Η ανεκτίμητη προσφορά του Μύρωνα Μιχαηλίδη στην διάσωση των χριστιανικών μνημείων στην Ελλάδα
“Μνημόσυνο για τον Μύρωνα Μιχαηλίδη, που με χαμηλούς τόνους και συνεχή μόχθο πρόσφερε τόσα πολλά για τη διάσωση των χριστιανικών μνημείων στον τόπο μας. Μακάρι να γίνει παράδειγμα και για τις νεότερες γενιές συναδέλφων μας, και ας πέρασε το έργο του εν αποσιωπήσει και ο θάνατός του σχεδόν εν σιωπή. . .” . Με αυτή την σημείωση ο καθηγητής, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος διετέλεσε και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, μας έστειλε το πιο κάτω άρθρο για τον αείμνηστο Μύρωνα Μιχαηλίδη, ο οποίος έφυγε από την ζωή τον περασμένο Οκτώβριο. Είχε γεννηθεί στο Ηράκλειο, της Κρήτης στα 1921.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα των Αθηνών “Δημοκρατία”
Μυρων Μιχαηλίδης by ARISTEIDIS VIKETOS
Η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος , Λίνα Μενδώνη, είχε δηλώσει για τον βυζαντινολόγο Μύρωνα Μιχαηλίδη:
”Ο Μύρων Μιχαηλίδης υπήρξε από τους πρωτεργάτες της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Βυζαντίου στη χώρα μας. Αφοσιωμένος, συνεπής και ακάματος, συνετέλεσε σημαντικά στην αποκάλυψη, προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη πολλών βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας. Από το 1960 που εργάστηκε για πρώτη φορά στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, εξάντλησε τίτλους, διακρίσεις και την ιεραρχία.
Κατέχοντας τη θέση του Εφόρου Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, το ενδιαφέρον του στράφηκε στα μνημεία της Μακεδονίας. Ως πρώτος διευθυντής της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαιοτήτων και αναπληρωτής Διευθυντής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, ο Μύρων Μιχαηλίδης τίμησε την επιστήμη, την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Υπουργείο Πολιτισμού(…)”.