Κ. Κούσιος: Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Άντρος Κυπριανού: Το θέμα της δημόσιας υγείας είναι το πιο σημαντικό, αλλά πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλες παράμετροι, οι οποίες έχουν επίσης εξαιρετική σημασία.
Δεν φαίνεται να κατάληξαν σε κοινό παρανομαστή ο πρόεδροςΑναστασιάδης και ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού , στην σημερινή συνάντηση τους για τα περιοριστικά μέτρα σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού συζήτησε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τα θέματα των περιοριστικών μέτρων και του περιορισμού διαφόρων ελευθεριών, που επιβάλλονται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι “πρώτιστο μέλημα μας θα πρέπει να είναι η υγεία του λαού, αλλά ταυτόχρονα και ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως είναι οι ανθρώπινες ελευθερίες, η το θέμα της δημόσιας υγείας είναι το πιο σημαντικό από όλα κι αυτό θα πρέπει να καθοδηγεί και την όλη δράση και την όλη προσπάθειά μας ως κράτος. Την ίδια στιγμή όμως, πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλες παράμετροι οι οποίες έχουν επίσης εξαιρετική σημασία. το δικαίωμα έκφρασης, διαμαρτυρίας, και οι συναθροίσεις με σκοπό τη διαμαρτυρία”.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον κ. Κυπριανού ότι “τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η Κυβέρνηση σέβονται απόλυτα και προστατεύουν τις ανθρώπινες ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι οι περιορισμοί έχουν επιβληθεί για την προστασία του υπέρτατου αγαθού της υγείας, κάτι που έχει εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες ανεξάρτητα πολιτικού συστήματος ή ιδεολογίας”.
Σημείωσε παράλληλα πως ” είμαστε αντικειμενικά μία από τις πιο πετυχημένες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, κάτι που αναγνωρίζεται διεθνώς. Αυτό είναι το μέγιστο κοινωνικό αγαθό που μπορεί να προσφέρει κάτω από αυτές τις συνθήκες ένα κράτος στους πολίτες του”.
Ο κ. Κούσιος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε, επίσης, ότι στόχος και σκοπός του ιδίου και της Κυβέρνησης είναι η προστασία της υγείας του λαού, η διασφάλιση θέσεων εργασίας και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που η πανδημία προκάλεσε σε όλα τα στρώματα του λαού.
Τόνισε, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πως “τυχόν παραγνώριση της επιδημιολογικής κατάστασης και πρόωρη χαλάρωση των μέτρων θα οδηγήσει σε μια νέα έξαρση της πανδημίας, με απρόβλεπτες συνέπειες για όσα με τις θυσίες του ο λαός μας έχει πετύχει, ώστε η χώρα μας να κατατάσσεται στις πλέον αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του Covid-19”.
Η επάνοδος στην κανονικότητα, το ταχύτερο δυνατόν, είναι κάτι που θα επιτευχθεί με τον έλεγχο της επιδημιολογικής κατάστασης και προς τούτο κάλεσε τόσο τον κ. Κυπριανού όσο και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή που καταβάλλει η Πολιτεία , ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προειδοποίησε ότι τυχόν πρόωρη χαλάρωση των μέτρων πιθανόν να σημαίνει και παράταση της περιόδου εφαρμογής περιοριστικών μέτρων, ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι τυχόν επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας θα βαρύνει εκείνους που παραβιάζουν τα μέτρα ή προτρέπουν στην παραβίαση των μέτρων.
Την ίδια ώρα ενημέρωσε, επίσης, τον κ. Κυπριανού ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα συγκαλέσει σύσκεψη, στην παρουσία των πολιτικών αρχηγών, του Υπουργού Υγείας και των μελών της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας, για συζήτηση όλων των θεμάτων που αφορούν την πανδημία και την αντιμετώπιση της.
Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι μετέφερε τις θέσεις του κόμματος ναφορικά με την κατάσταση όπως διαμορφώνεται με την προσπάθεια μας να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας και να την περιορίσουμε, αν είναι δυνατόν να την εξαλείψουμε το συντομότερο δυνατόν.
“Έχω τονίσει ότι δεν μπορούν να λαμβάνονται υπόψη μόνο δύο παράμετροι. Σίγουρα το θέμα της δημόσιας υγείας είναι το πιο σημαντικό από όλα κι αυτό θα πρέπει να καθοδηγεί και την όλη δράση και την όλη προσπάθειά μας ως κράτος. Την ίδια στιγμή όμως, πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλες παράμετροι οι οποίες έχουν επίσης εξαιρετική σημασία” , δήλωσε και εξήγησε:
“Πρώτα και κύρια, σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία, τα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί και θεωρώ ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας, η οποία εξάλλου έχει και τιμηθεί με το πρώτο Βραβείο του Νέου Ερευνητή. Έγινε έρευνα από δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου και έχουν βρει πάρα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία είναι χρήσιμο το Υπουργείο Υγείας θα ήταν χρήσιμο να λάβει υπόψη.
