Σε πέντε πολιτείες- κλειδιά σήμερα ο Τραμπ, στην στην Πενσιλβάνια ο Μπάιντεν
Στο Μεξικό διαδηλωτές έκαψαν ομοίωμα του Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα συνεχίσει σήμερα με τον φρενήρη ρυθμό των τελευταίων ημερών την εκστρατεία του με πέντε ομιλίες σε ισάριθμες πολιτείες-κλειδιά, ενώ ο Δημοκρατικός αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν θα επικεντρωθεί στο τέλος της δικής του εκστρατείας στην Πενσιλβάνια, επίσης κρίσιμη πολιτεία, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, στα 74 του χρόνια κι έπειτα από εκατοντάδες προεκλογικές ομιλίες, δεν μοιάζει κουρασμένος, αντίθετα, κι ετοιμάζεται να διανύσει πάνω από 3.500 χιλιόμετρα σήμερα (θα ταξιδέψει σε Μίσιγκαν, Άιοβα, Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια, Φλόριντα). Αύριο Δευτέρα, θα κάνει άλλες πέντε ομιλίες σε τέσσερις πολιτείες.
«Τέσσερα χρόνια ακόμα, τέσσερα χρόνια ακόμα», φώναζαν ρυθμικά χθες, κάθε φορά, οι οπαδοί του Τραμπ που συγκεντρώθηκαν στις τέσσερις πόλεις όπου εκφώνησε ομιλίες. Σε αυτή τη βιομηχανική πολιτεία, που ενίοτε κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών, ο μεγιστάνας των ακινήτων είχε κερδίσει στο νήμα τη Χίλαρι Κλίντον το 2016.
Παράλληλα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα, αγόρευε με κοινό υποστηρικτές του Δημοκρατικού υποψηφίου, του Τζο Μπάιντεν, που πήγαν σε συγκέντρωση «drive-in» στο Μίσιγκαν, επίσης πολιτεία στρατηγικής σημασίας στην αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου.
Μεθαύριο Τρίτη «παίζονται τα πάντα», είπε ο πρώην πρόεδρος, που φόραγε μάσκα με τυπωμένη την προτροπή «Ψηφίστε», επικρίνοντας με σφοδρότητα τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού από τον διάδοχό του στην προεδρία της χώρας που μετράει μακράν τα περισσότερα θύματα στην υφήλιο.
Μπροστά τους δικούς του υποστηρικτές, ελάχιστοι από τους οποίους φόραγαν μάσκες, ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας προσπαθούσε για ακόμη μια φορά να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της πανδημίας του κορονοϊού, μολονότι μολύνθηκε και ο ίδιος.
Αν αναλάμβανε μια κυβέρνηση Μπάιντεν «θα μετατρεπόσασταν σε φυλακισμένους μέσα στην ίδια σας τη χώρα», υποστήριξε ο Τραμπ χθες Σάββατο. Δεκαοκτώ προεκλογικές συγκεντρώσεις του οποίου, κατά εκτιμήσεις οικονομολόγων του πανεπιστημίου Στάνφορντ που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη, έχουν οδηγήσει σε πάνω από 30.000 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 και κάπου 700 θανάτους (όχι κατ’ ανάγκη μεταξύ των ανθρώπων που συμμετείχαν). Οι αριθμοί αυτοί βασίζονται σε στατιστικό τους μοντέλο.
Ο αριθμός των μολύνσεων από τον κορονοϊό συνεχίζει να παραμένει πολύ υψηλός, με 77.000 νέες να καταγράφονται τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, την επομένη του παγκόσμιου ρεκόρ 100.000 και πλέον κρουσμάτων που καταμέτρησε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία σε απόλυτους αριθμούς, τόσο ως προς τον αριθμό των νεκρών (230.320) όσο και αυτόν των μολύνσεων (9.111.013).
Αντίθετα με τον αντίπαλό του, ο Τζο Μπάιντεν τηρεί σχολαστικά τις συστάσεις των ειδικών για τα μέτρα προστασίας, σε βαθμό που κατηγορείται από την ομάδα του Τραμπ, που εγείρει συχνά ερωτήματα για τη σωματική και διανοητική του υγεία, ότι «κρύβεται στο υπόγειό του».
