Και το όνομα αυτού Πορφύριος
Εξελέγη ο 46ος Πατριάρχης της Εκκλησίας Σερβίας. Θεωρείται φίλα προσκείμενος στον πρόεδρο της χώρας Aleksandar Vucic.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ
Τον μητροπολίτη Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας, Πορφύριο, εξέλεξε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Σερβίας ως τον 46ο Πατριάρχη της. Ο πατριαρχικός θρόνος χήρευε εδώ και μήνες, μετά τον θάνατο από κορονοϊό του Πατριάρχη Ειρηναίου. Στην σημερινή εκλογή είχαν το δικαίωμα ψήφου 39 Ιεράρχες. Σερβικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι η εκλογή του κ. Πορφύριου «ικανοποιεί την κυβέρνηση της Σερβίας , καθώς θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά στον Πρόεδρο Aleksandar Vucic». Μεταξύ των υποψήφιων για τη θέση του Προκαθήμενου της Σερβικής Εκκλησίας ήταν εκτός από τον Μητροπολίτη , Πορφύριος, ο Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας, Χρυσόστομος,ο Μητροπολίτης Μπάτσκας , Ειρηναίος, ο Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς , Ιωαννίκιος και ο Επίσκοπος Μπανιαλούκας, Εφραίμ.
Πάντως , μέχρι αργά το Πατριαρχείο δεν ανακοίνωσε το τριπρόσωπο , ούτε τις ψήφους που πήρε ο κ. Πορφύριος. Τα ονόματα των τριών μπαίνουν σε φακέλους , που τοποθετούνται στο Ευαγγέλιο από το οποίο ανασύρεται ένας και έτσι τελικά εκλέγεται ο Πατριάρχης.
Ο νέος Πατριάρχης γεννήθηκε το 1961 , σπούδασε στην Σερβία και το 2004 πήρε διδακτορικό δίπλωμα από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ρωσικά.
Είναι πνευματικό παιδί του γηραιού και σκληροπυρηνικού Μητροπολίτη Μάτσκας , Ειρηναίου Μπούλοβιτς, ο οποίος φερόταν και αυτός ως υποψήφιος για τον Πατριαρχικό Θρόνο και είναι υπέρμαχος των θέσεων της Μόσχας στο θέμα της Ουκρανίας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης , Βαρθολομαίος, απέστειλε θερμή επιστολή στον νέο Πατριάρχη Σερβίας, Πορφύριο, στην οποία εκφράζει την ευχή « η ανατείλασα Πατριαρχία Υμών να είναι μακρά, ανέφελος, ευοίωνος, ανακαινιζομένη υπό του Αγίου Πνεύματος και ανακαινίζουσα δι᾽ Αυτού».
Επίσης, τονίζει : « Εδραία βάσις και θεμέλιον άσειστον της ποιμαντορίας Υμών έσται η προσήλωσις Υμών εις τε τους Θείους και Ιερούς Κανόνας ου μην αλλά και εις αυτήν ταύτην την μαρτυρικώς καθηγιασμένην πράξιν και παράδοσιν της Εκκλησίας, την διασωζομένην εν τοις κειμένοις, τοις έργοις και τοις Αρχείοις ημών. Επ᾽ αυτής της οδού πορευόμενος, θέλετε μετά βεβαιότητος επιτύχει εις το εις ο εκλήθητε, χάριτι Θεού, έργον. Συγχαίρομεν ευλόγως και μετ᾽ ελπίδος συναγαλλόμεθα Υμίν εκ της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, της γεννησάσης, εκθρεψάσης και εν ευθύναις αεί σκεπούσης αδιαστίκτως πάσας τας εκ του πανιέρου σώματος αυτής γεννηθείσας τοπικάς Εκκλησίας, εν αίς και η Υμετέρα, διά την σήμερον γενομένην, χρησταίς ελπίσι, Θεοστήρικτον εκλογήν Υμών».
Παρόλο ότι η Εκκλησία Σερβίας δεν έχει κατατάξει ακόμη στα δίπτυχα της την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος, ευχήθηκε στον Πατριάρχη Πορφύριο, « διάδοχο του θρόνου του Αγίου Σάββα πολλά και ευλογημένα έτη στην υπηρεσία της τοπικής Εκκλησίας, του ευσεβούς λαού και της Ορθοδοξίας».
