Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία των ΗΠΑ
*Δύο προτεραιότητες: Αγώνας εναντίον της πανδημίας του κορονοϊού και συμφιλίωση της διχασμένης Αμερικής.
*Οι Ελληνοκύπριοι φίλοι του νέου προέδρου μιλούν στο greeknewsonline.
Μετά τη νίκη του επί του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν στράφηκε στις προετοιμασίες για να αναλάβει την εξουσία, θέτοντας στο επίκεντρο δύο προτεραιότητες: τον αγώνα εναντίον της πανδημίας του κορονοϊού και τη συμφιλίωση της διχασμένης Αμερικής.
Σε όλο τον κόσμο, ηγέτες χαιρέτισαν την εκλογή του Δημοκρατικού, σε διαμετρική αντίθεση με το Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, το οποίο, κατ’ εικόνα του απερχόμενου προέδρου, αρνείται να παραδεχθεί την ήττα.
Καταγγέλλοντας «νοθεία», χωρίς να παρουσιάζει κάποια απόδειξη γι’ αυτό, ο Τραμπ διαμηνύει ότι θα πολλαπλασιάσει τις προσφυγές του στη δικαιοσύνη. Όμως οι πιθανότητες να φέρουν αποτέλεσμα θεωρούνται ελάχιστες και οι Δημοκρατικοί, που ξέσπασαν σε εκδηλώσεις χαράς, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, δεν τις λογαριάζουν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Νέας Υόρκης “Εθνικός Κήρυξ”, αφήνοντας κατά μέρος την κομματική γραμμή, ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους «ευχαρίστησε για τον πατριωτικό του λόγο» τον Τζο Μπάιντεν και τον συνεχάρη τηλεφωνικά για την εκλογική νίκη του, που ήταν «καθαρή», όπως τόνισε.
Η ομάδα του πρώην αντιπροέδρου του Μπαράκ Ομπάμα, 77 ετών, αποφασιστικά στραμμένη πλέον στη μεταβίβαση της εξουσίας, έθεσε σε λειτουργία τον ιστότοπο BuildBackBetter.com και αφιερωμένους λογαριασμούς στον ιστότοπο Twitter, 72 ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Μπάιντεν, την 20ή Ιανουαρίου 2021.
Επανέλαβε ποιες είναι οι προτεραιότητές του: ο αγώνας εναντίον της πανδημίας του κορονοϊού, η αναδόμηση της οικονομίας, η φυλετική δικαιοσύνη, ο αγώνας εναντίον της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Σήμερα Δευτέρα, θα συστήσει κλιμάκιο για την διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 237.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ. Σε αυτή την ομάδα εργασίας θα συμμετέχουν επιστήμονες και ειδικοί, επιφορτισμένοι να καταρτίσουν το σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις αναλάβει την εξουσία.
Μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του, ο Μπάιντεν έχει διακηρύξει ότι οι ΗΠΑ θα επανενταχθούν στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και ότι θα αναλάβει δράση, με διατάγματα, για να αποκαταστήσει αδικίες που οφείλονται στον απερχόμενο πρόεδρο, ειδικά ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα.
Μαζί με την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, την πρώτη μαύρη Αμερικανίδα που θα αναλάβει το αξίωμα, αρχίζει παράλληλα να μελετά τη σύνθεση της κυβέρνησής του, στην οποία οι γυναίκες και τα μέλη φυλετικών και εθνικών μειονοτήτων εκτιμάται πως θα καταλάβουν αρκετές θέσεις.
Στο πλαίσιο της «ενωτικής» του προσπάθειας, η κυβέρνησή του αναμένεται να συμπεριλάβει κάποιους αντιπροσώπους της αριστερής πτέρυγας του κόμματός του, κεντρώα στελέχη του, αλλά ακόμη – ίσως – και κάποιους Ρεπουμπλικάνους.
Η πλειοψηφία στη Γερουσία, που θα κριθεί σε αμφίρροπες επαναληπτικές ψηφοφορίες στην Τζόρτζια τον Ιανουάριο, δεν αποκλείεται πάντως να επηρεάσει κάποιες επιλογές του. Αν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν το πάνω χέρι στο σώμα, ο επικεφαλής τους Μιτς Μακόνελ ενδέχεται να αρνηθεί να επικυρώσει διορισμούς προσώπων υπερβολικά αριστερών για τα γούστα του.
