Ερντογάν: Σκοπός τους είναι να μπλοκάρουν τα άλματά μας στην αμυντική βιομηχανία

Ερντογάν: Σκοπός τους είναι να μπλοκάρουν τα άλματά μας στην αμυντική βιομηχανία

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Σκοπός των ΗΠΑ με την επιβολή κυρώσεων είναι να μπλοκάρουν τα άλματα της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας στον αμυντικό τομέα, δήλωσε  ο πρόεδρος,  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στα εγκαίνια αυτοκινητοδρόμου. «Αυτός είναι ο πραγματικός τους στόχος. Μας θέλουν εξαρτημένους. Η απόφασή τους αποτελεί ανοιχτή επίθεση στην εθνική κυριαρχία μας», πρόσθεσε.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι «όσο η Τουρκία μεγαλώνει, όσο ενισχύεται, όσο πλησιάζει τους στόχους της οι επιθέσεις που υφίσταται αυξάνονται». Σύμφωνα με το σκεπτικό του, η ΕΕ και οι ΗΠΑ «που δεν μπορούν να πολεμήσουν τη χώρα μας βάσει του νόμιμου ανταγωνισμού προσπαθούν να μας βγάλουν από τον δρόμο μας με απειλές μονομερών κυρώσεων».

«Το λέω ξεκάθαρα», είπε ευθύς αμέσως, αναφερόμενος στις κυρώσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία για την απόκτηση του προηγμένου ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος: «Από το 2017 σε καμία χώρα δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις CAATSA πλην της Τουρκίας. Για πρώτη φορά εφαρμόζεται εναντίον της χώρας μας, μέλος του ΝΑΤΟ. Τι είδους συμμαχία είναι αυτή;». Η απόφαση, συμπλήρωσε, «είναι μια σαφής επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας»

Η Τουρκία, επανέλαβε, αγόρασε τους S-400 από τη Ρωσία επειδή οι ΗΠΑ δεν επέτρεψαν την πώληση των αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας. «Εκτός αυτού, η Τουρκία παράγει σχεδόν 1.000 μέρη των αεροσκαφών F35 και τα παραδίδει στην Αμερική. Πλέον των εμποδίων στη Γερουσία, η Αμερική, η οποία δεν πληρούσε καμία από τις προϋποθέσεις που επιθυμούσαμε, έβγαλε το ‘όπλο’ των κυρώσεων, επειδή καλύψαμε τις ανάγκες μας από αλλού», πρόσθεσε.

Το επιχείρημα των ΗΠΑ ότι οι S-400 αποτελούν απειλή για τα F35 «είναι απλώς μια δικαιολογία», είπε στη συνέχεια ο Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε: «Ο κύριος στόχος είναι να αποτρέψουν τα πρόσφατα βήματα που ξεκίνησε η χώρα μας στην αμυντική βιομηχανία, αλλά και να μας καταστήσουν ξανά πλήρως εξαρτημένους από εκείνους. Επιπλέον, το δηλώνουν δημοσίως στις εκθέσεις τους. Έχουμε πει στους συνομιλητές μας εξαρχής: Εάν ανησυχείτε για τους S-400 ας δημιουργήσουμε μια τεχνική ομάδα εργασίας και ας λύσουμε το πρόβλημα μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. […] Οπότε τώρα τι γίνεται; Θα κοιτάξουμε τη δουλειά μας. Θα δουλέψουμε δυο φορές σκληρότερα για να κάνουμε την αμυντική μας βιομηχανία ανεξάρτητη από κάθε άποψη. Θα επιταχύνουμε τα πρότζεκτ, θα στηρίξουμε περισσότερο τις εταιρείες Άμυνας. Θα φροντίσουμε περισσότερο τον [επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας της Προεδρίας] Ισμαήλ Ντεμίρ και την ομάδα του. Κυρώσεις επιβλήθηκαν και μετά την ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου το ’74 και έτσι τέθηκαν τα θεμέλια της σημερινής αμυντικής βιομηχανίας».

 

ΕΞΑΛΛΟΥ, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέφρασε και επισήμως στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ γι ατο Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, την πρόθεση της Τουρκίας να ακολουθήσει την πολιτική λύσης “δύο κρατών”. Όπως έγραψε ο Υπουργός στο twitter, σε συνάντησή του με την κ. Λουτ της είπε ότι «το πρότζεκτ ομοσπονδίας δεν είναι πλέον βιώσιμο», ότι «στη γραμμή με τις πραγματικότητες στο νησί» η Τουρκία προωθεί τη λύση “δυο κρατών και ότι για να ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων πρέπει να συμφωνηθούν κοινές βάσεις”.

https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1339210025806524416?s=20

Share this post