρωναίων έγιναν τα χιλιοτραγουδισμένα Τρίκορφα και η θρυλική Ζαράκοβα.
Στις 29 Μαΐου 1821 οι Τούρκοι της Τριπολιτσάς επιτίθενται, λεηλατούν και παραδίδουν στο πυρ τη μόνη.
Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1821 ο Κολοκοτρώνης, οι άλλοι οπλαρχηγοί και όλοι οι στρατιώτες κοινώνησαν και όταν τελείωσε η θεία λειτουργία ευλογήθηκαν τα Ελληνικά όπλα!
Στη συνέχεια πολιόρκησαν την Τριπολιτσά και στις 23 Σεπτεμβρίου έγινε η Άλωση της Τριπολιτσάς.
Από τότε μετατέθηκε η Πανήγυρη του μοναστηριού στις 14 Σεπτεμβρίου προς τιμήν αυτών που έπεσαν στο καθήκον για την ελευθερία της πατρίδας ενώ το μοναστήρι γιορτάζει και στην Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου .
Από το 1934 η μόνη έχει μετατραπεί σε γυναικεία. Σε αυτό μονάζουν 5 μοναχές ,με ηγουμένη την γερόντισσα Αγνή,όπου έχει τελειώσει στην Ακαδημία της Τρίπολης και έχει καταγωγή από το Λεβίδι της Αρκαδίας.