Στο Μίσιγκαν, όπου ο Μπάιντεν αντέταξε πως ο Τραμπ «είναι καιρός να φτιάχνει βαλίτσες» ενόψει της αποχώρησής του από τον Λευκό Οίκο, το ερώτημα είναι αν θα ψηφίσουν περισσότεροι μαύροι. Πριν από τέσσερα χρόνια, η μικρή συμμετοχή τους επέτρεψε στον Τραμπ να κερδίσει, με λιγότερες από 11.000 ψήφους διαφορά.
Το δίδυμο Μπάιντεν-Ομπάμα πήγε κατόπιν στο Ντιτρόιτ, ιστορικά την καρδιά της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, μια από τις φτωχότερες πόλεις των ΗΠΑ, όπου το 80% των πολιτών είναι Αφροαμερικανοί.
Η ομάδα του Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες ότι τη βραδιά των εκλογών, ο Δημοκρατικός υποψήφιος, που συνεχίζει να προηγείται στις εθνικές δημοσκοπήσεις, θα «απευθυνθεί στο έθνος», πράγμα που δεν έκανε η Χίλαρι Κλίντον μετά την ήττα της πριν από τέσσερα χρόνια.
Όπως έπραξαν τόσο ο Τραμπ όσο και ο Τζο Μπάιντεν, πάνω από 90 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει εκ των προτέρων, αριθμός-ρεκόρ που ξεπερνά το 65% της συνολικής συμμετοχής στις εκλογές του 2016.
Διαδηλωτές έκαψαν ομοιώματα του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κι ενός άνδρα της αμερικανικής συνοριοφυλακής στα σύνορα Μεξικού – ΗΠΑ χθες Σάββατο, καταδικάζοντας την πολιτική του ενοίκου του Λευκού Οίκου στο μεταναστευτικό ζήτημα και καλώντας τους ψηφοφόρους στη γείτονά τους χώρα να τον απορρίψουν την Τρίτη.
Δεκάδες υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μεταναστών έκαναν πορεία ως το τείχος πάνω σε μια παραλία στην παραμεθόρια πόλη Τιχουάνα, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Τραμπ, δεν θα πληρώσουμε για το τείχος σου». Κατόπιν, έβαλαν φωτιά σε ομοίωμα του μεγιστάνα.
«Καλούμε τον λαό (των ΗΠΑ) να ψηφίσει εναντίον του Τραμπ και υπέρ της ελπίδας. Ο Μπάιντεν υπόσχεται μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής που θα βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και θα τον παρακολουθούμε, για να εξασφαλίσουμε ότι αυτή τη φορά, οι υποσχέσεις θα τηρηθούν», είπε ο Ούγο Κάστρο, ακτιβιστής με διπλή υπηκοότητα, αμερικανική και μεξικανική.
Όπως και το 2016, ο Ρεπουμπλικάνος προεκλογικά έδωσε μεγάλη έμφαση στις προσπάθειές του για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης μέσω του Μεξικού. Στην προηγούμενη προεκλογική του εκστρατεία, είχε κατηγορήσει το Μεξικό πως στέλνει στη χώρα του βιαστές και δολοφόνους.
Επιμένοντας ότι το Μεξικό «θα πληρώσει» για το τείχος που ανεγείρεται στα σύνορα, ο Τραμπ, με ασφυκτική πίεση και απειλές, ανάγκασε τον πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ να επιβάλλει πολύ πιο αυστηρά μέτρα για την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης.
Η εφημερίδα The New York Times έγραψε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ απελαύνουν ασυνόδευτα παιδιά στο Μεξικό, κατά παραβίαση διμερών συμφωνιών. Στέλεχος του μεξικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε χθες πως δεν υπάρχουν έγγραφα που να τεκμηριώνουν κάτι τέτοιο, όμως άλλος μεξικανός κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε πως οι αρχές των ΗΠΑ δεν επιτρέπουν στις μεξικανικές αρχές να εξετάζουν ή να εγκρίνουν ποιος απελαύνεται από την αμερικανική επικράτεια. Βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το ζήτημα, πρόσθεσε.
Μαζί με το ομοίωμα του Τραμπ, οι διαδηλωτές έκαψαν επίσης μια πινιάτα που αναπαριστούσε αμερικανό συνοριοφύλακα, μία εβδομάδα μετά τον θάνατο Μεξικανού σε επεισόδιο στο οποίο ενεπλάκησαν Αμερικανοί συνοριοφύλακες καθώς προσπαθούσε να μπει στις ΗΠΑ στα σύνορα που χωρίζουν την Τιχουάνα από το Σαν Ντιέγκο.