Η αποστολή του «Τσεσμέ» στο Αιγαίο και το αδιέξοδο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις
Σε μια χρησιμοποιημένη τακτική της Τουρκίας, να εξωτερικεύει προς Δυσμάς προβλήματα που δημιουργούνται στα ανατολικά της, αποδίδουν αρμόδιες πηγές την απόφαση της Άγκυρας να στείλει στο Αιγαίο το «Τσεσμέ» λίγες ημέρες πριν από την υπολογιζόμενη διεξαγωγή του 62ου γύρου των διερευνητικών συνομιλιών στην Αθήνα.
Η αποστολή του «Τσεσμέ» συνδέεται κατά κύριο λόγο με το αδιέξοδο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τη δολοφονία 13 Τούρκων στο βόρειο Ιράκ, που έχει προκαλέσει ένταση όχι μόνο με την Ουάσιγκτον, αλλά έχει επηρεάσει και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Υπενθυμίζεται ότι η οργανωμένη εισβολή στον Έβρο τον Φεβρουάριο του 2020 πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την απώλεια δεκάδων Τούρκων στρατιωτών στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, που είχε αποδοθεί τότε σε χτύπημα από συριακές δυνάμεις. Εκτιμάται ότι και τώρα, τόσο με το «Τσεσμέ» όσο και με τις ρητορικές ακρότητες αξιωματούχων γνωστών για την αμετροέπεια των λόγων (π.χ. ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ), η Τουρκία επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την προσοχή από τις εμφανείς αποτυχίες της εξωτερικής πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Θεωρείται, επίσης, δεδομένος ο εκνευρισμός της Άγκυρας για την ολοένα και στενότερη συνεργασία της Αθήνας με μια σειρά από σημαντικές χώρες του αραβικού κόσμου, όπως αυτή εκφράστηκε και από το φόρουμ «Φιλία» της περασμένης εβδομάδας. Η Αθήνα πάντως έχει επιλέξει να μην ενδώσει στην όξυνση τις επόμενες ημέρες, αποφεύγοντας να απαντήσει στις ρητορικές εξάρσεις των Τούρκων αξιωματούχων. Η αποστολή του «Τσεσμέ» είναι παράτυπη, δεν ευχαριστεί κανέναν στην Αθήνα, ωστόσο δεν θα αποτελέσει αφορμή για κλιμάκωση. Άλλωστε, στη συγκεκριμένη περίπτωση η τουρκική παρατυπία εντοπίζεται στην παραβίαση της αρμοδιότητας έκδοσης NAVTEX και όχι στις υδρογραφικές έρευνες στα διεθνή ύδατα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η NAVTEX των Τούρκων λήγει στις 2 Μαρτίου, σε ημερομηνία πολύ κοντά από εκείνες που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα. Ακόμα και τώρα, πάντως, η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι η επανάληψη των διερευνητικών το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, εκτός, βεβαίως, εάν η Τουρκία επιλέξει να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση. Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προετοιμάζεται για τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ερχόμενης Δευτέρας, όπου βασικό θέμα στην ατζέντα είναι η αναταραχή που έχει προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες στις σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας. Από την ελληνική πλευρά θα υπενθυμιστεί ότι υπάρχει η εκκρεμότητα της έκθεσης της Ε.Ε. για την Τουρκία, αλλά και όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.
ΠΗΓΗ: “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” Αθηνών