«Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ»
Ανοικτή γραμμή επικοινωνίας στην εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» του Πανεπιστημίου Κύπρου , στις 2 Μαρτίου
Με το άκρως ενδιαφέρον θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης, θα ασχοληθεί η προσεχής εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος». To Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρακολουθώντας συνεχώς την επικαιρότητα και το πολύκροτο ζήτημα, εξακολουθεί απρόσκοπτα να παρεμβαίνει αντικειμενικά δίνοντας φωνή στην επιστημονικότητα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τον αντίλογο μέσα από τις δικές σας γνώμες και ερωτήματα, σε μια διαρκώς ανοικτή γραμμή επικοινωνίας.
Στην 3η κατά σειρά εκπομπή, η Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, κα Δόξα Κωμοδρόμου, φιλοξενεί την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Νομικής, Δρα Ελένη-Τατιανή Συνοδινού, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Αναπτυξιακής Ψυχολογίας και Διευθυντή του Εργαστηρίου Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας, Δρα Κώστα Φάντη και τον Ομότιμο Καθηγητή στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με ειδικότητα στην εγκληματολογία και στην δικανική ψυχολογία, Δρα Ανδρέα Καπαρδή.
Στη συζήτηση η κα Συνοδινού θα αναφερθεί στο γενικό πλαίσιο της νομικής αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης και του σεξισμού, με έμφαση στις συμπεριφορές που συνιστούν παρενόχληση και σεξισμό, όπως και στο θέμα προστασίας των θυμάτων. Ο κ. Φάντης θα αναλύσει τις μορφές της σεξουαλικής κακοποίησης και τις διαστάσεις του φαινομένου σε παιδιά και έφηβους στην Κύπρο. Επίσης, θα αναλύσει τα χαρακτηριστικά των θυμάτων και των θυτών, εστιάζοντας στα δεδομένα από έρευνες του Πανεπιστημίου Κύπρου. Από την πλευρά του, ο κ. Καπαρδής θα αναλύσει κυρίως εγκληματολογικές, αλλά και δικανικές ψυχολογικές πτυχές του φαινομένου, γεφυρώνοντας όσα θα αναφέρει η κα Συνοδινού από την πλευρά της Νομικής και ο κ. Φάντης από την σκοπιά της Αναπτυξιακής Ψυχολογίας και Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας βάσει ευρημάτων από μελέτες.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεκάδες καταγγελίες. Μπορεί όμως να στήνονται λαϊκά δικαστήρια μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου; Τελικά υπάρχει ισορροπία στη δικαιοσύνη και πώς αποδίδεται; Κατά πόσο καλλιεργείται ο σεβασμός των δικαιωμάτων μεταξύ των δύο φύλων; Ποιοι είναι οι θύτες και ποια τα θύματα; Σε ποιους χώρους κυρίως εντοπίζεται το πρόβλημα της λεκτικής ή και της σωματικής σεξουαλικής βίας; Για ποιο λόγο κάποια από τα θύματα σπάζουν τη σιωπή τους μετά από ολόκληρα χρόνια; Άραγε ισχύει «καθεστώς» ατιμωρησίας ή μήπως τελικά η τιμωρία επιβάλλεται; Γίνεται κατάχρηση στο δυνατό «όπλο» της εκμυστήρευσης ενός συμβάντος, υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες ή ελλοχεύει ο κίνδυνος να ανατραπεί η όποια διαδικασία; Ενόσω συγκλονιστικές καταγγελίες αναδύονται στην, την ίδια ώρα, άλλες φαίνεται να κρύβονται πίσω από το ρητό «τα εν οίκω μη εν δήμω».
Η εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος», θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και θα μεταδίδεται ζωντανά από το ΡΙΚ (συχν. 97.2), την Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021, από τις 7:10 μ.μ. μέχρι τις 8:30 μ.μ. Θα αναλυθούν θέσεις, σχόλια και απόψεις από τους φιλοξενούμενους ακαδημαϊκούς, με τη δική σας τηλεφωνική συμμετοχή στον αριθμό 22 89 33 10. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή και στον σύνδεσμο:
https://ucy.cloud.panopto.eu/Panopto/Pages/Viewer.aspx?id=6fc77395-6507-4b61-b514-acd300bf1daf