Το πώς θα συμπεριφερθεί ο Ντόναλντ Τραμπ τις επόμενες ημέρες θα καθορίσει και το περιθώριο ελιγμών του Τζο Μπάιντεν ως την 20ή Ιανουαρίου. Για να του δοθεί πρόσβαση στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, θα πρέπει να αρχίσει η διαδικασία της μεταβίβασης της εξουσίας, με ευθύνη κάποιου κορυφαίου κρατικού λειτουργού.
Όμως το πράσινο φως γι’ αυτό ενδέχεται να καθυστερήσει, με δεδομένη την άρνηση του θυελλώδη μεγιστάνα να αναγνωρίσει την ήττα του, χειρονομία πολύ δύσκολη για αυτόν που πάντα βάζει το success του, την «επιτυχία» του, στην καρδιά των ομιλιών του.
Αποδεικνύοντας πως συνεχίζει να μην έχει καμία διάθεση να εγκαταλείψει, έκανε λόγο , μέσω Twitter για «κλεμμένες» εκλογές, προτού πάει να παίξει γκολφ. Οι αναρτήσεις γρήγορα καλύφθηκαν από διαχειριστές του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης με σήμανση που τις χαρακτήριζε «παραπλανητικές».
Ο υπόλοιπος κόσμος ήδη πέρασε στο επόμενο στάδιο. Δυτικοί ηγέτες συνεχάρησαν τον Μπάιντεν για τη νίκη του εκφράζοντας την ανυπομονησία τους να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «μεγάλες προκλήσεις» για τον κόσμο.
Ακόμα και το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, χώρες οι ηγέτες των οποίων καλλιέργησαν στενές σχέσεις με τον Τραμπ, συνεχάρησαν τον Μπάιντεν για τη νίκη του.
Το χρηματιστήριο στο Τόκιο άνοιξε με καθαρή άνοδο, η Γουόλ Στριτ, αν κρίνει κανείς από το πώς κινούνταν τα παράγωγα, ετοιμάζεται επίσης να συνεχίσει την ανοδική της τροχιά.
Στις ΗΠΑ, αντίθετα, με λιγοστές εξαιρέσεις, το Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο αρνείται να παραδεχθεί ότι ο κύβος ερρίφθη. «Μην παραχωρήσετε τίποτα κ. πρόεδρε, δώστε μάχη», προέτρεπε χθες Κυριακή ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ τον Τραμπ, μιλώντας στο Fox News.
«Πρέπει να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας με απόλυτη διαφάνεια», υπερθεμάτισε η πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ μέσω Twitter.
Τα περισσότερα μέλη του Κογκρέσου τηρούν απόλυτη σιγή εδώ και 24 ώρες. Η συνεργασία τους είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί παράλυση των θεσμών.
«Τον πρόεδρο δεν θα τον αλλάξετε ποτέ», έχει «χαλαρή σχέση με την αλήθεια», πέταξε από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτ Ρόμνι, ένας από τους πιο συχνούς και πιο σφοδρούς επικριτές του Τραμπ. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα δώσει μάχη μέχρι τέλους», όμως «είμαι επίσης σίγουρος ότι αφού εξαντληθούν όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, θα δεχθεί το αναπόφευκτο», εκτίμησε.
Ο νέος πρόεδρος και οι σχέσεις του με την Ελλάδα
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, γεγονός στο οποίο ο ίδιος έχει αναφερθεί κατά το παρελθόν, έχοντας μάλιστα επισκεφτεί αρκετές φορές την χώρα.
Στις 6 Οκτωβρίου, σε αποκλειστική δήλωση προς τον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Μπάιντεν ζήτησε από την κυβέρνηση Τραμπ να πιέσει την Τουρκία ώστε η τελευταία να σταματήσει τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας. Παράλληλα, ο κ. Μπάιντεν ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν να αναιρέσει την πρόσφατη απόφασή του για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Αναλυτικά η δήλωσή του ήταν :
Υποστηρίζω τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg) και των Ευρωπαίων συμμάχων μας, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών, για την εξάλειψη των εντάσεων στην Aνατολική Μεσόγειο και την αποφυγή συγκρούσεων στο ΝΑΤΟ. Οι διαφωνίες στην περιοχή πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνουν σεβαστά και να προστατευθούν.