Πέραν τούτου, σίγουρα η οικονομική δραστηριότητα έχει τεράστια σημασία έτσι ώστε να μπορέσει ο κόσμος να ζήσει σε ένα επίπεδο υποφερτό και να μην οδηγηθεί σε συνθήκες φτώχειας. Aλλά, έχουν επίσης τη δική τους σημασία και η κοινωνική δραστηριότητα, η κοινωνική δράση καθώς επίσης και η πολιτική δράση.
Έχουμε μεταφέρει στον ΠτΔ την άποψη μας ότι θα πρέπει να συζητήσουμε τα πολιτικά κόμματα υπό την προεδρία του ιδίου με την επιδημιολογική ομάδα και τον Υπουργό Υγείας σε μια προσπάθεια να πείσουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, που θα μας προφυλάξουν από την διάχυση της πανδημίας να λειτουργήσουν και πολλές άλλες δραστηριότητες.
Παραδείγματος χάρι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα ωδεία δεν μπορούν να λειτουργούν δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί τα εστιατόρια δεν μπορούν να λειτουργούν με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Τα ωδεία μπορούν να λειτουργούν στην βάση του ένας καθηγητής ένας μαθητής. Ήδη τα σχολεία λειτουργούν δίχως να προκαλούνται τα οποιαδήποτε προβλήματα.
Όλα αυτά λοιπόν, και πολλά άλλα, στα οποία δεν θεωρώ σκόπιμο να αναφερθώ τώρα μπορούν τα τύχουν επανεξέτασης το συντομότερο δυνατό. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε κατά την άποψη μας μέχρι τις 15 του Μάρτη και -πάντοτε λαμβάνοντας υπόψιν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας- να δούμε πώς επαναλειτουργούν και οι μουσικές σκηνές και τα θέατρα, ο πολιτισμός γενικότερα,, άλλα και τα ωδεία, οι χώροι σίτισης και σίγουρα η πολιτική δραστηριότητα”.
Ο ΟΗΕ, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το ΕΔΑΔ έχουν τονίσει κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα, είπε, ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν πρέπει να προκαλεί προβλήματα σε ό,τι αφορά τον περιορισμό τουλάχιστον της ελεύθερής έκφρασης και του δικαιώματος του συναθροίζεσθαι. Αυτά είναι και δική μας απαίτηση να γίνουν σεβαστά στην Κύπρο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε, έχει υποσχεθεί ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκαλέσει σύσκεψη υπό την προεδρία του των πολιτικών κομμάτων μαζί με τον Υπουργό Υγείας και τους επιδημιολόγους για να συζητήσουμε για όλα αυτά τα ζητήματα.
Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ελπίδα να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις. ” που από την μια θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και τα ζητήματα της δημόσιας υγείας αλλά και όλα τα υπόλοιπα στα οποία έχω αναφερθεί. Και τα θέματα ψυχικής υγείας αλλά και τα ζητήματα της κοινωνικής οικονομικής και πολιτικής δραστηριότητας”.
Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του αναφέρει : “Ο Δρ Τσιούτης δήλωσε σήμερα ότι η επιστημονική επιτροπή υπέδειξε στην κυβέρνηση, σχετικά με τις διαδηλώσεις, ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος απ’ ότι σε άλλους χώρους που συναθροίζονται άνθρωποι, αν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης. Ανάλογη τοποθέτηση έγινε σήμερα και από το μέλος της επιτροπής, Δρ Καραγιάννη.
Αυτές οι τοποθετήσεις της επιστημονικής ομάδας απαντούν στην κυβέρνηση και στον ΔΗΣΥ που προσπαθούν να δαιμονοποιήσουν την απαίτηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας για αποκατάσταση του δημοκρατικού δικαιώματος για οργανωμένη έκφραση της διαμαρτυρίας και της διεκδίκησης.
Ρωτούμε: προς τι η απόπειρα ενοχοποίησης του ΑΚΕΛ από την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ για κάτι που εισηγούνται οι ίδιοι οι επιστήμονες της κυβέρνησης;
Είναι πλέον φανερό ότι η μόνη ανυπακοή που υπάρχει είναι η ανυπακοή της κυβέρνησης του Συναγερμού στις συστάσεις των επιστημόνων, στις επιταγές του Συντάγματος, αλλά και στις σαφείς κατευθύνσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με το δικαίωμα στη διαδήλωση.
Με όσα ισχυρίζονται κυβέρνηση και ΔΗΣΥ για το μόνο που πείθουν τελικά είναι ότι με πρόσχημα την πανδημία, επιχειρούν να φιμώσουν την κοινωνία”.
ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης