O Γαλλίας Εμμανουήλ ανακοίνωσε τέλεση Λειτουργιών χωρίς πιστούς , λόγω κορονοϊού

O Γαλλίας Εμμανουήλ ανακοίνωσε τέλεση Λειτουργιών χωρίς πιστούς , λόγω κορονοϊού

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, τονίζει ότι οι ιερείς ιερείς πρέπει”να είναι οι μπροστάρηδες που θα οδηγούν τον κόσμο για να χρησιμοποιεί την μάσκα και να κρατάει τις αποστάσεις”.

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ επαναφέρει, λόγω της αναζωπύρωσης του κορονοϊού στην χώρα, το μέτρο της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας και των άλλων Ιερών Ακολουθιών στους ναούς της Μητρόπολης του χωρίς πιστούς από την προσεχή Δευτέρα και για όλο τον Νοέμβριο. 

Ο κ. Εμμανουήλ, σε ανακοίνωση του προς τους ιερείς αναφέρει: 

“Αγαπητοί πατέρες,

Σας μεταφέρω τις πληροφορίες, που έλαβα  από το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά και την  ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, σχετικά με τα νέα μέτρα περιορισμού, που αποφασίστηκαν για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του ιού Covid 19:

  • Μπορούμε να τελέσουμε τη Θ. Λειτουργία αυτή την Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, παρουσία πιστών, τηρώντας αυστηρά τα πρότυπα υγείας.
  • Από Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και για μία αρχική περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, οι εορτασμοί τις Κυριακές και τις αργίες μπορούν να πραγματοποιούνται μόνον κεκλεισμένων των θυρών, με μειωμένο αριθμό λειτουργών και ιεροψαλτών. Δεν επιτρέπεται η παρουσία προσκυνητών.
  • Κηδείες μπορούν να τελούνται μόνον με είκοσι συμμετέχοντες το πολύ.

Όπως και κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού της άνοιξης, οι ιερές ακολουθίες μπορούν να μεταδίδονται στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, YouTube κ.λπ.).

Καλώ όλους να τηρείτε αυστηρά αυτές τις οδηγίες.

Προσεύχομαι στον Κύριο να δώσει στον καθένα δύναμη και θάρρος σε αυτή τη δοκιμασία για να ολοκληρώσουμε επιτυχώς την αποστολή που μας ανετέθη”.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ , στον ρόλο,  που θα πρέπει να διαδραματίσει η Εκκλησία στο κρίσιμο αυτό στάδιο της πανδημίας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Χάρβαρντ, Παναγιώτης Μπεχράκης.

Ο καθηγητής μιλώντας σε αθηναϊκό  ραδιοσταθμό επεσήμανε  πως “δεν είναι δυνατόν σε ένα τόσο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα να μην έχει εμφανιστεί ως ηγέτης” και πρόσθεσε πως “έπρεπε να παίξει έναν πιο ηγετικό ρόλο,αφού ιστορικά έχει αποτελέσει το καταφύγιο της κοινωνίας,όποτε αυτή δοκιμάζεται”.

Ο κ. Μπεχράκης επέκρινε τους κληρικούς ,  που δεν φορούν μάσκα στις εκκλησίες και υπέδειξε  πως “θα έπρεπε να την φορούν όλοι από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο και όχι να καμαρώνουν που δεν φοράνε μάσκα ή και να επιτίθενται στη χρήση της”. Επίσης κάλεσε τους ιερείς  “να είναι οι μπροστάρηδες που θα οδηγούν τον κόσμο ώστε να χρησιμοποιεί την μάσκα και να κρατάει τις αποστάσεις”.

Επίσης, δήλωσε ότι και  οι ιεροψάλτες  “θα έπρεπε και αυτοί να χρησιμοποιούν μάσκα μόνοι τους, χωρίς να τους την επιβάλλει κανείς”  και πρόσθεσε : “εάν δεν τους την έχει επιβάλλει η Εκκλησία μέχρι τώρα, καλό θα ήταν να τους την επιβάλλει η Πολιτεία”.

Ο καθηγητής  Μπεχράκης  διερωτήθηκε “γιατί η εκπαιδευτικός, η οποία αρνήθηκε να φορέσει μάσκα,   οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, ενώ αυτό δεν το βλέπουμε και με τον ιερωμένο, που κάνει το ίδιο παράπτωμα, και αντ’ αυτού καμαρώνει στην τηλεόραση”. 

Share this post