“Θέλουμε διάλογο, καλή γειτονία, αλλά δεν συμβιβαζόμαστε’’, δηλώνει ο Χουλουσί Ακάρ

“Θέλουμε διάλογο, καλή γειτονία, αλλά δεν συμβιβαζόμαστε’’, δηλώνει ο Χουλουσί Ακάρ

  • Η Τουρκία υποστηρίζει πολυμερή  διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο , αλλά «η Ελλάδα προσπαθεί να κάνει ένα δυσάρεστο έργο με τη ‘Νότια Κύπρο’». *ΤΟ Πολεμκό Ναυτικό της Τουρκίας θα συνεχίσει την συνοδεία των ερευνητικών σκαφών . 

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

 

Η Τουρκία επιθυμεί τον διάλογο και πάντα έδινε ευκαιρίες στη διπλωματία στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε τις πρωτοβουλίες για διάλογο με την Ελλάδα και παραβρέθηκε στις συναντήσεις, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβιβαστεί, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ σε σύσκεψη με τους αρχηγούς των σωμάτων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ακάρ η Ελλάδα «καταχράται τις Navtex».

Ειδικότερα, όπως είπε ο Υπουργός —σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΑΜ— «εμείς δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, τασσόμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των πολιτικών λύσεων στα προβλήματα —και αυτό το υποστηρίξαμε μέχρι τέλους. Είπαμε ‘ναι’ σε οποιαδήποτε συνάντηση: Διερευνητικές συνομιλίες, μέτρα ενίσχυσης της ασφάλειας, συζητήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε για να αποτρέψουμε επεισόδιο. Σε όλα είπαμε ‘ναι’. Παρόλα αυτά, λάβαμε την απαραίτητη ανταπόκριση; Δυστυχώς όχι. Αλλά ελπίζουμε να τη λάβουμε».

Η προτίμηση αυτή της Τουρκίας «για φιλικές σχέσεις και σχέσεις καλής γειτονίας», είπε ακόμη ο κ. Ακάρ, «δεν πρέπει να παρεξηγηθεί» καθώς το ότι η Τουρκία συμμετείχε στις συνομιλίες «δεν σημαίνει με κανένα τρόπο συμβιβασμό. Δεν πρέπει να ερμηνεύεται με αυτόν τον τρόπο, δεν πρέπει να παρεξηγηθεί. Είμαστε εξαιρετικά αποφασισμένοι και ικανοί. ‘‘Αν πεθάνουμε γινόμαστε μάρτυρες, αν ζήσουμε γινόμαστε ήρωες’’… Αυτό είναι ξεκάθαρο. Συνεπώς, κάναμε ό,τι πρέπει να γίνει στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και του δικαίου μας, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Ο κ. Ακάρ διαμήνυσε επίσης ότι το Υπουργείο Άμυνας θα συνεχίσει να στέλνει πολεμικά πλοία στην περιοχή ώστε να συνοδεύουν τα ερευνητικά σκάφη: «Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε συνοδεία και ασφάλεια στις τεχνικές και επιστημονικές ερευνητικές δραστηριότητες».

Αναφερόμενος στην ιδέα μιας πολυμερούς διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ακάρ είπε ότι την υποστηρίζουν, αλλά «η Ελλάδα προσπαθεί να κάνει ένα δυσάρεστο έργο με τη ‘Νότια Κύπρο’».

Κατά την άποψή του, Αθήνα και Λευκωσία «δεν κερδίζουν τίποτα με το να καλούν κάποιες χώρες εκεί ξανά και ξανά. Πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν κάτι με το να τους βλέπουμε μαζί, αλλά είμαστε αποφασισμένοι. Δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας. Ό,τι κι αν συμβεί δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».

Υποστήριξε, τέλος, ότι «προσπαθούν ακόμα και τώρα να πετύχουν κάποιον σκοπό στο πεδίο με πλοία και αεροπλάνα, αντί να καθίσουν και να μιλήσουν με την Τουρκία και να βρουν λογικές και ορθολογικές πολιτικές λύσεις στα προβλήματά μας. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι αυτές είναι μάταιες προσπάθειες, το λέμε για άλλη μια φορά, επειδή η ΕΕ τις υποστηρίζει. Αντί να καταλήξουν σε συμπέρασμα, μιλώντας με τον συνομιλητή τους, την Τουρκία, ελπίζουν στη βοήθεια της ΕΕ, μέσω άλλων οδών. Θα έπρεπε να το έχουν καταλάβει ότι αυτό είναι αδιέξοδο. Δυστυχώς, όμως, δεν καταλαβαίνουν».

Αντίδραση ΥΠΕΞ στην απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ για κυρώσεις

Η Τουρκία καταδίκασε την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου για κυρώσεις εναντίον της, λόγω της αγοράς και δοκιμής του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400. Το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε, επίσης, ότι «απορρίπτει» την απόφαση αυτή και υπέδειξε τις ΗΠΑ «να διορθώσουν το λάθος τους» διαφορετικά η Τουρκία θα απαντήσει «την κατάλληλη στιγμή».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που εξεδόθη από το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρονται τα εξής:

«Οι μονομερείς κυρώσεις που αποφάσισαν οι ΗΠΑ είναι μια τελείως ανεξήγητη συμπροφορά. Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε την απόφαση των ΗΠΑ.

»Καλούμε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν αυτή την άδικη απόφαση κυρώσεων και να κάνουν πίσω από αυτό το σοβαρό λάθος. Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα κατά αυτής απόφασης και θα δοθεί η απάντηση την κατάλληλη στιγμή».

 

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο twitter ότι θα ασκήσει βέτο διότι τυχόν κυρώσεις θα «έστελναν» την Τουρκία «στην αγκαλιά της Κίνας».

 

Οι κυρώσεις απευθύνονται κατά του επικεφλαής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ και τριών εργαζομένων της, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων. Επίσης απαγορεύεται η έκδοση από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Αμυντική Βιομηχανία  Τουρκίας (SSB).

Παράνομες χαρακτήρισε τις κυρώσεις ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, οι οποίες «επιδεικνύουν αλαζονεία προς το διεθνές δίκαιο».

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κάλεσε την Τουρκία «να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα»  σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών S-400 θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια τής στρατιωτικής τεχνολογίας των ΗΠΑ και των Αμερικανών στελεχών του προσωπικού».

Τέλος, την ικανοποίησή της εξέφρασε η Αθήνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

 

Share this post