Tο Ιράν απεειλεί το Ισραήλ ότι θα πάρει εκδίκηση για τον φόνο του Ιρανού επιστήμονα
Ο πρόεδρος του Ιράν κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι σκότωσε έναν εξέχοντα ιρανό επιστήμονα, ο οποίος θεωρούνταν εδώ και καιρό ύποπτος από τη Δύση ως ο εγκέφαλος ενός μυστικού προγράμματος για την ανάπτυξη πυρηνικής βόμβας, μετέδωσε η κρατική ιρανική τηλεόραση.
Οι ιερωμένοι και οι στρατιωτικοί που κυβερνούν το Ιράν απείλησαν ότι θα πάρουν εκδίκηση για τον φόνο του 59χρονου Μοχσέν Φαχριζαντέχ, για τον οποίο ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως υπέκυψε σε νοσοκομείο, αφού δολοφόνοι τον πυροβόλησαν ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του κοντά στην Τεχεράνη.
«Για μια ακόμη φορά, τα κακοποιά χέρια της παγκόσμιας αλαζονείας, με το σφετεριστικό σιωνιστικό καθεστώς ως μισθοφόρο, βάφτηκαν με το αίμα ενός γιου αυτού του έθνους», υπογράμμισε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε δήλωσή του, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Το Ιράν χρησιμοποιεί γενικά την έκφραση «παγκοσμια αλαζονεία» για να περιγράψει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ με τον όρο «σφετεριστικό σιωνιστικό καθεστώς» περιγράφει το Ισραήλ.
«Η δολοφονία του μάρτυρα Φαχριζαντέχ δείχνει την απελπισία των εχθρών μας και το βάθος του μίσους τους… Το μαρτύριό του δεν θα επιβραδύνει τα επιτεύγματά μας», πρόσθεσε ο ιρανός πρόεδρος.
Ο θάνατος του Φαχριζαντέχ μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράν και τους αντιπάλους του στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ενώ περιπλέκει οποιεσδήποτε προσπάθειες του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν να αναβιώσει την ύφεση που είχε επέλθει στις σχέσεις με το Ιράν επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.
Η κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας αναφέρει ότι υπάρχουν «ισχυρές ευθύνες» πως το Ισραήλ ήταν «υπεύθυνο» για τη δολοφονία ιρανού επιστήμονα και τονίζει πως επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αμυνθεί σε επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία επιδόθηκε χθες Παρασκευή.
Απευθύνοντας «προειδοποίηση εναντίον τυχοδιωκτικών μέτρων από μέρους των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ειδικά την εναπομείνασα περίοδο της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ στην εξουσία», η Τεχεράνη «επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπιστεί τον λαό της και να προασπίσει τα συμφέροντά της», τονίζεται στο κείμενο που υπογράφεται από τον ιρανό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, τον Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί.
Ακόμη, στην επιστολή της ιρανικής κυβέρνησης, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, τονίζεται πως το Ιράν αναμένει από τον Γκουτέρες και το ΣΑ να καταδικάσουν σθεναρά την δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζάντε και να «λάβουν τα απαραίτητα μέτρα σε βάρος των δραστών» της.
Η δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζαντέχ, του επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν προκαλεί σοβαρό προβληματισμό, δεδομένου ότι εδώ και αρκετές μέρες υπάρχει μια ροή πληροφοριών που δίνει ένα ανησυχητικό σημείο αναφοράς.
Σύμφωνα λοιπόν με πολλαπλές πηγές από ΗΠΑ , Ισραήλ αλλά και Σ. Αραβία, υπάρχει μια ανάδειξη της θεωρίας του preemptive strike (προληπτικό χτύπημα) κατά του Ιράν με χειρουργική κίνηση από τις παραπάνω χώρες, προς πλήξη στόχων που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης καθώς και μια ένταση μέτρων, κυρώσεων και περιορισμού στον Κόλπο.
Στο πλαίσιο αυτό και ειδικά μετά την επίσκεψη Πομπέο στο Ισραήλ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) όπως και την επίσκεψη του Νετανιάχου στο Ριάντ μαζί με τον επικεφαλής της Μοσάντ, το αμέσως επόμενο βήμα ήταν η πρόσθεση της Χεζμπολάχ (που είναι Ιρανική ουσιαστικά οργάνωση) στην λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων από τα ΗΑΕ.
Ταυτόχρονα αραβόφωνες εφημερίδες τοποθετούν το Ιράν ως την νέα απειλή για τον Αραβικό κόσμο αντί του Ισραήλ ( !! ) ενώ δεν διστάζουν να καταφερθούν και στην συσχέτιση Άγκυρας, Τεχεράνης, Πεσαβάρφωτογραφίζοντας ένα τρίγωνο σχέσεων που ετοιμάζεται να δημιουργήσει διασπορά πυρηνικών στην περιοχή της, άλλοτε, free zone – middle east από πυρηνικά όπλα.
Την ίδια στιγμή μόλις ελάχιστες μέρες πριν στους Νew York Times, υπήρξε ξεκάθαρο δημοσίευμα πώς τελευταία στιγμή απετράπη χτύπημα από τις ΗΠΑ, κατά εγκαταστάσεων του Ιράν που αφορούν το πυρηνικό του πρόγραμμα. Σε ”απάντηση” αυτής της κίνησης, η Τεχεράνη (σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους που συνεργάζονται με την γειτονική τους χώρα), ζήτησε από όλους τους συμμάχους της (καθώς και την Χεζμπολάχ), να μην υπάρξει ούτε μία πρόκληση προς τις ΗΠΑ όσο ο Τράμπ παραμένει στην εξουσία, έτσι ώστε να μην δοθεί έρεισμα για να ολοκληρωθεί κάτι τέτοιο.
Είναι άγνωστη η εξέλιξη της όλης κατάστασης καθώς θεωρείται άκρως ρευστή και μεταβαλλόμενη, ειδικά με τον Τράμπ να είναι μάλλον προς την πόρτα εξόδου αλλά να τηρεί ακόμα και τώρα το απρόβλεπτο στοιχείο του.
Σημείωση: Καθώς η Γερουσία παραμένει υπό τον έλεγχο Ρεπουμπλικανών και ο νόμος δίνει ακόμα δικαίωμα στον POTUS να ξεκινήσει μια ”αμυντική προληπτική ενέργεια κατά απειλής ενάντια των ΗΠΑ” ( μτφ. a national emergency created by attack upon the United States, its territories or possessions, or its armed forces. ) ακόμα και η παραμικρή όχληση από το Ιράν, μπορεί να οδηγήσει σε άμεση επέμβαση και φυσικά την αναβολή ορκωμοσίας μέχρι την λήξη της επιχείρησης όποτε και αν είναι αυτή. Μια κατάσταση που θα δημιουργήσει σίγουρα περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει.
Όπως και να έχει η δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζαντέχ, του επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, μπορεί να είναι η αρχή μιας σειράς δράσεων έναντιον της Τεχεράνης. Είναι πολύ αμφίβολο το αν θα επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο κάτι που θα «άνοιγε» και σε άλλους την όρεξη όπως για παράδειγμα την Τουρκία.
*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