20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού
Σήμερα , 20 Νοεμβρίου είναι μια ξεχωριστή μέρα, γιατί από το 1989 η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) υιοθέτησε και υπέγραψε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Από τότε η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά του κόσμου και στα δικαιώματα τους.
Η Σύμβαση αποτελεί τον πρώτο παγκόσμιο νομικά δεσμευτικό χάρτη σύμφωνα με τον οποίο,τα παιδιά σε όλο τον κόσμο, είναι απαραίτητο να απολαμβάνουν τα δικαιώματα εκείνα, που τους εξασφαλίζουν τις στοιχειώδης αρχές για μια ζωή γεμάτη υγεία και ευημερία. Η σύμβαση έχει επικυρωθεί από όλες τις χώρες του κόσμου με μοναδικές εξαιρέσεις τις HΠΑ, το Νότιο Σουδάν και τη Σομαλία.
- Δικαιούμαι να έρθω στη ζωή. Δικαιούμαι να υπάρξω.
- Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.
- Δικαιούμαι να έχω ελεύθερη πρόσβαση στο μαγικό κόσμο της γνώσης.
- Δικαιούμαι να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζω.
- Δικαιούμαι να μάθω τι είναι καλό για την ψυχική και τη σωματική μου υγεία.
- Δικαιούμαι να περνάω αρκετό χρόνο με τους γονείς μου.
- Δικαιούμαι να ζήσω με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά μου χρόνια.
- Δικαιούμαι να ζήσω σε μια κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα.
- Δικαιούμαι έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. Έναν κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσω αύριο τα δικά μου παιδιά.
Καθημερινά, 15.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από ασθένειες που θεραπεύονται, σύμφωνα με
τα στοιχεία της UNICEF που αποτυπώνονται στο γράφημα / ΑΠΕ – ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημ. Φραγκουλιώτης
Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπως Μιχαηλίδου, σε μήνυμα της αναφέρει: “Τιμούμε σήμερα, 20 Νοεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, μια μέρα που αποτελεί ορόσημο για την πορεία της ανθρωπότητας. Αυτή η σπουδαία μέρα, που θα έπρεπε να είναι μια παγκόσμια γιορτή, σημαδεύεται φέτος από μια πρωτοφανή παγκόσμια κρίση, που επηρεάζει τις ζωές όλων των παιδιών.
Αναμφίβολα, οι τρόποι αντιμετώπισης της παγκόσμιας κρίσης επηρεάζουν μαζικώς τα παιδιά, αλλά ταυτόχρονα, επιδεινώνουν τις συνθήκες διαβίωσης των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Ως πολιτεία, έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε για όλα τα παιδιά ένα κατάλληλο επίπεδο ζωής, κατοχυρώνοντας την ασφάλεια και την ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη. Έχουμε ευθύνη να μετριάσουμε τον αρνητικό αντίκτυπο των περιοριστικών μέτρων στην ποιότητα ζωής τους, με τις σωστές παρεμβάσεις στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής πρόνοιας. Οφείλουμε να στηρίξουμε τις οικογένειες και να ενισχύσουμε τους οικογενειακούς δεσμούς. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το αδιαπραγμάτευτο αγαθό της εκπαίδευσης και να συνδράμουμε ώστε, αυτή να γίνεται συστηματικά πιο προσβάσιμη και πιο ποιοτική, χωρίς να μεταφέρεται στις οικογένειες το βάρος και η πίεση για τη διεξαγωγή της.
Δυστυχώς, τα παιδιά βιώνουν τις πολυδιάστατες αρνητικές επιπτώσεις των ακραίων φαινομένων που ταλανίζουν την ανθρωπότητα τους τελευταίους μήνες. Κάθε παιδί που βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης, βιώνει μια μορφή κοινωνικού αποκλεισμού, έρχεται αντιμέτωπο με κινδύνους που απειλούν την υγεία και την ασφάλεια του, στερείται της δυνατότητας να απολαύσει σε όλο τους το εύρος, ουσιώδη κοινωνικά δικαιώματα.
