Το “Κυπριακό πρόβλημα” ή το “τουρκικό πρόβλημα της Κύπρου”;

Το “Κυπριακό πρόβλημα” ή το “τουρκικό πρόβλημα της Κύπρου”;

Του Τάσου Τζιωνή*

 

“Τα φαινόμενα δείχνουν πως έχουμε εισέλθει σε μια φάση ενεργούς στασιμότητας· πολλή δράση, λίγη ή καμιά πρόοδος ή ακόμη και οπισθοδρόμηση, τόσο στο Κυπριακό όσο, και ίσως στο θέμα των υδρογονανθράκων.  Εξαίρεση αποτελεί η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας μέσω, μεταξύ άλλων, των τριμερών σχημάτων, η οποία έχει πολύ καλές προοπτικές και μεγάλη στρατηγική σημασία.  Προφανείς και πραγματικές αιτίες της κακοδαιμονίας στο Κυπριακό και τους υδρογονάνθρακες είναι η τουρκική απληστία κι ο αλαζονικός μαξιμαλισμός της γείτονος καθώς κι η αποξένωση των δυο κοινοτήτων.  Όμως, στην πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχει στασιμότητα, δεν υπάρχει ακινησία· ούτε καν επί πανδημίας.  Όλα αλλάζουν, πότε προς το χειρότερο, πότε προς το καλύτερο, μια για τον ένα, μια για τον άλλο· ποτέ δεν μένουν τα ίδια.  Οφείλουμε να αισιοδοξούμε·  δεν έχουμε άλλη επιλογή.  Έχουμε άπειρες αναξιοποίητες δυνάμεις και δυνατότητες,·έχουμε και ζωτική υποχρέωση να αγωνιζόμαστε για τα δίκαια και τα εθνικά συμφέροντά μας.  Είναι ίσως εξαιρετικά δύσκολο, έως αδύνατο, να τερματιστεί η τουρκική κατοχή αν, οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, δεν βρουν τρόπους να ενώσουν δυνάμεις, απέναντι σ’ αυτήν, τώρα!  Ας μην περιμένουν να τις ενώσουν μετά.  Θα είναι πολύ αργά.  Ας φαίνεται αντιφατικό με τα πιο άνω αλλά το ίδιο, τηρουμένων των αναλογιών, ισχύει για τις επίσημες ενδο-ελληνικές σχέσεις.  Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου και κατεπειγόντως για να δημιουργήσουμε από κοινού ένα αντίπαλο δέος απέναντι στην Τουρκία.  (επειδή, η Τουρκία ενιαίο βλέπει τον Ελληνισμό κι ενιαίο τον αντιμετωπίζει).

Η Κύπρος μπορεί, και πρέπει, να επιτύχει γρήγορη και δραστική αύξηση της ισχύος της, ιδιαιτέρως της διπλωματικής, χωρίς να περιφρονεί τη σημασία της στρατιωτικής, μέσα από συνδυασμό δράσεων, συνεργασιών και συμμαχιών·  για να μπει επιτέλους σε μια υποσχόμενη πορεία προς ένα μέλλον με ελευθερία, ασφάλεια και αξιοπρέπεια”.

Με τα πιο πάνω κατακλείει το άρθρο του , με τίτλο: “Το “κυπριακό πρόβλημα” ή το “τουρκικό πρόβλημα της Κύπρου”;” ο τ. πρέσβης Τάσος Τζιωνής στην ειδική έκδοση  ( 13.12. 2020) της εφημερίδας  “Φιλελεύθερος”, αφιέρωμα στα 60χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Τάσος Τζιωνής διετέλεσε πρέσβης και γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών/ Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους)

*Διαβάστε αυτούσιο το άρθρο

 

 

 

Εξωτερική πολιτική- Κυπριακό by ARISTEIDIS VIKETOS

 

 

Share this post