Ο προκλητικότατος Ρώσος πρέσβης Στανισλάβ Οσάτσι
Οι δηλώσεις (26.11.2020) του Ρώσου πρέσβη , Στανισλάβ Οσάτσι, στο ΚΥΠΕ και στην τηλεόραση του ΡΙΚ, με τις οποίες σχολίασε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας, είναι προκλητικότατες και συνιστούν ωμή και ιταμή επέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας Κύπρου και όχι μόνο , αφού, με την αποστροφή του «Είμαστε σίγουροι, ότι όλα τα προβλήματα, τα οποία προκάλεσε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, δεν θα έχουν αρνητικά αποτέλεσμα για τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου», στην ουσία απειλεί την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Στανισλάβ Οσάτσι εισήλθε στην διπλωματική υπηρεσία το 1973 επί της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης και ως εκ τούτου είναι φυσικό να μην έχει εγκαταλείψει τον δογματισμό και την μονολιθικότητα. Με διάταγµα του προέδρου Πούτιν διορίστηκε έκτακτος και πληρεξούσιος πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, στις 3 Ιουλίου του 2013 και ήδη εισήλθε στον όγδοο χρόνο της θητείας του στην Λευκωσία.
Με τις απαράδεκτες δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και στο ΡΙΚ ο κ. Οσάτσι επιβεβαιώνει πληροφορίες , που τον έφεραν να διαδραματίζει παρασκηνικά ρόλο, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα για να επηρεάσει Ιεράρχες κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και για αποτροπή της αναγνώρισης από την Εκκλησία Κύπρου της Εκκλησίας Ουκρανίας και την μνημόνευση του Μητροπολίτη Κιέβου Επιφανίου. Στο βιογραφικό του αναφέρεται ότι σπούδασε στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας και ότι είναι διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών. Ίσως να μπερδεύει τις Ιστορικές Επιστήμες με την Εκκλησιαστική Ιστορία και ακόμη χειρότερο με το Κανονικό Δίκαιο , καθώς στις δηλώσεις του αποφαίνεται ως ειδικός επί του Κανονικού Δικαίου και κάνει μαθήματα στον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον οποίο κατηγορεί ασυστόλως και ψευδώς, ενώ αμφισβητεί την απόφαση της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου, η οποία “δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις” της Μόσχας.
Λόγω έλλειψης επιχειρημάτων ο Ρώσος πρέσβης επανέλαβε το χιλιοειπωμένο τροπάριο, το οποίο το έμαθε να το λένε και Κύπριοι Ιεράρχες, ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος , ο οποίος για την Μόσχα είναι απλώς ” Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ενήργησε στην περίπτωση της Ουκρανίας “μετά από πίεση από έξω”. Δυστυχώς , ο κ. πρέσβης “κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια”.
“Είμαστε σίγουροι”, είπε στο ΚΥΠΕ, ότι “όλα τα προβλήματα, τα οποία προκάλεσε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, δεν θα έχουν αρνητικά αποτέλεσμα για τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου». Αν είναι κάτι που μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα για τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου, αυτό είναι ο τρόπος που ενεργεί ο πρέσβης Οσάτσι. Φαίνεται ότι ο πρύτανης του εδώ διπλωματικού σώματος , λόγω της πολυετούς θητείας στην Λευκωσία, δεν έχει αντιληφθεί ότι η Κύπρος είναι χώρα- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν αποτελεί “δορυφόρο” της Μόσχας . Επίσης, δεν έχει αντιληφθεί ότι στην Κύπρο Εκκλησία και Κράτος είναι ανεξάρτητοι θεσμοί . Ως εκ τούτου η Εκκλησία Κύπρου δεν αποτελεί “βραχίονα” του Κράτους.
Η περίπτωση Οσάτσι θυμίζει τον ρόλο του Σεργκέι Αστάβιν, πρέσβη στην Κύπρο ( 1973-1986) της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος το 1978 κάλεσε την τότε ηγεσία του ΑΚΕΛ και της ζήτησε να απορρίψει , πράγμα που έγινε , το σχέδιο λύσης του Κυπριακού, που είχε υποβληθεί από ΗΠΑ-Βρετανία-Καναδά, γιατί είχε «ιμπεριαλιστικές καταβολές». Το σχέδιο , θυμίζουμε , ότι προέβλεπε να δοθεί η Αμμόχωστος στα Ηνωμένα Έθνη για επανεγκατάσταση των νομίμων κατοίκων της.
Αναντίλεκτα, με τις δηλώσεις του κ. Οσάτσι έχει υπερβεί τα διπλωματικά θέσμια. Κατά την άποψη μας η κυβέρνηση πρέπει να καλέσει τον κ. Οσάτσι και να του ζητήσει να ανακαλέσει τις δηλώσεις του. Επίσης, πρέπει να κάνει διάβημα στην Μόσχα. Άραγε τι θα γινόταν , αν ο Κύπριος πρέσβης στη Μόσχα ενεργοούσε , όπως ο κ. Οσάτσι; Η απάντηση είναι απλή: Θα τον καλούσαν εντός 24 ωρών να εγκαταλείψει την χώρα.
ΚΥΠΕ και ΡΙΚ
Πέρα από τις δηλώσεις του κ. Οσάτσι μείζον ζήτημα εγείρεται για το ΚΥΠΕ και το ΡΙΚ όχι μόνο γιατί δεν ήταν αροδιότητα του πρέσβη να σχολιάσει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, αλλά και γιατί του έδωσαν βήμα να κατηγορήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Με βάση ποιό κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας ενήργησαν έτσι; Εξάλλου, το γεγονός ότι φιλοξένησαν δηλώσεις μόνο του Ρώσου πρέσβη , ενώ αγνόησαν τον πρέσβη της Ουκρανίας, εμβαλεί σε υποψίες ότι τόσο το ΚΥΠΕ όσο και το ΡΙΚ, που χρηματοδοτούνται από το Κράτος, έχουν μετατραπεί σε προαγωγούς της προπαγάνδας και παραπληροφόρησης της Μόσχας. Ειδικά , για το ΚΥΠΕ το θέμα είναι ακόμη πιο σοβαρό , γιατί εδώ και ένα μήνα πρόβαλε μονομερώς τις απόψεις του Μητροπολίτη Κύκκου και ανθρώπων του περιβάλλοντος του.
ΥΓ: Τα όσα αναφέρω περί απαράδεκτης και μη συμβατής με τα διπλωματικά θέσμια στάσης του κ. Οσάτσι , ισχύουν στο ακέραιο και για τον Βρεταννό συνάδελφό του , Στίβεν Λίλι, ο οποίος προ ημερών σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά “να δώσει τις διαβεβαιώσεις στην τ/κ πλευρά ότι πραγματικά είναι δεσμευμένη στην ΔΔΟ με πολιτική ισότητα για τις δύο κοινότητες”, ενώ μίλησε για “Νότο”, αντί για Κυπριακή Δημοκρατία .