Αιτήσεις ακύρωσης των αποφάσεων Ερντογάν για Αγία Σοφία- Μονή Χώρας

Αιτήσεις ακύρωσης των αποφάσεων Ερντογάν για Αγία Σοφία- Μονή Χώρας

Η ΚΣΣΕ υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία την “Δήλωση Τορναρίτη”, στην οποία  επισημαίνεται ότι η ενέργεια τουρκικών αρχών αντιβαίνει αρχές και αξίες που πρεσβεύει το Συμβούλιο της Ευρώπης, ήτοι αυτές της πολυπολιτισμικότητας, της ανεκτικότητας και της θρησκευτικής ελευθερίας.

Δύο χωριστές αιτήσεις  ακύρωσης των αποφάσεων του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας κατατέθηκαν στο προεδρείο του Συμβουλίου Επικρατείας της Τουρκίας από Ρωμιούς (μέλη της ελληνορθόδοξης μειονότητας της Τουρκίας) , οι οποίοι είναι Τούρκοι υπήκοοι.

ΦΩΤΟ: Δήμητρα Στασινοπούλου
ΦΩΤΟ: Δήμητρα Στασινοπούλου

Την αίτηση για την Μονή της Χώρας υπογράφουν, επειδή υπήρχε περισσότερος χρόνος προετοιμασίας της,  και τέσσερις αλλοδαποί, προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους ανά τον κόσμο, όπως ακαδημαϊκοί, θεολόγοι και καλλιτέχνες.

*Στην πρώτη φωτογραφία του θέματος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενώπιος ενωπίω με την περίφημη «Εις Άδου Κάθοδον” (Ανάσταση)  της Μονής της Χώρας, το απόγευμα του Μ. Σαββάτου της 13ης Απριλίου 1996. Φωτογραφία: Νικόλαος Μαγγίνας

Τις αιτήσεις ανέλαβε να χειριστεί ο Γιάννης Κτιστάκης, έγκριτος δικηγόρος   στο Ελληνικό Συμβούλιο Επικρατείας και στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, αναπληρωτής καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Κομοτηνής (Ελλάδα) και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Βενετίας, του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Κτιστάκις, ο οποίος έχει χειριστεί με επιτυχία στο ΕΔΔΑ υποθέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμαίΐκης μειονότητας, συνεργάζεται με Τούρκο συνάδελφό του, γιατί, σύμφωνα με την τουρκική δικονομία, δεν μπορεί να εμφανιστεί στα τουρκικά δικαστήρια αλλοδαπός δικηγόρος.

Ως γνωστόν  στις 10 Ιουλίου 2020, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε το τέλος της μουσειακής λειτουργίας της Αγίας Σοφίας μετά την προσφυγή του «Συλλόγου Μόνιμων Βακουφίων και Υπηρεσιών στα Ιστορικά Έργα και στο Περιβάλλον».

 

 

Το Συμβούλιο ακύρωσε το διάταγμα του 1934, που είχε υπογράψει ο ίδιος ο Κεμάλ Ατατούρκ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, δικαιώνοντας για πρώτη φορά τον «Σύλλογο Μόνιμων Βακουφίων», παρά τις έξι προηγούμενες δικαστικές ήττες που είχε υποστεί από το τουρκικό ΣτΕ και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Άγκυρας. Στην συνέχεια ο  Ερντογάν ανακοίνωσε και την  μετατροπή σε τέμενος  της Μονής της Χώρας.

Τα νομικά επιχειρήματα στις αιτήσεις  αντλούνται από πολλές πηγές, είτε αυτές αφορούν δικαιώματα επί των πολιτιστικών μνημείων ή διάφορες συμβάσεις (π.χ. UNESCO),  που θεωρητικά δεσμεύουν την Τουρκία ή ακόμη και το ίδιο το τουρκικό σύνταγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές , που γνωρίζουν την υπόθεση , στις αιτήσεις ακύρωσης γίνεται επίκληση στο Σύνταγμα της Τουρκίας, στο 24ο άρθρο του Νόμου Περί του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην  Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων Του Ανθρώπου, στην  Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς,  καθώς και σε άλλα στοιχεία.

Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η μουσειακή χρήση της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, που αποτελούν από τα σημαντικότερα κομμάτια των ιστορικών περιοχών της Πόλης,  ενσωματώνουν  παγκόσμιες αξίες που θεωρούνται κοινή κληρονομιά. Γι΄ αυτό , επισημαίνεται, είναι  ορθότερη επιλογή και όσον αφορά το διεθνές πεδίο, αλλά και από την άποψη των τουριστικών εσόδων, να διατηρήσουν τον μουσειακό τους χαρακτήρα.

Η υπογραφή του Ατατούρκ

 

 

       Επίσης,  διευκρινίζεται για την Αγία Σοφία ότι η υπογραφή του Κεμάλ  Ατατούρκ στην  από 24/11/1934 και υπ’ αριθμ. 2/1589 Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου  της Τουρκίας, εξετάστηκε σε εγκληματολογικό εργαστήριο και λαμβάνοντας υπόψη ότι βάσει της από 14/11/1934 και υπ’ αριθμ. 94041 Εντολής της Διεύθυνσης Αποφάσεων Πρωθυπουργίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, συντάχθηκε το Διάταγμα από το Εκτελεστικό Συμβούλιο Αντιπροσώπων και υποβλήθηκε προς έγκριση, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το Διάταγμα και το Μουσείο άρχισε να λειτουργεί στις 01/02/1935, δεν μπορεί να λεχθεί ότι δεν πραγματώθηκε η βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Επιπλέον , στις αιτήσεις τεκμηριώνεται ότι οι αποφάσεις για μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τεμένη αντιβαίνουν  προς το 136ο άρθρο του Συντάγματος της Τουρκίας,   προς τα άρθρα 8, 9, 10 και 11 της «Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων Του Ανθρώπου», προς το 2ο άρθρο του 1ου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της «Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Των Θεμελιωδών Ελευθεριών», προς την 2η παράγραφο του 20ου άρθρου και στο 26ο άρθρο του «Διεθνούς Συμφώνου Για Τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα» των Ηνωμένων Εθνών, και προς το 15ο άρθρο του «Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα» των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Γιάννης Κτιστάκις εκτιμά πως «η αντιδικία θα περάσει μέσα από τα διάφορα επίπεδα της τουρκικής δικαιοσύνης και θα φτάσει τελικά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο». Σε ένα άλλο σενάριο, σημειώνει, « αυτές οι δικαστικές κινήσεις και οι εκκρεμοδικίες μπορεί να αποτελέσουν στο μέλλον ένα χρήσιμο πολιτικό και διπλωματικό εργαλείο».

Η ΚΣΣΕ για την Αγία Σοφία

Με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος ασχολήθηκε την περασμένη βδομάδα η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία τη «Δήλωση  Τορναρίτη».  

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Νίκος Τορναρίτης, συμμετείχε, στις 6 Νοεμβρίου, διαδικτυακά σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας, Επιστημών και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας της Συνέλευσης. Στην ίδια Επιτροπή

Ο νομικός Γάννης Κτιστάκις

συμμετείχε και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ ,  Κωστής Ευσταθίου.

