Σύμφωνα με έρευνα της Πολιτικής Άμυνας: Πρώτος ο κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς και έπεται η πανδημία
Την πρώτη παγκύπρια έρευνα για τις αντιλήψεις των πολιτών για τους κινδύνους και την πολιτική προστασία, παρουσίασε σήμερα η Πολιτική Άμυνα, στο πλαίσιο μελέτης για την αναδιοργάνωση και ενίσχυση της αποστολής της.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολιτικής Άμυνας, η έρευνα, ποσοτική με τηλεφωνική επικοινωνία σε δείγμα 600 πολιτών, αλλά και ποιοτική με ομάδες εστίασης και ερωτηματολόγια διενεργήθηκε από την Πολιτική Άμυνα σε συνεργασία με την εταιρία IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Τα ευρήματα της έρευνας εστιάζουν στο πώς ιεραρχεί η κοινή γνώμη τους κινδύνους από φυσικές ή ανθρωπογενείς αιτίες, πώς αξιολογούν οι πολίτες τον ρόλο της Πολιτικής Άμυνας και άλλες ουσιώδεις υπηρεσίες του κράτους καθώς και πόσο οι ίδιοι μπορούν να συμβάλουν με μέτρα αυτοπροστασίας.
Οι πολίτες θεωρούν πιο πιθανό να διατρέξουν τον κίνδυνο της δασικής πυρκαγιάς και ακολουθούν οι κίνδυνοι της πανδημίας, της θαλάσσιας ρύπανσης και της λειψυδρίας και έπονται οι κίνδυνοι τεχνολογικού ατυχήματος, σεισμού, ανόδου της θάλασσας και πλημμύρας.
Επίσης, οι πολίτες αξιολογούν θετικά την αποτελεσματικότητα των ουσιωδών υπηρεσιών, ιδίως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Δασών, τα Νοσοκομεία, την Πολιτική Άμυνα και την Αστυνομία, ενώ έπονται το Σχολείο, ο Στρατός, οι Κοινωνικές Υπηρεσίες, η Εκκλησία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αναφορικά με το ρόλο της Πολιτικής Άμυνας, η έρευνα καταγράφει πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα για όσους συμμετέχουν ως εθελοντές ή υπόχρεοι Αμυνίτες, οι οποίοι αξιολογούν ως πολύ χρήσιμη (18%) ή αρκετά χρήσιμη (41%) την συμμετοχή τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την απόκτηση δεξιοτήτων σε θέματα πρώτων βοηθειών και άλλων γνώσεων, την ενημέρωση για λήψη μέτρων αυτοπροστασίας και για την προσφορά στον συνάνθρωπό τους.
Τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας παρουσίασε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της IMR, Χριστίνα Κόκκαλου και αναλύθηκαν από τον Ανώτερο Λειτουργό Πολιτικής Άμυνας, Δρ Νικόλα Πάρη.
Ο αν. Διοικητής Πολιτικής Άμυνας, Κυριάκος Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε στο ρόλο και τη σύγχρονη αποστολή της Πολιτικής Άμυνας, ιδίως μέσα στο περιβάλλον που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου δίδεται προτεραιότητα στην προστασία του πληθυσμού.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην μελέτη που διεξάγεται για την μετεξέλιξη του οργανισμού, προκειμένου να αποκτήσει νέα δομή και οργανόγραμμα, να προσελκύσει εθελοντές και να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας.
Ο κ. Χατζηγεωργίου υπογράμμισε ότι η Πολιτική Άμυνα έχει αποκτήσει πλούσια εμπειρία τα τελευταία χρόνια από την εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μέσα από τα οποία πέτυχε μεταφορά τεχνογνωσίας, την απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού και την άντληση σημαντικών πόρων.
Η Λειτουργός Πολιτικής Άμυνας Μικαέλλα Μαλά, παρουσίασε την εκστρατεία ενημέρωσης που υλοποιείται αυτό το διάστημα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πλημμύρων, λόγω του φαινομένου των ταχυπλημμύρων.
Όπως αναφέρθηκε, με θεσμική υποχρέωση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχει ετοιμάσει διαδραστικούς χάρτες για περιοχές επικινδυνότητας πλημμύρας που είναι προσβάσιμοι από το κοινό μέσω διαδικτύου, ενώ η Πολιτική Άμυνα κυκλοφορεί ενημερωτικό υλικό που περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα αυτοπροστασίας.