Αύξηση σήμερα των κρουσμάτων της νόσου Covid 19

Αύξηση σήμερα των κρουσμάτων της νόσου Covid 19

H πανδημία δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, σημειώνει ο δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης.  -Η πρώτη δόση των εμβολίων  της Pfizer και της AstraZeneca παρέχουν προστασία σε ποσοστό τουλάχιστον 80% έναντι βαριάς νόσησης από τον κορονοϊό

Νέα αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κατέγραψε τη Δευτέρα η Κύπρος, με το Υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει 302 κρούσματα κορονοϊού, με το ημερήσιο ποσοστό θετικότητας να ανεβαίνει στο 0,79%.

Πρόκειται για το ψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από τις 9 Ιανουαρίου. Με τα σημερινά νέα κρούσματα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 35.009.

Παράλληλα, δεν ανακοινώθηκαν απώλειες λόγω του Covid με τον αριθμό νεκρών συνεπεία της νόσου να παραμένει στους 231.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκαν πραγματοποιηθεί συνολικά 38.001 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Η Λεμεσός διατηρεί τη θλιβερή πρωτιά με συνολικά 112 από τα συνολικά 187 νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν μέσω της μεθόδου των rapid τεστ αντιγόνου.

Εξάλλου, πτωτικά κινήθηκε ο αριθμός των νοσηλευομένων, ο οποίος σήμερα υποχώρησε σε 76, εκ των οποίων 24 σε σοβαρή κατάσταση.

Α. Θάνατοι από τη νόσο COVID-19:

Δεν καταγράφηκαν σήμερα θάνατοι ασθενών με COVID-19. Ως εκ τούτου, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 παραμένει 231, εκ των οποίων:

  • 154 άντρες (67%), και
  • 77 γυναίκες (33%).

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 79 έτη.

Β. Νοσηλευόμενοι:

Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 76 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 24 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Από τους 24 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 12 είναι διασωληνωμένοι, οι δύο νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και 10 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι η ακόλουθη:

Γ. Θετικά περιστατικά COVID-19 (PCR test και rapid test αντιγόνου):

Από τις 38,001 εργαστηριακές διαγνώσεις που διενεργήθηκαν σήμερα οι 2,583 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 35,418 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), εντοπίστηκαν 302 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:

  • 88 κρούσματα από 580 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των στενών επαφών (πρωτογενείς επαφές) κρουσμάτων.
  • 4 κρούσματα από 900 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
  • 10 κρούσματα από 510 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
  • 4 κρούσματα από 354 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.
  • 3 κρούσματα από 239 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.
  • 6 κρούσματα από 533 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) σε ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια.
  • 187 κρούσματα από 34,885 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας.

Αναλυτικά, οι εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) πραγματοποιήθηκαν σήμερα ως ακολούθως:

H πανδημία δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, σημειώνει σε ανάρτησή του στου twitter, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης. 

Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Τους τελευταίους μήνες έχει παρερμηνευθεί η προσπάθεια εφαρμογής πολιτικής υγείας στη διαχείριση της πανδημίας, με την πολιτική. Κάποιες θέσεις & δηλώσεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) χρησιμοποιούνται για να εξυπηρετήσουν πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες.

Η πανδημία δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Είμαστε καθαρά Επιστημονική Eπιτροπή & γνώμονας των εισηγήσεών μας είναι αποκλειστικά: η προάσπιση της δημόσιας υγείας & η προστασία της ζωής.

Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η Επιτροπή να χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς, από τον οποιονδήποτε. Παραμένουμε στη διάθεση ΟΛΩΝ για συζήτηση επί επιστημονικών θεμάτων σε σχέση με την πανδημία & να εξηγήσουμε με πλήρη διαφάνεια τις θέσεις & εισηγήσεις μας”.

 

 

Η πρώτη δόση των εμβολίων τόσο της Pfizer όσο και της AstraZeneca παρέχουν προστασία σε ποσοστό τουλάχιστον 80% έναντι βαριάς νόσησης από τον κορονοϊό και ανάγκης νοσηλείας για τους άνω των 80 ετών μετά από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες. Αυτό είναι το συμπεράσματα της πρώτης συγκεντρωτικής ανάλυσης της μέχρι τώρα αποτελεσματικότητας των εμβολίων στην Αγγλία.

Τα στοιχεία από την υπηρεσία Δημόσια Υγεία Αγγλίας (PHE) δείχνουν επίσης ότι αμφότερα τα εμβόλια προστατεύουν κατά τουλάχιστον 60% έναντι της εκδήλωσης έστω και ήπιων συμπτωμάτων κορωνοϊού τέσσερις εβδομάδες μετά από την πρώτη δόση.

Το εύρος προστασίας από το εμβόλιο της Pfizer κατά της συμπτωματικής ασθένειας είναι 57%-61% και της AstraZeneca 60%-73%.

Σε ό,τι αφορά την αποτροπή θανάτων, τα στοιχεία αφορούν μόνο το εμβόλιο της Pfizer και δείχνουν πως στους άνω των 70 ετών ο κίνδυνος μειώνεται κατά 83%

Σχολιάζοντας τα πορίσματα της PHE, ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είπε ότι ίσως εξηγούν τη μείωση του αριθμού εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας πολιτών άνω των 80 ετών σε μονοψήφιο αριθμό τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η επικεφαλής εμβολιασμών στην PHE Δρ Μαίρη Ράμσεϊ δήλωσε ότι υπάρχουν εντεινόμενες ενδείξεις και αυξανόμενη βεβαιότητα ότι τα εμβόλια «κάνουν πραγματική διαφορά».

Share this post