Έμμεση απάντηση για το εμπάργκο από το Βερολίνο στον Δένδια
Ακολουθείται «μια περιοριστική και υπεύθυνη πολιτική εξαγωγής όπλων.»
Το Βερολίνο έδωσε έμμεσα μια πρώτη απάντηση στην επιστολή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια για τερματισμό στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία. Όπως αναφέρει η Deutche Welle το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί «μια περιοριστική και υπεύθυνη πολιτική εξαγωγής όπλων.»
Σχετικά διαβεβαιώνει, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η χορήγηση αδειών εξαγωγής λαμβάνονται «μετά από προσεκτική εξέταση και υπό το πρίσμα παραμέτρων της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.»
Επίσης επισημαίνεται ότι ο αριθμός των αδειών για εξαγωγές στην Τουρκία βρίσκονται «σε πολύ χαμηλό επίπεδο.» Τα τελευταία χρόνια η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει νέες άδειες εξαγωγής για «κρίσιμους εξοπλισμούς» που θα μπορούσε η Τουρκία να τους χρησιμοποιήσει «στο πλαίσιο περιφερειακών στρατιωτικών επιχειρήσεων», διαβεβαιώνει το γερμανικό ΥΠΕΞ.
Όπως ακόμη διαβεβαιώνει, «σε στενή συνεργασία με τους εταίρους στην ΕΕ», μονίμως η κυβέρνηση εξετάζει τις αποφάσεις για τις γερμανικές εξαγωγές παίρνοντας υπόψη την περιφερειακή κατάσταση ασφάλειας. Ας σημειωθεί ότι πανομοιότυπη δήλωση έκανε στις 9 Σεπτεμβρίου ο υφυπουργός Οικονομίας Ούλριχ Νούσμπαουμ σε επερώτηση των Πρασίνων για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.
Από την 1η Ιανουαρίου ως την 31η Αυγούστου εγκρίθηκαν εξαγωγές ύψους 27.608.964 εκ. ευρώ «κυρίως στον ναυτικό τομέα.» Με αυτή τη διατύπωση το υπουργείο Οικονομίας εννοεί ότι οι εξαγωγές αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά προϊόντα που σχετίζονται με τα έξι υποβρύχια της «Κλάσης 214» του γερμανικού ομίλου ThyssenKrupp Marine Systems.
Από την ετήσια έκθεση του υπουργείου Οικονομίας για την εξαγωγή όπλων το 2019 προκύπτει ότι η αξία των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία πέρυσι ήταν ακόμη χαμηλότερη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, τον προηγούμενο χρόνο εγκρίθηκαν 187 αιτήσεις για εξαγωγές όπλων στην Τουρκία συνολικής αξίας 31.618.242 ευρώ. Το ίδιο διάστημα απορρίφθηκαν 12 τουρκικές αιτήσεις αξίας 14.575.810 ευρώ.
Διαφορετική είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά την αξία των τρεχουσών εξαγωγών όπλων. Σε ότι αφορά τις πραγματικές εξαγωγές η Τουρκία ήταν το 2018 και το 2019 ο σημαντικότερος προορισμός γερμανικών όπλων στο εξωτερικό. Τα δύο αυτά έτη η Τουρκία εισήγαγε όπλα αξίας 584,7 εκ. ευρώ από τη Γερμανία. Και σε αυτή την περίπτωση τα προϊόντα αφορούσαν κυρίως τα υποβρύχια της «Κλάσης 214».
Η εξαγωγή των εξαρτημάτων των υποβρυχίων, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία, εγκρίθηκε ήδη το 2009 και διασφαλίστηκε με εγγύηση Hermes του γερμανικού κράτους ύψους 2,4 δις ευρώ. Εξ ου και η δυσκολία του Βερολίνου να σταματήσει τις σχετικές εξαγωγές. Εκτός αυτού, στο πρόγραμμα των υποβρυχίων συμμετέχουν και επιχειρήσεις άλλων χωρών. Δεν θα πρέπει επίσης να παραβλέπεται ότι για το Βερολίνο η Άγκυρα εξακολουθεί να παραμένει ένας σημαντικός νατοϊκός εταίρος για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Βέμπερ
Δήλωση στήριξης της ελληνικής επιστολής σχετικά με την τελωνειακή σύνδεση Ε.Ε.-Τουρκίας έκανε στην «Καθημερινή» Αθηνών ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ. «Η περίοδος της διπλωματίας έχει παρέλθει» αναφέρει ο κ. Βέμπερ. «Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, στη βόρεια Κύπρο και με τις έρευνες για αέριο που διεξάγει, οι παραβιάσεις του διεθνούς Δικαίου, είναι προφανείς σε όλους. Όποια κι αν είναι τα κίνητρα, αυτή είναι η πραγματικότητα. Συνεπώς υποστηρίζω κάθε θεμιτή αντίδραση, μεταξύ των οποίων την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και νέες κυρώσεις κατά ατόμων».
Ο συντηρητικός Γερμανός ευρωβουλευτής σημείωσε ότι η διατύπωση στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής την περασμένη εβδομάδα «δεν ήταν αρκετά ισχυρή». Είναι σαφές, τόνισε, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «δεν είναι έτοιμος για έναν εποικοδομητικό διάλογο» και ότι «τώρα είναι η ώρα να αντιδράσουμε και να δράσουμε».
ΠΗΓΗ: Deutche Welle