Tσαβούσογλου: “Υπάρχει πρόοοδος” για την άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό
Εθνικό θέμα το «Casus Βelli» για την πιθανότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, επαναλαμβάνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου προσπαθούν τα ΗΕ να διευθετήσουν ανεπίσημη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέροντας ότι έχουν λάβει μάλιστα και πρόσκληση από τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι και η ΕΕ θα συμμετάσχει στη συνάντηση ως παρατηρητής.
Κατά την ενημέρωσή του σε Τούρκους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ,είπε ότι “για την ανεπίσημη διάσκεψη 5 συν τα ΗΕ που έχουμε προτείνει υπάρχει πρόοδος, έχουμε λάβει πρόσκληση από τον ΓΓ του ΟΗΕ, προσπαθούν να καθορίσουν την ημερομηνία τέλη του Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου στην Νέα Υόρκη. Θα συναντηθούμε οι δύο πλευρές, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τα Ηνωμένα Έθνη”.
“Και η ΕΕ είπε ότι θέλουν να συμμετάσχουν ως παρατηρητές. Ασφαλώς η ΕΕ σε όλες τις συναντήσεις είχε συμμετάσχει ως παρατηρητής, δεν υπάρχει περιορισμός για τη συμμετοχή τους σε αυτές τις συναντήσεις, αλλάς όπως έχουμε πει και στους ιδίους, από το Κραν Μοντάνα και μετά έχουν αγνοήσει την τ/κ κοινότητα, δεν είχαν κάνει καμιά επαφή μαζί τους και πρέπει να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη τους. Επιπλέον σε όλη τη διαδικασία η ΕΕ στήριξε συνεχώς την ε/κ πλευρά, δυστυχώς αγνόησε τα δικαιώματα της τ/κ πλευράς, γι’ αυτό τους είπαμε ότι πρέπει να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη τους. Για μας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τη συμμετοχή τους, ήταν θετικό που συμμετείχαν στο Κραν Μοντάνα, ήταν ωφέλιμο που βρέθηκαν στην ίδια αίθουσα στο Κραν Μοντάνα γιατί είδαν και οι ίδιοι ποιοι ήθελαν λύση και ποιοι δεν ήθελαν”, ανέφερε.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφερόμενος στη διάσκεψη που προτείνει η Άγκυρα για την Ανατολική Μεσόγειο είπε ότι “υπάρχει και η πρότασή μας για το Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρόεδρός μας προσωπικά υπέβαλε την πρόταση κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, και τον Σαρλ Μισέλ και με την Ούρσουλα Βαν ντερ Λάιεν. Εμείς προωθήσαμε την πρόταση στην ΕΕ. Τώρα συζητήσαμε επί δύο μέρες πως μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η διάσκεψη”.
Σε σχετική ερώτηση είπε ότι “συζητήσαμε το Κυπριακό και με τους άλλους συνομιλητές μας. Ανταλλάξαμε απόψεις. Στη διάσκεψη που θα γίνει εμείς θέλουμε να συμμετάσχουν όλοι. Όχι μόνο οι παράκτιες χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Όλες οι χώρες της Μεσογείου να συμμετάσχουν είπαμε. Και μάλιστα είπαμε ότι μπορούν να συμμετάσχουν και οι χώρες που έχουν εταιρείες στην Μεσόγειο. Ποια είναι η δική μας έγνοια; Ο δίκαιος διαμοιρασμός. Ασφαλώς θα προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα, ασφαλώς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τ/Κ. Αλλά τι λέμε στην Κύπρο; Δίκαιος διαμοιρασμός μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Να ιδρυθεί μηχανισμός διαμοιρασμού εισοδημάτων λέμε. Η έγνοια μας είναι ο δίκαιος διαμοιρασμός. Ούτε το δικό μας δίκαιο δίνουμε ούτε το δίκαιο των άλλων παραβιάζουμε”.
Ερωτηθείς για τις διερευνητικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα προσθέτοντας ότι η Τουρκία από την αρχή λέει ότι είναι έτοιμη για διερευνητικές χωρίς προϋποθέσεις. “Η Ελλάδα στο παρελθόν για τον έναν ή άλλον λόγο δεν το δεχόταν. Τώρα, μετά την ανοιχτή πρόσκληση που απευθύναμε, καθορίσαμε μαζί την ημερομηνία και τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν. Ελπίζω ότι θα είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές αυτές οι επαφές”.
