Με άνωθεν παρέμβαση αποσύρθηκε από τράπεζα επιταγή της Cypra
Από τις 9 Νοεμβρίου ο ageliaforos υπέβαλε γραπτώς ερωτήσεις για το ζήτημα του σφαγείου Cypra στο Υπουργείο Γεωργίας και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Το Υπουργείο απάντησε ΑΥΘΥΜΕΡΟΝ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβίβασε τις ερωτήσεις στο Υπουργείο Υγείας. Ωστόσο , το τελευταίο έχει απαξιώσει να απαντήσει.
Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων Covid 19 στο σφαγείο Cypra ανέδειξε μια σειρά άλλων ζητημάτων, για τα οποία διενεργείται αστυνομική έρευνα και τα οποία σχετίζονται με παράνομη εργοδότηση αλλοδαπών, αλλά και τις συνθήκες διαμονής και εργασίας από το Υπουργείο Εργασίας.
Περαιτέρω προκύπτουν διάφορα ζητήματα που έχουν σχέση με την πιθανή ευνοιοκρατική μεταχείριση που τυγχάνει ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Cypra, Γιώργος Γεωργίου, ως σύζυγος της Γενικής Λογίστριας της Δημοκρατίας, Ρέας Γεωργίου.
Ένα από τα θέματα αυτά αναφέρεται και στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις 8/1/2020, σύμφωνα με την οποία ανώτερος λειτουργός του Γενικού Λογιστηρίου παρενέβη στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να αποσυρθεί επιταγή από τράπεζα, που κατατέθηκε έξι ώρες προηγουμένως και αφορούσε κατάσχεση εγγυητικής από την εταιρεία Cypra. Για την υπόθεση αυτή διενεργήθηκε έρευνα από το υπουργείο Οικονομικών μετά από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα το 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδς «Ο Φιλελεύθερος», από το υπουργείο Οικονομικών, η έρευνα ολοκληρώθηκε το 2017. Διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία για να εξετάσει κατά πόσο μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορητήριο στην υπόθεση και έκτοτε δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από τη Νομική Υπηρεσία στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο «Φιλελεύθερος » επικοινώνησε με τον τέως Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Κώστα Κληρίδη, ο οποίος ήταν διαφωτιστικός: Το πόρισμα της έρευνας που έγινε από λειτουργό του Υπουργείου Οικονομικών, ετοιμάστηκε Νοέμβριο του 2017 και ήταν απαλλακτικό ως προς τη διάπραξη πειθαρχικού αδικήματος.
Το γεγονός αυτό δεν καταγράφεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που δόθηκε στη δημοσιότητα δύο και πλέον χρόνια μετά τη λήψη του πορίσματος. Αντί αυτού, στην έκθεση αναφέρεται η θέση του αναπληρωτή διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ότι ο ερευνών λειτουργός δεν έλαβε κατάθεση από κανένα στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κινδυνεύει με πρόστιμο €276.500 ευρώ το σφαγείο Cypra
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες από την Αστυνομία και το Υπουργείο Εργασίας σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας και την παράνομη εργοδότηση αλλοδαπών στο σφαγείο. Η Αστυνομία έχει στην κατοχή της τα στοιχεία, που διαβιβάστηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών που καταδεικνύουν ότι στο σφαγείο εργοδοτούνταν και παράνομοι εργάτες, ενώ για να προχωρήσουν οι έρευνές της πρέπει να προχωρήσει στη λήψη καταθέσεων από τους εργαζόμενους, οι οποίοι ως γνωστόν βρίσκονται σε καραντίνα λόγω κορονοϊού. Από την άλλη, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει έκθεση σε σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων, Άντη Αποστόλου, υπηρεσίες του Υπουργείου προβαίνουν σε συγκεκριμένες ενέργειες που έχουν σχέση με την αδήλωτη και παράνομη εργασία. Εξήγησε ότι επιθεωρητές είχαν την ευκαιρία να δουν τις συνθήκες διαβίωσης και τους χώρους διαμονής και εργασίας των υπαλλήλων και κατά πόσο υπάρχουν οι διευκολύνσεις που καταγράφονται στους όρους της σύμβασης. Επισήμανε ότι διαπιστώθηκε εκ πρώτης όψεως ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες, ωστόσο υπάρχει ένα κενό και για να ολοκληρωθεί πρέπει να απαντηθεί από τους ίδιους τους εργαζομένους. Αυτό αφορά τα άτομα, που διέμεναν στα λυόμενα που βρίσκονται στον χώρο του σφαγείου. Επισήμανε ότι στα σπιτάκια υπάρχουν διευκολύνσεις κουζίνας και τρόφιμα, κλιματιστικό, παράθυρα, τουαλέτα, κρεβάτια κ.λπ. «Το μόνο που εκκρεμεί και αφορά και την Αστυνομία, είναι πόσοι διέμεναν σε κάθε δωμάτιο, όπου υπήρχαν τρία κρεβάτια».
