Η 3μερής Κύπρου-Ελλάδος-Αιγύπτου καταδίκασε τις τουρκικές ενέργειες σε Κύπρο-Αιγαίο
Σκληρή γλώσσα από Κυρ. Μητσοτάκη.-Επιστολή Αναστασιάδη στον γ.γ. του ΟΗΕ.- Σίσι:ταύτιση απόψεων για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.
Με κοινή Διακήρυξη ολοκληρώθηκε 8η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου,που συνήλθε σήμερα στην Λευκωσία, με τη συμμετοχή του προέδρου Αναστασιάδη, του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι τρεις ηγέτες είχαν διμερείς συναντήσεις, κατ΄ιδίαν τριμερή συνάντηση και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των τριών χωρών.
Για το Κυπριακό , την ΑΟΖ και τις τουρκικές προκλήσεις οι τρεις ηγέτες στην Κοινή Διακήρυξη τους αναφέρουν:
“Επαναλάβαμε την αμέριστη στήριξή μας στις προσπάθειες της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και του διεθνούς δικαίου. Καταδικάσαμε τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια που είναι σε παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και καλούμε την Τουρκία να τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες, και να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των ΗΕ, ειδικά το 550 (1984) και το 789 (1992) και να συμβάλει εποικοδομητικά και εμπράκτως στην επανέναρξη δομημένων διαπραγματεύσεων με στόχο να υπάρξουν αποτελέσματα για μια συνολική και διαρκή λύση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.
Τέτοια λύση πρέπει να είναι συμβατή με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της ΕΕ και να διασφαλίζει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της. Προς τον σκοπό αυτό, ο τερματισμός των αναχρονιστικών διευθετήσεων ασφάλειας και η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση για την Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα κυρίαρχο κράτος.
Εκφράσαμε τη μεγάλη μας ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση εντός των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο και την αυξημένη στρατιωτικοποίηση της περιοχής που απειλεί την ευρύτερη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο.
Καταδικάσαμε έντονα τις παράνομες γεωτρητικές και σεισμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ/ υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, σε θαλάσσιες ζώνες που έχουν ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου με τη Συμφωνία Οριοθέτησης το 2003.
Περαιτέρω, καταδικάζουμε, επίσης, τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου κυριαρχίας στο Αιγαίο και τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε περιοχές που εμπίπτουν εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Τονίσαμε τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους και των θαλάσσιων ζωνών του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και, όπως προνοεί η Συνθήκη των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, και καλέσαμε την Τουρκία να απόσχει μόνιμα από τέτοιες ενέργειες στο μέλλον, βοηθώντας έτσι στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για ένα διάλογο που δεν μπορεί να διεξαχθεί σε ένα επιθετικό κλίμα ή κάτω από απειλές για χρήση βίας.
Υπογραμμίσαμε ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ θα πρέπει να γίνει μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Καλούμε την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου για διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη θαλάσσια οριοθέτηση ή να θέσει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο.
Χαιρετίσαμε την υπογραφή και έναρξη ισχύος της Συμφωνίας για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, μια συμφωνία ορόσημο που ολοκληρώθηκε σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο όπως προνοεί η Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, αφού συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”.
Σε δηλώσεις , μετά την συνάντηση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι έστειλε , στις 19 Οκτωβρίου, επιστολή στον γ.γ. του ΟΗΕ , με την οποία επανέλαβα την ετοιμότητα και αποφασιστικότητά του να συμμετάσχω σε μια νέα από πλευράς του πρωτοβουλία το ταχύτερο δυνατόν, στη βάση της συναντίληψης που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του ιδίου με τους δύο ηγέτες στις 25 Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο.
«Κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις, πέραν των υφιστάμενων τομέων συνεργασίας, είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τόσο την επιτευχθείσα πρόοδο σε μια σειρά τομέων, εις τους οποίους θα αναφερθώ στη συνέχεια, όσο και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των δράσεων μας σε μια πλειάδα νέων πεδίων», είπε και συνέχισε: «Στον τομέα της Ενέργειας, που αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς πυλώνες του τριμερούς μηχανισμού, επαναβεβαιώσαμε την ισχυρή μας βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας μας μέσω μιας σειράς συμφωνιών για την εκμετάλλευση και μεταφορά φυσικού αερίου. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίσαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την υπογραφή του καταστατικού του Φόρουμ Αεριού Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Gas Forum), ενός σημαντικού περιφερειακού οργανισμού για το συντονισμό των ενεργειακών πολιτικών των επτά ιδρυτικών κρατών ως αποτέλεσμα της οραματικής πρωτοβουλίας του Προέδρου Σίσι και της ομοφώνου θέσεως των υπολοίπων. Μιας συνεργασίας που συνδυάζει κράτη που διακρίνονται πολλές φορές και από διαφορές, όμως αυτή η πρωτοβουλία τα έφερε κοντά και απέδειξε πως τόσο ο διάλογος όσο και η συναντίληψη όσο και τα κοινά συμφέροντα μπορεί να δημιουργήσουν συνέργειες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης. Για να συμβάλουν την ίδια ώρα και στην επίλυση σημαντικών διαφορών που υπάρχουν”.