Η συμφωνία για τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης και η επανάληψη των διπλωματικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ευπρόσδεκτα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιδοκιμάζω επίσης τη δράση του Κογκρέσου για τον τερματισμό του αντιπαραγωγικού εμπάργκο στη μη θανατηφόρα βοήθεια για την Κύπρο, η οποία είναι στρατηγικός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να πιέσει την Τουρκία ώστε η τελευταία να αποφύγει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες στην περιοχή εναντίον της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων απειλών βίας, για να δημιουργήσει το χώρο για την επιτυχία της διπλωματίας. Ζητώ επίσης από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να αναιρέσει την πρόσφατη απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και να επιστρέψει αυτόν τον θησαυρό στην προηγούμενη κατάστασή του, ως μουσείο, διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση για όλους, συμπεριλαμβανομένων των Ορθόδοξων πιστών.
Μήνυμα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου: Οι Ελληνες ενέπνευσαν τον ελεύθερο κόσμο
Μήνυμα για τη σημερινή 80ή επέτειο της Ημέρας του “Όχι” ότι οι Έλληνες ενέπνευσαν τον ελεύθερο κόσμο, όταν αντιστάθηκαν στον στρατό εισβολής του Μουσολίνι και πως αυτό το θαρραλέο πνεύμα παραμένει ζωντανό σήμερα, έστειλε με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Τζο Μπάιντεν, στις 28 Οκτωβρίου 2020, όπως είχε γράψει ο “Ε.Κ.”
«Σήμερα γιορτάζουμε την 80ή επέτειο της Ημέρας του Όχι. Οι Ελληνες ενέπνευσαν τον ελεύθερο κόσμο όταν αντιστάθηκαν στον στρατό εισβολής του Μουσολίνι, και αυτό το θαρραλέο πνεύμα παραμένει ζωντανό έως σήμερα, υπενθυμίζοντας μας ότι πρέπει επίσης να ορθώσουμε ανάστημα και να κάνουμε το χρέος μας για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας» γράφει στην ανάρτησή του.
Ο Τζo Μπάιντεν τηλεφώνησε και ευχήθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Ο κ. Μπάιντεν δείχνει ζωηρό ενδιαφέρον για τα θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο σχετιζόμενα με την απρόσκοπτη λειτουργία και αποστολή του, τις θρησκευτικές ελευθερίες και ιδιαίτερα για την επαναλειτουργία της ιστορικής Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Ο κ. Μπάιντεν τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση και σεβασμό για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος κατά τα θέσμια έχει «την μέριμνα πασών των Εκκλησιών». Παρακολουθεί εκ του συστάδην τις πρωτοβουλίες του Πατριάρχη για την διαφύλαξη της ιερότητας της Δημιουργίας του Θεού και την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, τους Διαχριστιανικούς και Διαθρησκειακούς Διαλόγους με στόχευση την επικράτηση της ειρήνης και της αλληλεγγύης ανάμεσα στα έθνη και τους λαούς.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπάιντεν όντας αντιπρόεδρος είχε επισκεφθεί τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι τον Νοέμβριο του έτους 2014, όταν πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τουρκία. Η συνάντηση τότε με τον Πατριάρχη είχε διάρκεια μιάμιση ώρα.
Η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Μία εκ των επισκέψεων του Μπάιντεν στην Ελλάδα ήταν και το καλοκαίρι του 2017, όταν είχε μάλιστα συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και σημερινό πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στα γραφεία της ΝΔ.
Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, ο ο κ. Μπάιντεν είχε υπογραμμίσει τη σημασία της Ελλάδας για τα αμερικανικά γεωστρατηγικά συμφέροντα. Επίσης είχε συζητηθεί η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ενώ εξετάσθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο
Σε συνάντηση με τους ομογενείς τον Αύγουστο του 2015 στον Λευκό Οίκο
Με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν -μια εξέλιξη που δεν αναμενόταν και εξέπληξε πολλούς- και σημαντικών ομογενών, όπως ο Μάικλ Δουκάκης, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των ομογενών με εκπροσώπους του Λευκού Οίκου, με θέμα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα, αναφέρεται στο δημοσίευμα του «Εθνικού Κήρυκα στις 6 Αυγούστου, 2015.