Περαιτέρω, υπό διερεύνηση βρίσκεται το κατά πόσον δόθηκαν άδειες σε συγκεκριμένη εταιρεία να εργοδοτεί αλλοδαπούς και αυτή με τη σειρά της τους «ενοικιάζει» σε άλλη εταιρεία.
Στο μεταξύ, μετά και τη διαπίστωση του Υπουργείου Εργασίας ότι στο σφαγείο εργοδοτούνταν 79 αδήλωτοι εργαζόμενοι προκύπτουν ερωτήματα τα οποία εγείρονται από κοινοβουλευτικά κόμματα. Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ζήτησε ενημέρωση, εάν υπήρξαν άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας ζήτησε απόσυρση επιταγής από τράπεζα, που είχε ήδη κατατεθεί, όπως έγινε στην περίπτωση του σφαγείου. Ο Α’ Αντιπροέδρος Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Λευτέρης Ανδρέου διερωτάται, πώς το κράτος δεν γνώριζε ή ανεχόταν την εκμετάλλευση αιτητών πολιτικού ασύλου από τη Διεύθυνση του σφαγείου. Το Κίνημα Ανεξάρτητοι ζητά να διερευνηθεί ποιος είχε την αρμοδιότητα ελέγχου της επιχείρησης για την τήρηση των μέτρων. Η αν. πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Έφη Ξάνθου και ο βουλευτής του Κινήματος Γιώργος Περδίκης, κατέθεσαν ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την εξασφάλιση όλων των αδειών λειτουργίας, την αδήλωτη εργοδότηση, ρύπανση της ατμόσφαιρας κ.ά.
“Ένας ημικρατικός οργανισμός που λειτούργησε στο μεγαλύτερο μέρος της πορείας του μονοπωλιακά, στον επικερδή τομέα της σφαγής ζώων για κατανάλωση, δεν κατάφερε να γίνει κερδοφόρος. Κατάφερε μόνο να καταγράφει ζημιές που αυξάνονταν κλιμακωτά ανά έτος και στο τέλος έβαλε λουκέτο. Αφήνοντας πίσω του χρέη 30 περίπου εκατομμυρίων ευρώ και αθώα θύματα που αναμένουν μέχρι και σήμερα τη διαδικασία εκκαθάρισης, μήπως και πάρουν κάποια χρήματα από αυτά που έχουν να παίρνουν.
Αυτή είναι η συνοπτική περιγραφή ενός μεγάλου σκανδάλου. Διαρκούς, γιατί η χρεοκοπία του Σφαγείου Κοφίνου είχε και σκανδαλώδη συνέχεια. Όταν τον Οκτώβριο του 2013 υπό τις διαμαρτυρίες συντεχνιών, εργαζομένων, αλλά και κάποιων εκ των πολιτικών, έκλεινε το Σφαγείο Κοφίνου για να παραδώσει πλέον αμαχητί όλο το πεδίο του τομέα της σφαγής ζώων σε ιδιωτικά σφαγεία, κανένας δεν υπολόγισε την εξέλιξη. Δηλαδή, ότι μια υποδομή που λειτουργούσε άψογα και ήταν σύγχρονη, θα παραδιδόταν σε ένα όργιο λεηλασίας. Και σε επτά χρόνια από τότε θα είχε καταστραφεί εθνικός πλούτος αξίας πέραν των δέκα εκατομμυρίων ευρώ, ώστε το ημικρατικό σφαγείο να εξαφανιστεί, να μην δύναται να επανέλθει σε λειτουργία πλέον.