Ωστόσο επιτέθηκε στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, λέγοντας ότι: “Αλλά η Ελλάδα προς τέρψη της κοινής της γνώμης… Ειδικά αυτό που είπε ο προσωπικός μου φίλος, Νίκος Δένδιας, ήταν λάθος. Χθες τέτοιου είδους λάθος δηλώσεις έκανε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτή η δήλωση. Δηλαδή αυτή η δήλωση δεν έχει καμία νομική αξία. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η Ελλάδα, όπως είπα και στους συνομιλητές μου στην ΕΕ, συνέχισε ορισμένες προκλήσεις. Να, όπως τοποθέτηση καλωδίων κάτω από τη θάλασσα. Ή το να θέλει ξαφνικά να κάνει ασκήσεις. Ή εκδίδει navtex, εκδίδει notam και κλείνει εναέριο χώρο και θάλασσα του Αιγαίου και βλέπουμε ότι δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια έπειτα. Δηλαδή εκδίδει navtex και μετά δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια. Δηλ. συνεχίζει τις προκλήσεις. Περιμένουν… Κι εμείς συνεχίζουμε… Και μετά έρχονται στην ΕΕ και λένε ‘να, οι Τούρκοι συνεχίζουν τα ίδια και θέλουμε κι άλλες κυρώσεις’. Εμείς όμως τα ξέρουμε τα παιχνίδια τους. Εάν νομίζουν ότι με αυτά τα παιχνίδια, θα εγκαταλείψουμε την αποφασιστική μας στάση, όχι. Δεν έχουν κανένα όφελος από όλα αυτά”.
Σε ερώτηση για την απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “το θέμα του Ιονίου Πελάγους ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την Αλβανία και τις άλλες χώρες και επιθυμία της για επέκταση των χωρικών υδάτων της στο Ιόνιο Πέλαγος στα 12 μίλια δεν είναι κάτι καινούριο. Είχε ξανάρθει στην επικαιρότητα και παλαιότερα. Και τότε είχαμε δηλώσει ότι το Ιόνιο και το Αιγαίο δεν συνδέονται. Υπάρχει θάλασσα. Άλλο είναι το Αιγαίο, άλλο το Ιόνιο. Κι η επέκταση εκεί των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, δεν επηρεάζει το καθεστώς του Αιγαίου Πελάγους. Επομένως, ούτε κι εμάς μας επηρεάζει”
Ισχύει το «Casus Βelli» στο Αιγαίο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας “Καθημερινή” Αθηνών στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε το «Casus Βelli» για την πιθανότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε πως «στο θέμα του Αιγαίου, στο ζήτημα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, δεν έχει αλλάξει η θέση της Τουρκίας. Όπως δεν έχει αλλάξει και η απόφαση που έχει πάρει το τουρκικό Κοινοβούλιο. Και κάθε κυβέρνηση και κάθε κόμμα που έχει έρθει στην εξουσία τήρησε την ίδια αποφασιστική θέση και δεν υποχώρησαν. Διότι αυτό είναι ένα εθνικό θέμα», δήλωσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στις δηλώσεις του προς τους Τούρκους δημοσιογράφους, μετά τις επαφές του με Ευρωπαίους αξιωματούχους ανέφερε πως «όμως η Ελλάδα για να πει κάτι στον λαό, λέει τέτοια πράγματα. Ο φίλος μου ο Νίκος Δένδιας έκανε λάθος, λανθασμένες δηλώσεις. Αυτή η απόφαση δεν έχει καμία ισχύ όμως η Ελλάδα δεν κάνει μόνο αυτό. Όμως όπως είπα και σε κάποιους Ευρωπαίους η Ελλάδα συνέχισε κάποιες προβοκάτσιες. Όπως η πόντιση καλωδίων στον βυθό της θάλασσας, όπως να κάνει διμερείς ασκήσεις. Ξαφνικά ανακοινώνει NAVTEX, NOTAM και προσπαθεί να κλείσει θαλάσσιες περιοχές χώρους στο Αιγαίο. Και ανακοινώνουν χώρους, δεν κάνουν καμία δραστηριότητα. Δηλαδή συνεχίζουν τις προβοκάτσιες».
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τετάρτης, μιλώντας στη Βουλή, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αναφέρει πως “μετά την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια, η χώρα μπορεί να πράξει το ίδιο και στην Κρήτη και αλλού”, ενώ σε ανάλογη τοποθέτηση είχε προβεί και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.