«Η παρουσία του αντιπροέδρου χαιρετίστηκε από τους ομογενείς και όπως τονίστηκε σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα , που όμως ζήτησαν ανωνυμία, σηματοδοτεί τη σημασία με την οποία η κυβέρνηση Ομπάμα έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα. Παράλληλα, δείχνει και την σοβαρότητα με την οποία ο κ. Μπάιντεν αντιμετωπίζει μια πιθανή του διεκδίκηση της Προεδρίας.
«Στη συνάντηση που διήρκεσε για περισσότερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν έγινε ζωηρή, κατά περιόδους, ανταλλαγή απόψεων με τους ομογενείς να υπερθεματίζουν για την ανάγκη της αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό και από την άλλη πλευρά να εκφράζεται συμφωνία μεν, αλλά να αναφέρεται στις δυσκολίες που μια σοβαρή οικονομική βοήθεια θα συναντούσε στο Κογκρέσο. Ο Αντιπρόεδρος Τζόσεφ Μπάιντεν εξέφρασε αισιοδοξία ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει πολύ την Ελλάδα.
«Ο επιχειρηματίας Ντένης Μελής είπε ότι «η συνάντηση ήταν εποικοδομητική». Ο Αντυ Μανάτος επισήμανε πόσο εντυπωσιάστηκαν οι ομογενείς που συμμετείχαν στην σύσκεψη με τον Αντιπρόεδρο κ. Μπάιντεν. Ο κ. Μανάτος είπε πως «δεν έχει υπάρξει Αντιπρόεδρος που να είχε το ένα δέκατο της γνώσης των λεπτομερειών των θεμάτων για την Ελλάδα όπως έχει ο Τζο Μπάιντεν». Μέλη της ομάδας των Ελληνοαμερικανών είπαν πως «αισθανόταν πως ο Μπάιντεν ήταν ένας από εμάς» καθώς προσπαθούσε να συμβάλει στη χάραξη μιας πορείας αναφορικά με το πώς μπορούν οι Ελληνοαμερικανοί να βοηθήσουν την Ελλάδα.
«Ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης και ο Charles Kupchan, ανώτερο διευθυντικό στέλεχος του συμβουλίου ασφαλείας για Ευρωπαϊκές υποθέσεις, με προτροπή του κ. Μπάιντεν, εισηγήθηκαν την δημιουργία μιας διακρατικής κυβερνητική επιτροπή εργασίας με τη συμμετοχή μελών της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας των οποίων οι οικονομικές και ακαδημαϊκές δυνατότητας θα μπορούσαν αν χρησιμοποιηθούν. Ολοι συμφώνησαν ότι οι προσπάθειες θα χρειαστούν χρόνο για να καρποφορήσουν, αλλά η σύσκεψη ήταν μία καλή αρχή.
«Ανάμεσα στους, ομογενείς οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη ήταν ο Τζορτζ Μάρκους, εκ των κορυφαίων στελεχών της Ομογένειας, ο Μιχάλης Δουκάκης πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και επίσης πρώην προεδρικός υποψήφιος το 1988, ο ομογενής βουλευτής του Μέριλαντ Τζον Σαρμπάνης, ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, ο Φίλιπ Αγγελίδης πρώην υπουργός Οικονομικών της Καλιφόρνιας, οι επιχειρηματίες, Ευάγγελος Τσακόπουλος, Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη, Γεώργιος Τσούνης, Ντένης Μιλ, Αλέξης Γιαννούλιας. Επίσης παρόντες ήταν ο Μαρκ Αρέι από τον Οργανισμό «Ελληνική Πρωτοβουλία», ο Ανδρέας Καφές εκπρόσωπος της AHEPA, Αντυ και Μάικ Μανάτος, Αντυ Ζεμενίδης, Αρτ Αγνος, Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης. Ανάμεσα στους Αμερικανούς αξιωματούχους ήταν: Caroline Atkins, Rory MacFarquhar, Phil Kosnett, Diana Doukas, Ben Cardin, Ron Johnson».