Παράλληλα, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο σχεδιασμός για την τύχη του περιελάμβανε ότι με διευθετήσεις που θα γίνονταν μέσω της Αρχής Κρατικών Επιχορηγήσεων, το εργοστάσιο θα πωλείτο ή θα ενοικιαζόταν σε ενδιαφερόμενο ιδιώτη, για να συνεχίσει να το λειτουργεί. Ωστόσο, αναφέρουν γνώστες των χειρισμών που έγιναν τότε, παρενέβησαν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, με πλάτες που εκτείνονταν μέχρι τα κρατικά δώματα, και εξουδετέρωσαν την προσπάθεια της Αρχής Κρατικών Επιχορηγήσεων. Οικονομικά συμφέροντα που ενδιαφέρονταν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της παραγωγής κρέατος, αλλά ταυτόχρονα να μην επενδύσουν σε μια σχετικά ακριβή υποδομή που ήταν το σφαγείο Κοφίνου. Επιλέγοντας να δημιουργήσουν εργοστάσια χαμηλότερων στάνταρ υγιεινής και ασφάλειας και άρα χαμηλότερου κόστους, αλλά και χαμηλότερης ποιότητας. Όπερ και έγινε. Η λεηλασία εν κρυπτώ του σφαγείου, εξυπηρέτησε ακόμη περισσότερο αυτά τα συμφέροντα.
Και δεν έφτανε αυτό, είναι πλέον ολοφάνερο ότι οι έχοντες να λαμβάνουν μερίδιο αποζημίωσης από τα 30 εκατομμύρια χρέη του σφαγείου που άφησε πίσω του, θα πάρουν ελάχιστα ψίχουλα, ή και καθόλου.
Αναδρομή πορείας
Σκάνδαλα κακοδιαχείρισης, αστοχίες διαχείρισης, ίσως και κάποιες κακές νοοτροπίες από το προσωπικό και τη Διεύθυνση, οδήγησαν από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 το σφαγείο Κοφίνου σε κλιμακωτά οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει χρέος το οποίο σταδιακά αυξανόταν. Το 2008 η τότε Κυβέρνηση ζήτησε από την Ε.Ε. να της επιτρέψει να προβεί σε αναδιάρθρωση/ διάσωση του σφαγείου. Αντ’ αυτού, οι ζημιές συνεχίστηκαν και στις 13 Μαΐου 2009, η Κυβέρνηση εγγυήθηκε δάνειο 1,6 εκατ. ευρώ το οποίο συνήψε ο Οργανισμός. Παρά ταύτα, η προσπάθεια αναδιάρθρωσης ίσχυσε στα χαρτιά, το σφαγείο παρόλο που εργαζόταν στο φουλ, συνέχιζε να καταγράφει ζημιές και τον Ιούλιο του 2010, το συνολικό του χρέος έφτασε στα 30,6 εκατομμύρια ευρώ. Το Νοέμβριο του 2010, -επιτέλους- η Κυβέρνηση υπέβαλε στην αρμόδια ευρωπαϊκή Επιτροπή, ολοκληρωμένο Σχέδιο διάσωσης του Οργανισμού. Στο μεταξύ, το χρέος του Σφαγείου εξακολουθούσε να μεγαλώνει και είχε φτάσει τα 37 εκατομμύρια, μέχρι που να δοθεί απάντηση από τις Βρυξέλλες για το μέλλον του Οργανισμού.
Τον Δεκέμβριο του 2012 φαίνεται ότι τα πράγματα, που είχαν αφεθεί από χρόνια να πάρουν κακή πορεία, έφτασαν στο τέλος του Οργανισμού. Η Κυβέρνηση με μια κίνηση αγόρασε έναντι 7,7 εκατ. ευρώ την πλεονάζουσα ακίνητη περιουσία του σφαγείου Κοφίνου, με στόχο βασικά την αποζημίωση του τότε υφιστάμενου προσωπικού, καθώς αρχές του 2013 το σφαγείο έκλεισε, για να αρχίσει η λεηλασία του, μια αίσχιστη κατάσταση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τράπεζες, Πετρελαϊκές Εταιρείες, Ταμεία Συντάξεων μερίδας του προσωπικού και άλλοι πιστωτές, αναμένουν στο μεταξύ να λάβουν μέρος των χρημάτων τους από τη διαδικασία εκκαθάρισης του σφαγείου.