Ανακοίνωση της  κυπριακής Βουλής αναφέρει ότι, μετά από πρωτοβουλία  του κ. Τορναρίτη, «υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, και παρά τις έντονες αντιδράσεις Τούρκων βουλευτών, Δήλωση της Επιτροπής σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Στη Δήλωση επισημαίνεται ότι η ενέργεια των τουρκικών αρχών αντιβαίνει αρχές και αξίες που πρεσβεύει το Συμβούλιο της Ευρώπης, ήτοι αυτές της πολυπολιτισμικότητας, της ανεκτικότητας και της θρησκευτικής ελευθερίας, που αποτελούν τα θεμέλια μιας ανοικτής και δημοκρατικής κοινωνίας. Σημειώνεται η μοναδική εμβέλεια και ακτινοβολία της Αγίας Σοφίας, ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και ο συμβολισμός της, ως γέφυρα συνύπαρξης διαφόρων πολιτισμών. Σημειώνεται επίσης ότι, ως αρχιτεκτονικό αριστούργημα, η Αγία Σοφία έχει επηρεάσει σημαντικά την εξέλιξη, τόσο της δυτικής όσο και την ισλαμικής τέχνης και ότι η παραβίαση του καθεστώτος της αποτελεί αποτρόπαια και απαράδεκτη ενέργεια».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δήλωση υιοθετήθηκε με  25 ψήφους υπέρ, ενώ δύο βουλευτές ψήφισαν  κατά και δύο  «παρών».

   Πριν το θέμα φθάσει στην αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, είχε προηγηθεί η παρέμβαση της επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντόρας Μπακογιάννη. Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Rik Daems, από τον οποίο ζητούσε να ελεγχθεί νομικά η κίνηση της Τουρκίας  από το Συμβούλιο της Βενετίας, το ανώτατο όργανο του Συμβουλίου για ζητήματα Διεθνούς Δικαίου.

   Στην πρώτη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Πολιτισμού, Επιστημών, Παιδείας και ΜΜΕ του Συμβουλίου της Ευρώπης, στα μέσα Οκτωβρίου, μίλησαν δύο βουλευτές από την Τουρκία, οι οποίοι και ισχυρίστηκαν, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο, στην οποία δεν λειτουργεί ούτε ένα τζαμί.

Τους ισχυρισμούς αυτούς αντέκρουσε στη σημερινή, καταληκτική συνεδρίαση η αντιπρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Πιπιλή, η οποία δήλωσε στο  ΑΠΕ-ΜΠΕ:  «Σήμερα στην πολύωρη συνεδρίαση, απαντώντας σε πολύ αυστηρό τόνο στους Τούρκους βουλευτές, παρουσίασα καταθέτοντας μάλιστα και φωτογραφίες από το προσωπικό μου αρχείο για τις πολυδάπανες από δεκαετίες, αποδείξεις του σεβασμού της Ελλάδας στα οθωμανικά μνημεία -τεμένη, χαμάμ, κρήνες, μπεζεστένια κ.λπ.- ενώ τους αποστόμωσα με τα πολύτιμα στοιχεία που μου έστειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλατζής», βάσει των οποίων αποδεικνύεται ότι «εδώ και δεκαετίες λειτουργούν περισσότερα από 250 τζαμιά στην περιοχή της Θράκης, ένα στη Ρόδο, ένα στην Κω, ένα στη Θήβα».

Όπως ήταν αναμενόμενο η Φ. Πιπιλή επικαλέστηκε και το γεγονός ότι λίγες ημέρες πριν, στις 3 Νοεμβρίου, άνοιξε το κεντρικό τζαμί των Αθηνών, στο Βοτανικό.