Вітаю співбрата обраного Патріарха Порфирія з прийняттям покликання бути Предстоятелем сестринської Сербської Православної Церкви. Бажаю спадкоємцю престолу святого Сави многих благословенних літ служіння своїй Помісній Церкві, побожному народові та повноті Православ’я! pic.twitter.com/B0FxVQH6aq
— Митрополит Епіфаній (@Epifaniy) February 18, 2021
Η Σερβική Σύνοδος συνήλθε υπό την προεδρία του μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας Χρυσόστομος στον καθεδρικό ναό του αγίου Σάββα, όπου αναπαύεται ο μακαριστός Πατριάρχης Ειρηναίος, στον τάφο του οποίου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ενώ νωρίτερα είχε τελεσθεί αρχιερατικό συλλείτουργο.
Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν , ο νεοεκλεγείς Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος (κατά κόσμον Prvoslav) γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1961 στο Μπεζέ .Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στο Curug και το γυμνάσιο Zmaj-Jova στο Νόβι Σαντ. Εκάρη μοναχός από τον πνευματικό του πατέρα, τότε ιερομόναχο Ειρηναίο (Bulović), στο μοναστήρι του Visoki Decani, την Κυριακή του Θωμά το 1985.
Αποφοίτησε από την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή στο Βελιγράδι το 1986. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα από το 1986 έως το 1990, ενώ έπειτα ήρθε στο μοναστήρι των Αγίων Αρχαγγέλων στο Κόβιλ, όπου χειροτονήθηκε ιερέας και διορίστηκε ηγούμενος.
Πολλοί νέοι μοναχοί και αρχάριοι έρχονται στο μοναστήρι μετά από αυτόν. Αυτά είναι τα χρόνια που το μοναστήρι του Κόβιλ έγινε η πνευματική πατρίδα πολλών νέων: διανοούμενοι, καλλιτέχνες, δημοφιλείς ηθοποιοί και ροκ μουσικοί, ειδικά από το Νόβι Σαντ και το Βελιγράδι. Από τότε, ο ηγούμενος Πορφύριος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη θεραπεία ασθενών με εθισμό. Για το σκοπό αυτό, το 2005, δημιούργησε τη θεραπευτική κοινότητα “Land of the Living”, η οποία αναγνωρίζεται ως το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα για τη θεραπεία τοξικομανών.
Στην τακτική σύνοδο της Ιεράς Συνόδου Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Βελιγράδι στις 14 Μαΐου 1999, εξελέγη τιτουλάριος Επίσκοπος Εγαρίου, βοηθός της επισκοπής Μπάτσκας.
Έλαβε το διδακτορικό του το 2004 από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διαδέχτηκε τον διάσημο ψυχίατρο, ακαδημαϊκό Dr. Vladeta Jerotic, στη Θεολογική Σχολή του Τμήματος Ποιμαντικής Ψυχολογίας.
Το 2010, η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων του ανέθεσε να ιδρύσει ιερατική θητεία στον Σερβικό Στρατό. Οι καρποί της δουλειάς του σε αυτόν τον τομέα δεν είναι μόνο οι κατάλληλοι νομικοί κανονισμοί, αλλά και η επιλογή στρατιωτικών εκκλησιών, η οργάνωση και ο εξοπλισμός ναών στους στρατώνες και η τέλεση των πρώτων λατρευτικών υπηρεσιών.
Ο Επίσκοπος Πορφύριος δημοσίευσε θεολογικά έργα σε περιοδικά στη χώρα και στον κόσμο. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό επιστημονικών συνεδρίων και συμποσίων σε όλο τον κόσμο.
Ενθρονίστηκε στον θρόνο της μητρόπολης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας στις 13 Ιουλίου 2014 στον καθεδρικό ναό της Μεταμόρφωσης του Κυρίου στο Ζάγκρεμπ.
Ευχές για μακροημέρευση και καρποφόρο έργο ως νέος Πατριάρχης Σερβίας, εκφράζει προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας κ. Πορφύριο ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μέσω μηνύματος του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι στο παρελθόν ο Σερβικός λαός έχει καθοδηγηθεί από σπουδαίους Αρχιεπισκόπους και Πατριάρχες «που γνώριζαν πώς να διατηρήσουν την πίστη, την τιμή και την εικόνα του λαού μας σε δύσκολες στιγμές και να ανταποκριθούν στους πειρασμούς που βρισκόταν μπροστά του».
Επίσης, ο Πρόεδρος Βούτσιτς στο μήνυμα του υπογραμμίζει την δυσκολία της αποστολής που αναλαμβάνει ο νέος Πατριάρχης Σερβίας με σκοπό την διατήρηση της ενότητας της Εκκλησίας της Σερβίας και των πιστών, εκφράζοντας παράλληλα την διαβεβαίωση ότι θα εργαστεί προς όφελος όλων των ανθρώπων που χαρακτηρίζονται από καλή πίστη και καλή θέληση.
*Διαβάστε ρεπορτάζ και στον πιο κάτω σύνδεσμο
Serbian Church Elects Patriarch Deemed Close to President | Balkan Insight