Το χριστουγεννιάτικο δένδρο – κόσμημα της Αγίας Τριάδας Σταυροδρομίου

Το χριστουγεννιάτικο δένδρο – κόσμημα της Αγίας Τριάδας Σταυροδρομίου

Η ανέγερση τεμένους από τον Ερντογάν για να “επισκιάσει” την αίγλη του ιστορικού Ναού
Το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου φέρνει στην ορθόδοξη ομογένεια της Πόλης, το πανύψηλο χριστουγεννιάτικο δένδρο που στολίστηκε στον αυλόγυρο της εμβληματικής εκκλησίας, της Αγίας Τριάδας στην πλατεία  Τακσίμ.
Κάτω από το φωτεινό άστρο στην κορυφή, δεσπόζει το 2021 της νέας χρονιάς,  αλλά τα βλέμματα έλκει ο αριθμός 30 που σηματοδοτεί την χρυσή τριακονταετία πατριαρχίας, του Οικουμενικού μας Πατριάρχη, την χρονιά που έρχεται.  Ευχές για υγεία και πρόοδο, ελπίδα για το καλύτερο αύριο και προσμονή στις χαρές της ζωής. 

Από το Ταξίμ αρχίζει  η μεγάλη του Πέραν οδός, η σημερινή Ιστικλάλ, με τα σπουδαία καταστήματα, τα εστιατόρια, τους σινεμάδες, τις πρεσβείες, τα σχολεία, τις εκκλησίες.

Ευρωπαίοι, Ελληνες, Φραγκολεβαντίνοι, Εβραίοι έδιναν ζωή και μεγαλείο σε αυτόν τον δρόμο που, όσοι τον θυμούνται πριν από τις καταστροφές του Σεπτέμβρη 1955 και τις απελάσεις του 1964 , λένε «τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψει κανείς την ατμόσφαιρα του Πέραν».

Στο καλύτερο κομμάτι του Πέραν, κοντά στην πλατεία Τακσίμ, είχε εγκαινιαστεί το 1880, ανήμερα του Σταυρού, η Αγία Τριάδα, χτισμένη με σχέδιο του αρχιτέκτονα Ποντεσάρρου, που αργότερα έφυγε για το Παρίσι. Τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο έκανε ο αυτοκρατορικός κάλφας Βασιλάκης εφέντης Ιωαννίδης.  H αποπεράτωση του ναού έγινε με δάνειο 4.000 χρυσών λιρών από τους μεγάλους ευεργέτες Ευστάθιο Ευγενίδη, Παύλο Στεφάνοβικ Σκυλίτση, Γεώργιο Ζαρίφη και Γεώργιο Κορωναίο.  H Αγία Τριάδα, ναός ευρύχωρος, με αρχιτεκτονικό ύφος που συνδυάζει την αναγεννησιακή Δύση και τη Βυζαντινή Ανατολή, συμβόλιζε τότε την ισχύ των Ρωμιών που αυξάνονταν και ευημερούσαν. Το 1955, στα τραγικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου, ο ναός – στόχος υπέστη σοβαρότατες φθορές, και ήταν σε κακή κατάσταση. Έπειτα από επιδιορθώσεις άρχισε να λειτουργεί και πάλι. H απόφαση του Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου για την ανακαίνισή της, και την αναγέννησή τ είναι ένας φόρος τιμής στο ελληνικό παρελθόν της Πόλης, αλλά και στο σύγχρονο πρόσωπο της πάντα γοητευτικής Κωνσταντινούπολης.

 

 

Μετά τα γεγονότα του 2013 στο πάρκο Γκεζί , κοντά στην πλατεία Τακσίμ , ο Ταγίπ Ερντογάν συνέλαβε την “ευφάνταστη ιδέα” για την ανέγερση ενός τεράστιου τεμένους , που πριν ξεσπάσει η πανδημία η  οικοδόμηση ήταν προς το τέλος, προφανώς για να “επισκιάσει” τον ναό της Αγίας Τριάδας. Το τζαμί χτίστηκε σε έκταση 1.482 μέτρων και το ύψος του ανέρχεται στα 30 μέτρα, δηλαδή  τόσο ψηλό όσο η Αγία Τριάδα.  Ενα πάρκινγκ κάτω από τζαμί θα μπορεί να χωρέσει ως 180 αυτοκίνητα.

                                                                             Ψηφιακή μακέττα του τζαμιού σην πλατεία Ταξίμ

Το  τζαμί είναι το πρώτο  στην πλατεία Ταξίμ και βρίσκεται λίγα βήματα από την  Αγία Τριάδα, από την Συρο-ορθόδοξη εκκλησία  Meryem Ana και από την καθολική εκκλησία του Αγίου Αντωνίου.  Η κατασκευή τζαμιού στην πλατεία Ταξίμ καταγγέλθηκε  από του αντιπάλους του Ερντογάν ως “σύμβολο έντονης ισλαμοποίησης της Τουρκίας. Η πλατεία Τακσίμ  είναι ένα ύψιστο σύμβολο διαμαρτυρίας στην Τουρκία και έγινε σύμβολο στις διαδηλώσεις του 2013”.

Απόκτηση αυτοκινήτου για τις ανάγκες των ενοριτών
Πριν μερικές μέρες η  Μεγαλώνυμος Κοινότης Σταυροδρομίου ανακοίνωσε  την απόκτηση ενός οκταθέσιου μίνι βαν μεταφοράς προσωπικού, προκειμένου να εξυπηρετήσει ανάγκες των ενοριτών της Κοινότητας μας, αλλά και άλλων αναγκών της Ομογένειας. 
Η απόφαση της Εφοροεπιτροπής για την απόκτηση του μίνι βαν ελήφθη εξ αφορμής της πανδημίας του κορονοϊού και της αυξημένης, λόγω συνθηκών, ανάγκης για ασφαλή μεταφορά του ενοριτών μας με απολυμασμένο μέσο μεταφοράς. Το όχημα θα εξυπηρετεί, κατά προτεραιότητα, τις ευπαθείς ομάδες των Ομογενών της περιοχής μας, και μάλιστα όσους χρειάζεται να επισκεφθούν νοσοκομείο ή γιατρό. Επίσης θα διευκολύνει την μετακίνηση πιστών από τις κατοικίες τους προς τους ναούς της Κοινότητος, μετ’ επιστροφής, για την παρακολούθηση των ακολουθιών. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα διοργανώνονται εκδρομές αναψυχής τις Κυριακές και άλλες ημέρες, σε διάφορες περιοχές της Πόλης, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνεται εγκαίρως προσυνεννόηση με την Κοινότητα. Το μίνι βαν θα είναι, στο μέτρο του δυνατού, στη διάθεση και άλλων ομογενειακών Κοινοτήτων. 
Το όχημα παρελήφθη και ετελέσθη  αγιασμός, τηρουμένων όλων των μέτρων ασφαλείας, στο προαύλιο της Αγία Τριάδας στο Τακσίμ . Η αγορά του αυτοκινήτου θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της Κοινότητας και η εξόφλησή του θα γίνει μέσω τραπεζικού δανείου σε 24 μηνιαίες δόσεις. 
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τρανουπόλεως , Γερμανός προσέφερε ήδη 10.000 λίρες Τουρκίας ως προκαταβολή. Η Κοινότητα , της οποίας πρόεδρος είναι ο Γιώργος Παπαλιάρης,  ευχαριστεί θερμά τον Σεβασμιότατο για την προσφορά του,  η οποία είναι συνεπής με την επί δεκαετίες διακονία του στην Κοινότητα Σταυροδρομίου . 

Share this post