Ερντογάν: “Θα ήταν επωφελής η επανέναρξη των τακτικών συνόδων κορυφής Τουρκίας – ΕΕ”

Ερντογάν: “Θα ήταν επωφελής η επανέναρξη των τακτικών συνόδων κορυφής Τουρκίας – ΕΕ”

Ο Τσαβούσογλου  ευχαριστεί την Ισπανία για την στάση της στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

 

Κωνσταντινούπολη , Μηνάς Βασιλειάδης

Σε ανταλλαγή απόψεων περιορίστηκε η συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με τις σχέσεις της Τουρκίας να παραμένουν τεταμένες με ορισμένες χώρες – μέλη της ΕΕ ενώ παράλληλα με άλλες —τουλάχιστον από εμπορικής πλευράς— ευημερούν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης «συζητήθηκαν βήματα που αποσκοπούν στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξετάστηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις». Ο κ. Ερντογάν διαβεβαίωσε την ευρωπαία αξιωματούχο ότι η ΕΕ βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Τουρκίας και ότι βλέπουν το μέλλον της Τουρκίας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να ανοίξει νέα σελίδα στις σχέσεις της με την ΕΕ κατά το νέο έτος και σημείωσε ότι, λόγω των ‘καπρίτσιων’ ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ και των τεχνητών προβλημάτων, που δημιούργησαν, κανένας δεν μπορούσε να αξιοποιήσει στο έπακρο το 2020, όπως και ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη όσον αφορά στο μέλλον των σχέσεων και την εκτενή κοινή γεωγραφία».

Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την άποψη ότι «το πιο σημαντικό εργαλείο για το πρώτο στάδιο μιας θετικής ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, θα ήταν η επικαιροποίηση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου». Επίσης, επανέλαβε το αίτημά του να «επικαιροποιηθεί» η Τελωνειακή Ένωση, να καταργηθεί η επιβολή θεώρησης στους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ και να αρχίσουν ξανά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις διότι η Τουρκία, «εκτός από γείτονας χώρα είναι και υποψήφια προς ένταξη», είπε στην Ντερ Λάιεν. 

Τέλος, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι θεωρεί επωφελή την επανέναρξη τακτικών Συνόδων Κορυφής Τουρκίας-ΕΕ και συναντήσεων υψηλού επιπέδου για διάλογο.

Από πλευράς της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γνωστοποιήθηκε ότι τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν αυτά της πανδημίας, της οικονομικής ανάκαμψης και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έκανε λόγο για «καλή ανταλλαγή (απόψεων) με τον Τούρκο πρόεδρο».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε επίσης ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ.

ΕΞΑΛΛΟΥ,  ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ευχαρίστησε την Ισπανία  για τη στάση της  κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. , στην οποία  εξετάστηκε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Ισπανία, κυρίως για την στήριξή της στις σχέσεις με την ΕΕ», είπε ο κ. Τσαβούσογλου κατά την κοινή συνέντευξή Τύπου, στην Μαδρίτη,  με την ομόλογό του Arancha Gonzalez Laya. «Το 2020 βιώσαμε, επίσης, εντάσεις στις σχέσεις μας με την ΕΕ λόγω των προβλημάτων μας με ορισμένα κράτη μέλη», υποστήριξε και συνέχισε :  «Αυτό δεν ήταν κάτι που θέλαμε. Αλλά ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, προτιμήθηκε ο διάλογος από την ένταση με την στήριξη άλλων χωρών, που υπερασπίστηκαν την κοινή λογική. Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής έχει προετοιμάσει το έδαφος για αυτό. Εργαζόμαστε τώρα, για να ανοίξουμε νέες σελίδες στις σχέσεις μας με την ΕΕ. Ο Πρόεδρός μας κάλεσε τους Προέδρους του Συμβουλίου και της Επιτροπής στην Τουρκία και θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Επιτροπής (σ.σ. η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε). Εγώ θα δω τον κ. Μπορέλ στις Βρυξέλλες στις 21 Ιανουαρίου. Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για τη βελτίωση των σχέσεων σε διάφορους τομείς. Πρέπει να ανανεώσουμε τη συμφωνία μας για το μεταναστευτικό. Πρέπει να αναθεωρήσουμε τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για να ξεκινήσει ο διάλογος με την Ελλάδα και ότι «εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση». Για την επίλυση των προβλημάτων, είπε στη συνέχεια, «η δίκαιη λύση και η ισότιμη κατανομή των βαρών, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της μετανάστευσης, πρέπει να γίνεται με τον καλύτερο τρόπο. Αξιολογήσαμε τις εξελίξεις στη Λιβύη. Υποστηρίζουμε την πολιτική διαδικασία. Ομοίως αξιολογήσαμε τη διαδικασία στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε «ειλικρινή διάλογο» μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ και παραδέχθηκε ότι «η Τουρκία χρειάζεται την ΕΕ», όμως, τόνισε, «η ΕΕ μπορεί να χρειαστεί περισσότερο την Τουρκία, εάν η ΕΕ επιθυμεί να καταστεί παγκόσμιος παράγοντας. Ποτέ δεν κρύψαμε την ανάγκη μας για την ΕΕ», υποστήριξε. «Αναμένουμε ότι η θετική ατμόσφαιρα θα φέρει απτά αποτελέσματα».

«Επομένως», συνέχισε ο κ. Τσαβούσογλου, «η συμφωνία τελωνειακής ένωσης πρέπει να επικαιροποιηθεί. […] Η απελευθέρωση των θεωρήσεων είναι μια δέσμευση που πρέπει να υλοποιηθεί. Είναι σαφές ποιό μέρος έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του σχετικά με τη συμφωνία για το μεταναστευτικό της 18ης Μαρτίου. Η Τουρκία έκανε ό,τι της αναλογούσε. Αυτό το πρόβλημα μοιάζει να είναι διαρκές. Η Τουρκία είναι πρότυπο, έχει επωμιστεί το βάρος. Εάν μπορούσαμε και πάλι να επιτύχουμε εθελοντική διευθέτηση, θα μπορούσαμε άνετα να εφαρμόσουμε ελεγχόμενη μετανάστευση μαζί με χώρες της ΕΕ στη θέση της παράνομης μετανάστευσης. Θα υπάρξει Σύνοδος Κορυφής τον Μάρτιο, ναι. Αναμένουμε όμως συγκεκριμένες αποφάσεις από τη Σύνοδο. Είναι εύκολο; Όχι, δεν είναι, πρέπει να προβούμε σε θετικά βήματα, προκειμένου να ενισχύσουμε τον διάλογο».

 

Share this post