30 31/01/21 Κυριακάτικη βόλτα με το αυτοκίνητο 2 , Χαλκηδόνα, Μόδι, Σκούταρι.

30 31/01/21 Κυριακάτικη βόλτα με το αυτοκίνητο 2 , Χαλκηδόνα, Μόδι, Σκούταρι.

 

 

*ΣΗΜ : Στην φωτογραφία πάνω ο μεγάλος σιδηροδρομικός σταθμός  Χαϊντάρ Πασά ( Haydarpaşa), που κτίστηκε το 1903. Το Χαϊντάρ Πασά είναι προάστιο της Κωνσταντινούπολης επί της ασιατικής ακτής, νότια του Σκουτάρι (Üsküdar, πρώην Χρυσούπολη) και βόρεια του Καντίκιοϊ (πρώην Χαλκηδόνα). Αποτελούσε την αφετηρία όλων των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών της ασιατικής Τουρκίας.  

Το 2010 φλόγες και πυκνός καπνός κάλυψαν χθες το κτίριο του κεντρικού σιδηροδροµικού σταθµού Χαϊντάρ Πασά. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, χωρίς να υπάρξουν θύµατα. Παρά τη µεγάλη προσπάθεια των πυροσβεστών όµως, πολύ µεγάλο τµήµα και όλος ο τέταρτος όροφος του ιστορικού κτιρίου καταστράφηκαν ολοσχερώς. Από το κόσµηµα της ασιατικής ακτής της Πόλης, που χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από γερµανούς αρχιτέκτονες, έχει πάρει το όνοµά της και η ευρύτερη περιοχή του Καντίκιοϊ, της παλιάς Χαλκηδόνας, ενώ στους χώρους του είχαν γυριστεί σκηνές της ταινίας «Πολίτικη κουζίνα» του Τάσου Μπουλµέτη.  Το κτίριο του σταθμού βρίσκεται υπό ανακαίνιση για να λειτουργήσει ως πολιτιστικό κέντρο.

Στη περιοχή του Χαϊντάρ Πασά βρίσκεται η μεγαλύτερη στρατιωτική μονάδα και στρατώνας πέριξ της Κωνσταντινούπολης, το ονομαζόμενο «Σελιμιέ» που κτίσθηκε επί Σουλτάνου Σελήμ, επίσης τα πανεπιστημιακά κτίρια της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Μαρμαρά καθώς και το αγγλικό νεκροταφείο.

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΤΩ:

Ο μεγαλοπρεπής ναός της Αγίας Τριάδας στην Χαλκηδόνα , με τον πανύψηλο τρούλο.  Ο π. Βασίλειος Κομνηνός, από το Σχοινούδι της Ίμβρου, είναι ο εφημέριος του της Αγίας Τριάδας από το 1972. Όταν πρωτοπήγε, η ενορία είχε 450 οικογένειες, σήμερα έμειναν 50.

Καθημερινά και σχεδόν πάντα μόνος -εκτός από τις μεγάλες γιορτές- τελεί το πρωί τον όρθρο και το απόγευμα τον εσπερινό. Τα τελευταία μυστήρια που τελέστηκαν στο ναό ήταν μία βάπτιση πριν από ένα χρόνο κι ένας γάμος πριν από τρία χρόνια.

Μας ξεναγεί στην εκκλησία με περηφάνια και μας υπενθυμίζει ότι η Αγία Τριάδα   χτίστηκε σε βυζαντινό ρυθμό στην περίοδο της μεταρρύθμισης , πριν το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , και ότι από αρχιτεκτονικής πλευράς προκάλεσε το ενδιαφέρον και των Οθωμανών.

 

Share this post