 Την πρακτική της Τουρκίας στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά όχι μόνον, είχε στηλιτεύσει στις δικές του παρεμβάσεις στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις και ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τον οποίο επίσης συνομίλησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Έκανε μάλιστα λόγο για «κράτος – διεθνή ταραξία, που παραβιάζει συστηματικά και απροκάλυπτα το διεθνές δίκαιο» και αντικρούοντας τις προηγηθείσες παρεμβάσεις των βουλευτών από την Τουρκία, επεσήμανε ότι «τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας, και για αυτό και της Τουρκίας επίσης (όπως στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας) είναι ξεκάθαρο ότι οροθετούνται από τις διεθνείς συμβάσεις, επί του προκειμένου από την Σύμβαση της UNESCO, την οποία η τουρκική κυβέρνηση παραβίασε με την προκλητική της απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά». Ο Αλ. Τριανταφυλλίδης μετέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το εξής περιστατικό: «οι βουλευτές από την Τουρκία, όταν ήλθε η ώρα να μιλήσουν -μέσω τηλεδιάσκεψης φυσικά- είχαν ένα μεγάλο κάδρο του Κεμάλ Ατατούρκ πίσω τους, εικόνα που δεν άφησε ασχολίαστη ο βουλευτής από την Αρμενία που μετέχει στην ίδια Επιτροπή. Ο Κεμάλ ήταν αυτός που είχε κάνει μουσείο την Αγία Σοφία παρατήρησε, αλλά απάντηση δεν πήρε…»

Διαδικτυακή Έκθεση για την Αγία Σοφία

Οι Σύλλογοι Κωνσταντινουπολιτών ΓερμανίαςΕλβετίαςΗνωμένου Βασιλείου και των Ευρύτερων Περιοχών Η.Π.Α WashingtonLos Angeles και Chicago, σε συνεργασία με την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙΟΜΚΩ) οργανώνουν την Διαδικτυακή Έκθεση:  ΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΩΣ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ”.

Η Έκθεση θα είναι διαθέσιμη στα Ελληνικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά στην Ιστοσελίδα :

www.hagiasofiaexh.com

από τις 29 Νοεμβρίου 2020 μέχρι 31 Ιανουαρίου 2021.

Τα Εγκαίνια θα γίνουν Διαδικτυακά  

την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020, στις 9 μ.μ. (ώρα Ελλάδος),

με ομιλητές τους Χριστόφορο Σωφρονίου, Ιατρό Καρδιολόγο-Συγγραφέα, «Ο αρχιτεκτονικός και εικαστικός θησαυρός της Αγίας Σοφίας, Ανεκτίμητη κληρονομία της Ρωμιοσύνης»,  Ιωάννη Κτιστάκι, Αν. Καθηγητή Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ. «Αγία Σοφία: ένας προδιαγεγραμμένος “εξισλαμισμός”»

Μπορείτε να παρακολουθήσετε  μέσω της πλατφόρμας ZOOM, στέλνοντας  μήνυμα στο [email protected]

Ή, εναλλακτικά, από την διεύθυνση:

https://www.facebook.com/oiomko.org

 

Πέθανε η Gli , η θρυλική γάτα της Αγίας Σοφίας

 

ΦΩΤΟ: Murad Sezer

Η θρυλική γάτα της Αγίας Σοφίας, η Gli, που είχε εκατομμύρια θαυμαστές και έζησε και  την μετατροπή του μνημείου παγκόσμιας πολιτικής κληρονομιάς σε τζαμί, πέθανε χθες το απόγευμα. 

Η δυσάρεστη είδηση ανακοινώθηκε από τον επίσημο λογαριασμό της Gli στο Intagram, με μια πολύ γλυκιά και συγκινητική ανάρτηση.

https://www.instagram.com/p/CHTEBOogGJV/?utm_source=ig_embed

«Ευχαριστώ όσους έχουν την γατίσια πατούσα μου στην καρδιά τους»

«Γεννήθηκα στην Αγία Σοφία, στην καρδιά του κόσμου και μόλις αποχαιρέτησα τη ζωή και τους εκατομμύρια ανθρώπους που γνώρισα στη ζωή μου. Εγινα καθρέφτης για την αγάπη και το φως των ανθρώπων. Ευχαριστώ όλους όσους έχουν την γατίσια πατούσα μου στην καρδιά τους».

Με το μήνυμα αυτό ο… επίσημος λογαριασμός της γάτας στο Instagram αποχαιρέτησε την 16χρονη γάτα που έφυγε πριν λίγες ώρες από τη ζωή.

 

Share this post