Παρά την προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών για να μας εξηγηθεί το πλάνο διαχείρισης του χώρου του σφαγείου Κοφίνου, αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Εμφανή τα σημάδια της καταστροφής του
Η διαπίστωση ότι ο χώρος του σφαγείου Κοφίνου έτυχε βίαιης και επανηλειμμένης λεηλασίας όχι μόνο είναι εμφανής μόλις κάποιος πλησιάσει τις εγκαταστάσεις, αλλά προκαλεί σοκ. Εδικά για όσους γνώριζαν αυτό το επιβλητικό εργοστάσιο, πριν καταλήξει σε αυτό το χάλι. Κλιματιστικά που ξεριζώθηκαν βιαστικά από τους τοίχους, όπως επίσης εισδοχές καμπών, σύρματα, υπολογιστές, εκτυπωτές κ.λπ. Πλαστικές καρέκλες, μεταλλικά γραφεία, καρέκλες γραφείου, ξύλινα έπιπλα, γκαζιέρες, οικιακές συσκευές, τηλεοράσεις, ψυγεία και ψύκτες νερού. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της Κοφίνου, στο ρεπορτάζ του «Φ» πριν από δυο χρόνια, όταν έκλεισε το σφαγείο, εκτός από όλα αυτά, οι τελευταίοι υπάλληλοι είχαν αφήσει σε συρτάρια, ερμάρια και αποθήκες, ποδίνες, στολές, γάντια πολλαπλής χρήσης, διάφορα καθαριστικά, χαρτική ύλη κ.λπ. Όταν πέρασαν κάποιες μέρες ή και βδομάδες, ίσως να ήταν μέσα Απριλίου του 2013, άρχισαν οι πρώτες ληστρικές επεμβάσεις στο σφαγείο. Καθώς άρχισε να διαδίδεται ότι ο χώρος δεν φυλασσόταν. «Έρχονταν και από άλλα μέρη. Από αρπάξει να του μείνουν», είχε πει τότε ένας ηλικιωμένος κάτοικος στον «Φ».
Και δεν είχε άδικο. Μέχρι και τους τροχούς αφαίρεσαν από τα πλείστα οχήματα κάποιοι από τους εκάστοτε ληστρικούς εισβολείς. Ακόμη, από τα διάφορα υπηρεσιακά οχήματα, σαλούν, φορτηγά, το πολυτελές υπηρεσιακό όχημα του διευθυντή, φορτηγά και ένα τρακτέρ κλάπηκαν όσα εξαρτήματα ήταν δυνατό να αφαιρεθούν. Οι «επισκέπτες» δεν δίστασαν να σπάσουν με κλωτσιές τις πόρτες όσων αποθηκών ή γραφείων βρήκαν κλειστά όταν εισέρχονταν στο χώρο, με σκοπό να αφαιρέσουν το περιεχόμενό τους. Αφήνοντας ριγμένα εδώ και εκεί έγγραφα, ρουχισμό και ό,τι δεν τους χρησίμευε. Ένα άλλοτε επιβλητικό εργοστάσιο σφαγής ζώων με άνετα γραφεία, το οποίο δυστυχώς πλέον θα χρησίμευε ίσως, μόνο για γυρίσματα ταινίας τρόμου. Και όλα αυτά, χωρίς ποτέ οι αρμόδιοι να έχουν μπει στον κόπο να απαντήσουν στο εύλογο ερώτημα γιατί δεν τοποθετήθηκαν φρουροί στον χώρο, όταν έκλεισε, ώστε να προστατευθεί ο εξοπλισμός, τα έπιπλα και ό,τι άλλο πολύτιμο υπήρχε.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Τα αναπάντητα γιατί
Ο «Φ» προσπάθησε και τον Φεβρουάριο του 2018 με άλλο ρεπορτάζ να φτάσει στην απάντηση του ερωτήματος, γιατί αφέθηκε να λεηλατηθεί και στην ουσία να βγει εκτός μάχης το σφαγείο Κοφίνου. Γιατί επιδείχθηκε τόση εγκληματική ασέβεια στην προστασία κρατικής περιουσίας που δημιουργήθηκε με τα λεφτά των φορολογουμένων; Γιατί η Κυβέρνηση δεν σχολίασε το 2018 με κανένα τρόπο το ρεπορτάζ του «Φ»; Σε αυτά τα ερωτήματα, στήθηκε η υπόθεση για να κλείσει, αλλά και να μεθοδευτεί η πλήρης καταστροφή του σφαγείου. Έχουν άραγε οι αρμόδιοι να δώσουν πειστικές απαντήσεις για αυτό το τεράστιο σκάνδαλο που έγινε στη ράχη των φορολογούμενων πολιτών;