Η ευθύνη της πολιτείας δεν εξαντλείται στην εφαρμογή διορθωτικών μέτρων. Η υποχρέωση της επεκτείνεται σε πολλαπλά επίπεδα: την ανάπτυξη προληπτικών πολιτικών που να αναχαιτίζουν τις δυσμενείς διακρίσεις και τις προκαταλήψεις, την επιμόρφωση της κοινότητας των πολιτών για τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, ανοικτής στη διαφορετικότητα και με έφεση στην κοινωνική αλληλεγγύη, την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας του παιδιού μέσα από πολιτικές και νομοθετικό έργο με παιδοκεντρικό πνεύμα, αλλά και με σεβασμό προς τον άνθρωπο και τη μηδενική ανοχή στη βία.
Τα παιδιά έχουν γνώμη, έχουν ιδέες, έχουν άποψη. Έχω την πεποίθηση ότι, αν πραγματικά ακούμε τα παιδιά, μπορούμε να βελτιώσουμε, όχι μόνο την ποιότητα της δικής τους ζωής, αλλά και να συμβάλουμε στην ενίσχυση των δημοκρατικών αρχών. Ας εργαστούμε λοιπόν, έστω και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες με υπευθυνότητα και με ευαισθησία, και ας επενδύσουμε σε προγράμματα που θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή και θα αμβλύνουν τις κοινωνικές ανισότητες.
Αγαπητά μου παιδιά,
Οφείλουμε σε σας ό,τι καλύτερο έχουμε να δώσουμε. Έμπρακτα και όχι μόνο με λόγια, να συμπορευτούμε ώστε οι ανάγκες σας και η δική σας φωνή, να βρουν ανταπόκριση από την πολιτεία”.
Παιδιά και Καλλιτέχνες Δημιουργούν Έργα
για το Δικαίωμα στη Συμμετοχή
Διακόσια πενήντα παιδιά από δέκα σχολεία όλων των βαθμίδων και γεωγραφικών περιοχών και εννέα καλλιτέχνες δημιούργησαν τα δικά τους έργα με θέμα: το δικαίωμα του παιδιού στη συμμετοχή. Άφησαν λοιπόν, το δικό τους, δημιουργικό αποτύπωμα για τους τρόπους με τους οποίους οι απόψεις των παιδιών επικοινωνούνται, ακούγονται και λαμβάνονται υπόψη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Με εργαλείο μας το διαδίκτυο, φιλοξενήσαμε αυτά τα έργα παιδιών και καλλιτεχνών και ετοιμάσαμε μια εικονική περιήγηση εικαστικής έκθεσης.
Μια περιήγηση που απευθύνεται στον καθένα από εμάς με στόχο, όχι μόνο την εικαστική απόλαυση των έργων, αλλά και την ευαισθητοποίηση για την εφαρμογή και διασφάλιση του δικαιώματος του παιδιού στη συμμετοχή. Όπως κάθε έργο τέχνης, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, εναπόκειται στον επισκέπτη να διεισδύσει σε αυτά και να ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο τα μηνύματα των 259 καλλιτεχνών. Οι δημιουργίες τους μια φωνή, η δική τους φωνή προς την πολιτεία, προς όλους τους επαγγελματίες και προς τον καθένα από εμάς, για να αφουγκραστούμε τον αντίκτυπο της στέρησης της φωνής των παιδιών. Μια διαπίστωση που μπορεί και θα πρέπει να οδηγήσει σε δράσεις.
Ο σύνδεσμος της εικονικής περιήγησης της εικαστικής έκθεσης με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που την συνοδεύουν έχει σταλεί προς όλες τις σχολικές μονάδες σήμερα, 20 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, για αξιοποίηση.
Ο σχετικός σύνδεσμος βρίσκεται εδώ: http://www.childcom.org.cy/ccr/ccr.nsf/All/18AB580DB99BFE73C22586250038AE24?OpenDocument