Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

 Το ποσοστό του πληθυσμού στην Κύπρο , που βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχιας ( δηλαδή το διαθέσιμο εισόδημά του ήταν  κάτω από το χρηματικό όριο κινδύνου φτώχιας, €9.729), έφτασε στο 14,7% το 2019 σε σχέση με 15,4% το 2018. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου και σημειώνει ότι  μείωση αντιστοιχεί σε περίπου 4.000 άτομα λιγότερα σε κίνδυνο φτώχιας το 2019 (128 χιλ.) σε σχέση με το 2018 (132 χιλ.).

Η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, με  την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Εξάλειψης της Φτώχιας, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Οκτωβρίου σε ολόκληρο τον κόσμο,  δημοσιεύει Πληροφοριακό Γράφημα (Infographic) με θέμα «Φτώχια και Κοινωνικός Αποκλεισμός, 2019».

Η πρωτοβουλία για την καθιέρωση της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της Φτώχειας  αποτέλεσε πρωτοβουλία του Ρωμαιοκαθολικού κληρικού Γιόζεφ Βρεσίνσκι (1917-1988).  Από το 1957, ο Βρεσίνσκι είχε ιδρύσει την οργάνωση «International Movement ATD Fourth World» («Διεθνής οργάνωση “ Όλοι Μαζί με Αξιοπρέπεια” Τέταρτος Κόσμος»), με σκοπό την καταπολέμηση της πείνας και της ακραίας φτώχειας σε όλο τον κόσμο.

Στις 22 Δεκεμβρίου 1992, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 17η Οκτωβρίου ως «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας».

Το θέμα για το 2020 είναι: «Συνεργασία για την επίτευξη κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης για όλους». Η αυξανόμενη αναγνώριση ότι η φτώχεια είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο σημαίνει ότι αυτά τα δύο ζητήματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και ότι η κοινωνική δικαιοσύνη δεν μπορεί να υλοποιηθεί πλήρως χωρίς ταυτόχρονα την επιθετική διόρθωση των περιβαλλοντικών αδικιών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ:

  • 736 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν κάτω από το διεθνές όριο φτώχειας του 1,90 δολ. την ημέρα, το 2015.
  • Σχεδόν το 8% των εργαζομένων στον κόσμο και οι οικογένειές τους ζούσαν με λιγότερα από 1,90 δολ. ανά άτομο την ημέρα, το 2018.
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ανήκουν σε δύο περιοχές: τη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική.
  • Τα υψηλά ποσοστά φτώχειας παρατηρούνται συχνά σε μικρές, εύθραυστες και πληγείσες από συγκρούσεις χώρες.
  • Το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε τουλάχιστον ένα επίδομα κοινωνικής προστασίας το 2018.
Μέσα στο 2020, περίπου 70 εκατομμύρια άνθρωποι θα οδηγηθούν σε ακραία φτώχεια εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών που αποτυπώνονται στο γράφημα / ΑΠΕ – ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημ. Φραγκουλιώτης

 

 

Share this post