Οι Ελληνοαμερικανοί «με αποκαλούν Τζο Μπαϊντενόπουλο» λέει ο Τζο Μπάιντεν
Οι στενοί δεσμοί του Τζο Μπάιντεν με τον Ελληνισμό ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο τον Μάιο του 2019, σε δημοσίευμα των «Financial Times». Συγκεκριμένα, ο επίσης (τότε) προεδρικός υποψήφιος Τζον Ντιλέινι προσκάλεσε μέσα από το Twitter τον κ. Μπάιντεν να συζητήσουν τις ιρλανδικές ρίζες τους «πίνοντας ένα ποτήρι μπύρας Γκίνες», μετά τον ισχυρισμό του τελευταίου πως είναι «ο μόνος πραγματικός Ιρλανδός» που συμμετέχει στην κούρσα του 2020 για τον Λευκό Οίκο.
Ο ισχυρισμός του Μπάιντεν προκάλεσε τα αρνητικά σχόλια πολλών χρηστών του Twitter, καθώς όπως είχαν αναφέρει και οι «FT» στην κούρσα συμμετείχαν τουλάχιστον τέσσερις ακόμα υποψήφιοι ιρλανδικής καταγωγής, ο κ. Ντιλέινι, ο Κίρστεν Γκίλιμπραντ, ο Τιμ Ράιαν και ο Μπέτο Ο’ Ρουρκ. Ενώ ο Μπάιντεν δεν έχει πρόβλημα να εξιστορεί ιστορίες για την ιρλανδική του οικογένεια, είναι εξίσου άνετος να μιλά και για τις σχέσεις του με άλλες μειονότητες, αναφέρουν οι «FT».
«Αφού εγκλήθηκε για ένα αστείο του για το ελληνικό φαγητό σε μία εκδήλωση στην πρεσβεία της Ιρλανδίας, υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας πως είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός ανάμεσα στους Ελληνοαμερικανούς ψηφοφόρους του Ντελαγουέαρ (τόπο καταγωγής του Μπάιντεν). ‘Ξέρετε πώς με αποκαλούν; Τζο Μπαϊντενόπουλο (Joe Bidenopoulos)!’», φέρεται να είπε ο Μπάιντεν, σύμφωνα με τους «FT».
Ο Τζο Μπάιντεν έχει αυτοαποκαλεστεί «Ελληνας» πολλές φορές και τo 2012, ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την 25η Μαρτίου είχε δηλώσει ότι είναι «επίτιμος Ελληνας», ενώπιον του τότε Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.
Η φιλία με Κυπρίους των ΗΠΑ
Η μακροχρόνια φιλία του Τζο Μπάιντεν με την Ομογένεια, την Ελλάδα και την Κύπρο, τον κατέστησε έναν από τους πλέον αγαπητούς αμερικανούς πολιτικούς, οι οποίοι γνωρίζουν τους προβληματισμούς μας και κατά καιρούς έχουν προασπιστεί τα θέματα που μας ενδιαφέρουν.
Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του – ότι αυτός που τον έφερε κοντά στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα δεν ήταν κάποιος μεγαλόσχημος παράγοντας, αλλά ένας απλός ελληνοκύπριος ψηφοφόρος και υποστηρικτής του, ο Κώστας (Γκας) Γεωργίου από την πολιτεία του Ντέλαγουερ. Του μίλησε για την Κύπρο, την τουρκική εισβολή και κατοχή και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στέλνοντας τον 32χρονο πρωτάρη γερουσιαστή στην συντροφιά των «Σαρμπάνη, Μπραδήμα κι άλλων μελών του Κογκρέσου που ηγήθηκαν του ελληνικού λόμπι και του αγώνα για το εμπάργκο. Όταν το επαναλάβαμε το 2008, μετά την νίκη του Ομπάμα, κάποιοι παράγοντες της Ομογένεια δυσαρεστήθηκαν.
Η σχέση του Μπάιντεν με την Ομογένεια ήταν τόσο ειλικρινής, που όπως ομολόγησε δημόσια ο ίδιος, η ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι οι καλύτεροι υποστηρικτές. Ο ίδιος δεν ξέχασε ποτέ ότι το 1988, όταν διεκδικούσε το χρίσμα απέναντι στον Μιχάλη Δουκάκη, οι ομογενείς του είπαν ότι δεν θα τον ψηφίσουν, όμως ενίσχυσαν οικονομικά την προεκλογική του εκστρατεία.
«Αυτό δεν το ξέχασα ποτέ», έχει δηλώσει επανειλημμένα.
ΩΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Η μόνη φορά που ο Μπάιντεν διαφοροποιήθηκε από την Ομογένεια ήταν στην υπόθεση της αγοράς των πυραύλων S-300, συμβουλεύοντας ότι, αν επιμείνει, η Κύπρος θα χάσει φίλους.
Η είσοδός του στο Λευκό Οίκο, δίπλα στον Ομπάμα, το 2009, δημιούργησε υψηλές προσδοκίες για την Κύπρο και τα άλλα εθνικά θέματα. Η πρώτη διάψευση ήλθε από τον Μπαράκ Ομπάμα, του οποίου η αναβάθμιση της Τουρκίας στην αμερικανική εξωτερική πολιτική συνοδεύτηκε με την απομάκρυνσή του από ομογενείς φίλους του, όπως ο Αλέξης Γιαννούλιας.
Ο Τζο Μπάιντεν σ’ όλη την πρώτη θητεία του Ομπάμα έδειχνε αποστασιοποιημένος, αποφεύγοντας να δώσει υποσχέσεις. Σε προσωπική του συνομιλία με τον υπογράφοντα, απάντησε στην παρατήρηση «σας προτιμούσα όταν είσαστε πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας» ότι «το ίδιο άρεσε και σ’ εμένα».
Στη δεύτερη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζο Μπάιντεν πήρε πάνω του πολλές δύσκολες αποστολές, τόσο σε θέματα κρίσεως στις σχέσεις με το Κογκρέσο, όσο και σε διεθνείς υποθέσεις. Ήδη είχαν επιδεινωθεί οι σχέσεις Ομπάμα – Ερντογάν κι οι χειρισμοί του Τούρκου προέδρου είχαν ανατεθεί εκ μέρους του Λευκού Οίκου στον αντιπρόεδρο Μπάιντεν.
Τον Ιούλιο του 2013, σε συνάντηση που είχε με ηγετικούς παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας (οι περισσότεροι κυπριακής καταγωγής) τους εξέπληξε με τις ιδέες που τους ανέπτυξε γύρω από το ρόλο που η Κύπρος θα μπορούσε να διαδραματίσει στην περιοχή για τις ΗΠΑ. Ουσιαστικά στον Μπάιντεν οφείλεται η στρατηγική της αναβάθμισης των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου, της αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ και για λύση του κυπριακού, αλλά και για νέες συνεργασίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και με την Τουρκία, αν θα συμβάλλει σε λύση του κυπριακού. Βεβαίως, είχε προηγηθεί μία συνομιλία του με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, στο Λευκό Οίκο, ο οποίος του ανέπτυξε (όπως και στον Τζον Κέρι) το σχεδιασμό του για το γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου.
Παρότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη είχαν δηλώσει ότι «οι απόψεις Μπάιντεν παρά ήταν θετικές για να είναι αληθινές», ο αντιπρόεδρος έδειχνε να παίρνει στα χέρια του την πρωτοβουλία των χειρισμών στο κυπριακό, από μέρους της Ουάσιγκτον, επισκεπτόμενος τον Μάιο του 2014 την Κύπρο, με τις γνωστές εξαγγελίες για την αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ σε «στρατηγική εταιρική σχέση». Ακολούθησαν, μία ακόμη πιο εντυπωσιακή ενημέρωση των ομογενών σε κλειστή συνάντηση, μία πολλή θερμή δημόσια ομιλία τον Ιούλιο (στο συνέδριο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνιας) και δηλώσεις σε ομιλία του στο Χάρβαρντ το Σεπτέμβριο, που είχαν ως αποτέλεσμα κόντρα με τον Ερντογάν. Ούτε η ομιλία στο συνέδριο της Αρχιεπισκοπής, ούτε οι εκτός κειμένου τοποθετήσεις του στο Χάρβαρντ δημοσιεύθηκαν στην επίσημη σελίδα του Λευκού Οίκου. Και παρότι ο Τζο Μπάιντεν διατήρησε στενές σχέσεις και με τους ομογενείς και με τους ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας, δεν ξαναμπήκε στην πρώτη γραμμή, μέχρι το Φθινόπωρο του 2016, όταν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη, για να τον πείσει να δεχθεί κάποιου είδους εγγυήσεις και παραμονή μικρού αριθμού τουρκικών στρατευμάτων.