Επίσης, δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκε η σημασία δημιουργίας του ηλεκτρικού δικτύου Euroafrica Interconnector μεταξύ των τριών χωρών, ενός έργου που ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια, όχι μόνο των εμπλεκόμενων χωρών αλλά και της Ευρώπης.
Κοινή ήταν επίσης, επεσήμανε, η θέση για την ανάγκη αύξησης των προσπαθειών από τη διεθνή κοινότητα για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, περιλαμβανομένης της λήψης συγκεκριμένων μέτρων έναντι όσων παρέχουν σε τρομοκρατικές ομάδες, μεταξύ άλλων, χρήματα, όπλα και μαχητές.
Επίσης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι την συνάντηση , μεταξύ άλλων, απασχόλησε:
*Η ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών των μεταναστευτικών ροών, λαμβάνοντας υπόψη και τις σημαντικές κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις που επιφέρουν, αλλά και το γεγονός πως η οδός της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει η πλέον ενεργός μεταναστευτική διαδρομή προς την Ευρώπη.
*Η διατήρηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, βεβαιώνοντας για την αποφασιστικότητα μας να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και το ζήτημα της προστασίας της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της σύναψης σχετικής Συμφωνίας.
«Η σημερινή μας συνάντηση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Δυστυχώς, τη στιγμή που παρατηρούμε μια σειρά συνεργειών και δράσεων που αποσκοπούν στην επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία, με μια σειρά έκνομων ενεργειών κλιμακώνει τις εντάσεις και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα με την εισβολή στη Συρία, την αποστολή μισθοφόρων στη Λιβύη, την εμπλοκή στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ και τις παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων στις θαλάσσιες ζώνες είτε της Κύπρου είτε της Ελλάδας”, επεσήμανε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι η χρονική συγκυρία της συνάντησης συμπίπτει με πρόσθετους κινδύνους, “που δυστυχώς προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας που φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη από τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα τα οποία ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες.”
Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέδειξε τις τελευταίες διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας απέναντι στην παραβατικότητα της Τουρκίας. “Η Αθήνα απέναντι σε ένα γείτονα που στρατικοποιεί τη διπλωματία, μετατρέπει τη διπλωματία στο δικό της όπλο. Ζητεί από τα Ευρωπαϊκά κράτη να μην πουλούν πλέον στρατιωτικό υλικό στην Τουρκία. Η Ελλάδα ζητεί να καταγραφούν και οι πολλές παραβιάσεις των μέτρων που περιλαμβάνει η συμφωνία τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δε γίνεται ένα κράτος, χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να απαλλάσσεται από δασμούς, να γεύεται τα οφέλη της ενιαίας αγοράς και την ίδια ώρα να απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αναστατώνει ολόκληρη τη Μεσόγειο”, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ ΣίσιΣίσι, είπε πως υπήρξε επαναβεβαίωση σε ότι αφορά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίτευξη μιας σταθερής και μόνιμης λύσης του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να επιτευχθεί η επανένωση του νησιού.
Για την τριμερή σημείωσε ότι διεξήχθηκαν εποικοδομητικές συζητήσεις, οι οποίες “αντανακλούν ταύτιση απόψεων σε πολλά θέματα ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, τις παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων σε γειτονικές χώρες, την μεταφορά ξένων μαχητών σε άλλες χώρες, πράγμα το οποίο αποσταθεροποιεί την περιοχή, καθώς επίσης την συνεργασία με διεθνείς εταίρους προκειμένου να ληφθούν διάφορα μέτρα”.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου δήλωσε ότι επαναβεβαιώθηκε η ανάγκη αύξησης των προσπαθειών για την καταπολέμηση του φαινομένου της τρομοκρατίας τρόπο και η ανάγκη του τερματισμού της ενίσχυσης που παρέχεται στην τρομοκρατία από διάφορες πλευρές.
Η Αίγυπτος, δήλωσε, έχει φιλοξενήσει πέραν των 5 εκατ. προσφύγων οι οποίοι χαίρουν όλων των υπηρεσιών διαθέσιμες στους Αιγύπτιους πολίτες και έχει σταματήσει όλες τις ροές παράνομης μετανάστευσης από το 2016 βασιζόμενη στους ίδιους πόρους της. Ουδέποτε, πρόσθεσε, δεν χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο θέμα για να εκμεταλλευτεί τους Ευρωπαίους εταίρους και να αποκομίσει οποιοδήποτε οικονομικό ή πολιτικό όφελος.
ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης