Τα είπαν τηλεφωνικώς Ερντογάν – Πούτιν
‘Milliyet’ : Οι ΗΠΑ συζητούν με την Τουρκία για ‘μοντέλο Κρήτης’ για τους S-400
Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε ο Πρόεδρος της Τουρκίας , Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα βήματα που θα αναπτύξουν τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας και περιφερειακά θέματα. Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι Τούρκοι και Ρώσοι εμπειρογνώμονες μπορεί να συναντηθούν με Αζέρους συναδέλφους τους για να καταστούν πιο αποδοτικά τα δίκτυα χερσαίων και σιδηροδρομικών μεταφορών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι εργασίες για την αποκατάσταση των οποίων συνεχίζονται έπειτα από τη Συμφωνία της 11ης Ιανουαρίου.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο κ. Ερντογάν σημείωσε πως το Κοινό Κέντρο στο Αγντάμ επιτελεί με επιτυχία το καθήκον της παρακολούθησης και ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός και πως πρέπει να καταβληθούν κοινές προσπάθειες σε όλα τα θέματα για την προστασία της εκεχειρίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι προς το κοινό συμφέρον η επίτευξη λύσης στο Συριακό ζήτημα το συντομότερο δυνατόν και πως δεν θα πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που έχει δημιουργηθεί για ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη.
ΕΞΑΛΛΟΥ, χθες ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ξεκίνησε τη διαδικασία κατασκευής του σιδηροδρόμου Horadiz-Agbend στις περιοχές γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ που τέθηκαν υπό τον έλεγχο του Μπακού. Σύμφωνα με τον Αλίεφ, μπορεί επίσης να ανοίξει μια σιδηροδρομική γραμμή από τη Ρωσία προς την Αρμενία, η οποία «μπορεί να περάσει μόνο μέσω του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν». Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει σιδηροδρομική επικοινωνία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν μέσω της επικράτειας του Νακτσιβάν» και «σιδηροδρομικής επικοινωνίας μεταξύ Ιράν και Αρμενίας».
Από ρωσικής πλευράς, η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Τύπου του Κρεμλίνου αναφέρει για την τηλεφωνική επικοινωνία ότι οι κ.κ. Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν τις προοπτικές επέκτασης της συνεργασίας στον αγώνα κατά της COVID-19. Οι ηγέτες, προστίθεται, συζήτησαν πιθανές παραδόσεις ρωσικών εμβολίων στην Τουρκία και πιθανή παραγωγή εμβολίων στην τουρκική επικράτεια.
Το Κρεμλίνο ενημερώνει ότι «και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω επέκταση των αμοιβαίως ωφέλιμων σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας σε διάφορους τομείς. Η υλοποίηση κοινών έργων στον ενεργειακό τομέα θεωρείται από τις προτεραιότητες».
Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, η Άγκυρα ήδη πληροφόρησε ότι είναι έτοιμη να εγκρίνει το εμβόλιο Sputnik V εάν περάσει τοπικά τοξικολογικά τεστ. Στις 23 Ιανουαρίου, εκπρόσωπος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων δήλωσε στο ίδιο πρακτορείο ότι έχουν επιτευχθεί συμφωνίες με την κορυφαία φαρμακευτική εταιρεία της Τουρκίας σχετικά με την παραγωγή του εμβολίου Sputnik V στην Τουρκία. Το ταμείο πληροφόρησε ότι η διαδικασία μεταφοράς τεχνολογίας είχε ξεκινήσει.
Οι ΗΠΑ συζητούν με την Τουρκία για ‘μοντέλο Κρήτης’ για τους S-400
Σε άρθρο στην εφημερίδα ‘Milliyet’ που υπογράφει ο Γκιούνερι Τζιβάογλου, με τίτλο «Η αναγέννηση Τουρκίας και ΝΑΤΟ», ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι έχει πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, ότι το ‘μοντέλο Κρήτης’ του Υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, για το σύγχρονο ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 που αγόρασε η Τουρκία, «ήταν πολύ αποτελεσματικό και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, καίτοι ανεπίσημα και σε ‘εσωτερικό’ επίπεδο».
Να σημειωθεί ότι η ύπαρξη των S-400 αποτελούν ένα εκ των μεγαλυτέρων εμποδίων στην ανάπτυξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, καθώς οι ΗΠΑ επικαλούνται τη νομοθεσία τους που προβλέπει κυρώσεις για όσους προμηθεύονται σημαντικά οπλικά συστήματα από «τους αντιπάλους της Αμερικής» (CAATSA). Κατά την τελευταία επικοινωνία του νέου αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Μπλίνκεν κατέστησε σαφές —σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ— ότι οι S-400 πρέπει να απομακρυνθούν από την Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι το λεγόμενο ‘μοντέλο Κρήτης’ αφορά την περίπτωση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-300, το οποίο είχε αγοράσει η Κύπρος από την Ρωσία. Το σύστημα αυτό κατέληξε να παραμείνει αποθηκευμένο και εκτός λειτουργίας υπό την επίβλεψη μίας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ —της Ελλάδας— στο νησί της Κρήτης. Η απομάκρυνση του αντιπυραυλικού συστήματος από την Κύπρο σε άλλη χώρα είχε πραγματοποιηθεί λόγω των αντιδράσεων που είχε προβάλλει τότε η Τουρκία.