Ποιοι είναι οι άνθρωποι που τον επηρεάζουν περισσότερο στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα; Ο Ντένης Μίλ, ο Γιώργος Τσούνης κι ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.
Για τον Τζο Μπάιντεν και τη σχέση του με την Ομογένεια μας μίλησε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και το στέλεχος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Τάσος Ζαμπάς.
ΦΙΛΙΠ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ
H γνωριμία της Ομογένειας με τον Τζο Μπάιντεν, αλλά και η προσωπική μου μαζί του, πάει πριν το 1976. Όλα τα χρόνια που τον γνωρίζαμε ως γερουσιαστή ήταν ενθουσιώδης υποστηρικτής των δικαίων της Κύπρου και της Ελλάδας. Θυμάμαι πολύ καλά όταν ήταν στέλεχος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων που είπε στον πρόεδρο της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ ότι θα επιμείνει να διακοπούν όλες οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.
Όταν έγινε αντιπρόεδρος ήταν ο πρώτος μετά από 50 χρόνια που επισκέφθηκε την Κύπρο. Ως ηγεσία της Ομογένειας είχαμε συνεχείς επαφές και συναντήσεις μαζί του. Έδειξε μεγάλη κατανόηση και μας έδωσε πολλές υποσχέσεις. Όταν τελε΄.ιωσε η θητεία του ως αντιπρόεδρος και είμαστε απογοητευμένοι, όταν τον είδαμε, η απάντησή του ήταν «Φίλιπ, είχα αφεντικό». Που σημαίνει ότι ως αντιπρόεδρος δεν μπορούσε να αλλάξει την πολιτική του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Αυτή τη στιγμή και μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαμε με τον στενό συνεργάτη του νέου προέδρου Αντονι Μπλίνκεν – ο οποίος θα είναι είτε υπουργός Εξωτερικών, ή Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας – λάβαμε πάλι σημαντικές υποσχέσεις, σχετικά με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Σημειώθηκε ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν άσκησε πιέσεις και δεν επέβαλε κυρώσεις CAATSA στην Τουρκία για την αγορά και εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-400. Τα ίδια μας ειπώθηκαν σε μία άλλη τηλεδιάσκεψη με τον γερουσιαστή Κρίστοφερ Κουνς του Ντέλαγουεαρ, στενός φίλος και συνεργάτης του Τζο Μπάιντεν.
Έχουμε ελπίδες, οι οποίες ελπίζουμε να μην αποδειχθούν φρούδες (broken promises). Ελπ΄θζω ως πρόεδρος να χαράξει μία διαφορετική εξωτερική πολιτική, η οποία θα θέσει πίεση στην Τουρκία.
Από την άλλη, σημείωσα στον κ. Μπλίνκεν την απογοήτευσή μας για την τοποθέτηση στη θέση του υπεύθυνου της επιτροπής Μπάιντεν για τις μειονότητες, ένα Βοσνιακής καταγωγής αμερικανού ο οποίος κατείχε ηγετική θέση στο Ίδρυμα Τουρκοαμερικανικής Κληρονομιάς της Ουάσιγκτον.
Ελπίζουμε ότι η πολιτική θα αλλάξει. Γιατί σ’ αυτά τα 46 χρόνια έχουμε μάθει πως είτε ρεπουμπλικανός είναι ο πρόεδρος, είτε δημοκρατικός, δεν καταφέραμε να αλλάξουμε την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας, Αυτό όμως που άλλαξε είναι ότι τα τελευταία χρόνια, με το να αγοράσει τους S-400 και με την πολιτική της έναντι της Συρίας, του Ιράν, της Λιβύης και του Αζερμπαϊτζάν έχει δημιουργήσει χάσμα με την πολιτική των ΗΠΑ. Ελπίζω ότι μετά τη στροφή του Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει να φανεί αποφασισμένος να αλλάξει στάση και πολιτική έναντι της Τουρκίας.
ΤΑΣΟΣ ΖΑΜΠΑΣ
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχαμε κάνει με τον τότε αντιπρόεδρο Μπάιντεν το 2014, πριν μεταβεί στην Κύπρο, μας έδωσε τη δυνατότητα να ακούσουμε πράγματα που δεν μας έκαναν να πιστεύουμε στ’ αυτά. Λόγια τα οποία προέρχονταν από το στόμα του ιδίου του αντιπροέδρου και του συμβούλου του για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλλιβαν.
Ήταν τότε που με αφορμή τις έρευνες και τις γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, η Τουρκία απειλούσε με επέμβαση. Τότε ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν μας έδινε να καταλάβουμε πως αν ήταν πρόεδρος δεν θα είχε πρόβλημα να κάνει στη Μεσόγειο αυτό που οι ΗΠΑ κάνουν στη Νότια Θάλασσα της Κίνας. Τα ίδια μας έλεγε κι ο Τζέικ Σάλλιβαν.
Ο Τζο Μπάιντεν ήταν ο πρόεδρος αμερικανός επίσημος που μας μιλούσε για την σημασία που είχε η ανατολική Μεσόγειος για την Τουρκία, τόσο σε σχέση με την ενέργεια, όσο και την ασφάλεια. Αυτό πρέπει να το καταστήσουμε πολύ σαφές, γιατί ορισμένοι σπεύδουν ναι πιστώσουν το East Med Act σε άτομα, παράγοντες και κυβερνήσεις οι οποίες δεν είχαν καμία σχέση. Η ιστορία με την Ανατολική Μεσόγειο ξεκίνησε με το Τζο Μπάιντεν ο οποίος άρχισε να εξαίρει τη σημασία της Κύπρου για τις ΗΠΑ, ιδίως μετά τις ενεργειακές ανακαλύψει στην κυπριακή ΑΟΖ. Η υπόθεση συνεχίστηκε και με την κυβέρνηση Τραμπ και θα πέθαινε αν με την πρωτοβουλία και επιμονή του Μπομπ Μενέντεζ κι άλλων φίλων μας στο Κογκρέσο δεν ψηφιζόταν ο νόμος. Να θυμηθούμε επίσης ότι για εννιά μήνες από την ψήφιση του νόμου η κυβέρνηση Τραμπ δεν τον υλοποιούσε. Ευτυχώς χάρη στην επίμονη στάση του γερουσιαστή Μενέντεζ, με επιστολές στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος καθώς οι σχέσεις με την Τουρκία επιδεινώνονταν, αντιλήφθηκε τη σημασία της Ελλάδας και της Κύπρο και της συνεργασίας τους με το Ισραήλ, προχώρησε με την εφαρμογή του νόμου.
Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ είναι περισσότερο διχασμένες από ποτέ στα 45 χρόνια που ζω εδώ. Δεν μπορείς ούτε στην ίδια σου την οικογένεια να συζητήσεις πολιτικά χωρίς να διακινδυνεύσεις ένταση. Η προτεραιότητα του Μπάιντεν θα είναι να ασχοληθεί με την ενότητα της χώρας. Αν η χώρα δεν συσπειρωθεί, η κατρακύλα θα συνεχιστεί.
Φυσικά η Γερουσία ακόμη δεν έχει κριθεί. Αν τελικά οι Δημοκρατικοί την χάσουν, ο Μπάιντεν όπως και στο παρελθόν θα δείξει την ικανότητά του για προώθηση δικομματικών πρωτοβουλιών.
Σε σχέση με την εξωτερική πολιτική και τα θέματα που αφορούν Ελλάδα, Κύπρο, και Ανατολική Μεσόγειο, όπως είναι σήμερα τα πράγματα, η σχέση θα συνεχιζόταν όποιος κι αν εκλεγόταν πρόεδρος. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως απέχουμε ελάχιστα από την επιβολή κυρώσεων CAATSA κι ο πρόεδρος Τραμπ για μήνες παρεμπόδιζε τον Μιτς Μακόνελ να βάλει το θέμα σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Γερουσίας, αν και πέρασε σχεδόν ομόφωνα από την επιτροπή.
Προσωπικά για μένα κι όσους στην κοινότητα υποστηρίξαμε το Τζο Μπάιντεν, θα είναι μεγάλη απογοήτευση να μην αφήσει και ο Μπάιντεν την ψηφοφορία. Ο μόνος τρόπος η Τουρκία να αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξει πορεία είναι αν υπάρχουν οικονομικές επιπτώσεις. Είμαι αισιόδοξος, αλλά στην πολιτικοί δεν είμαστε ποτέ 100% σίγουροι.
Πηγές: “Εθνικός Κήρυξ”- “ΑΠΕ-ΜΠΕ”