Υπάρχουν οι λύσεις για τα προβλήματα του ΥΠΕΞ
Το άρθρο του τέως γενικού διευθυντή του ΥΠΕΞ , πρέσβη Τάσου Τζιωνή, την περασμένη Κυριακή στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος ” και στην ιστοσελίδας μας, με τίτλο “ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ: Απαιτούνται στρατηγικός σχεδιασμός και πολιτικήβούληση”, φάνεται ότι αποτέλεσε αφετηρία για ένα ευρύτερο προβληματισμό. Σήμερα καταθέτει τις απόψεις του ο κ. Αλέξανδρος Ν. Ζήνων , Πρέσβης ε.τ., ο οποίος διετέλεσε γενικός διευθυντής του Υπουργείου από 2006-2008 και από το 2013-2018. Γιατην συμβολή του στην ενίσχυση και εμβάθυνση των διαχρονικών σχέσεων Κύπρου-Ελλάδας τον τίμησε η Ελληνική Πολιτεία , με την απονομή το 2018 από τον τότε πρωθυπουργό , Αλέξη Τσίπρα , εκ μέρους του τέως προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του Μεγαλόσταυρου της Τιμής.
Ο Αλέξανδρος Ν. Ζήνων στο κείμενο του υποστηρίζει ότι “Είναι παράδοξο να λέγεται εδώ και μισό σχεδόν αιώνα ότι η προσπάθεια μας για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και λύση του Κυπριακού θα προέλθει από πολιτικά και διπλωματικά, και όχι στρατιωτικά, μέσα και να παραμελείται κραυγαλέα ο κατ’ εξοχήν φορέας που καλείται να υλοποιήσει το στόχο αυτό. Αντίθετα, η επί σειράν ετών ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας υπήρξε προτεραιότητα πολλών κυβερνήσεων, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Στη συνέχεια παραμελήθηκε και αυτή η προσπάθεια”.
Στο ερώτημα, που εντοπίζονται οι αγκυλώσεις και τα προβλήματα του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Ζήνων τονίζει : “Οι περισσότερες απαντήσεις μπορούν να ανευρεθούν στην λεπτομερή έκθεση των Βρετανών εμπειρογνωμόνων… Θα πρέπει εξ αρχής να λεχθεί ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, ως εκ της φύσεως και της αποστολής του, αποτελεί μια ειδική υπηρεσία, η οποία θα πρέπει να διέπεται από ειδική νομοθεσία και κανονισμούς, απεξαρτημένη από τους γενικότερους νόμους περί Δημόσιας Υπηρεσίας. Αυτό ισχύει σήμερα σε ένα πολύ μικρό βαθμό, σ’ ό,τι αφορά στις προσλήψεις, μεταθέσεις και τοποθετήσεις του προσωπικού. Όμως, μόνο μέχρι εκεί. Η ανέλιξη του προσωπικού, θέματα διοίκησης, δημοσιονομικών και λογιστικών διαδικασιών κ.λπ. διέπονται από τους γενικούς περί Δημόσιας Υπηρεσίας νόμους και κανονισμούς, δυσλειτουργικούς και εν πολλοίς ανεφάρμοστους ιδίως όταν πρόκειται για τις Διπλωματικές μας Αποστολές στο εξωτερικό”.
Επίσης, ο κ. Ζήνων υποστηρίζει πως “προσπάθειες, που έγιναν κατά καιρούς για αλλαγή της κατάστασης αυτής, προσέκρουσαν σε κατεστημένα συμφέροντα, συντεχνιακές νοοτροπίες και παρωχημένες αντιλήψεις. Σύμφωνα με τον ίδιο “οι λύσεις υπάρχουν και μπορούν να αναζητηθούν στην εμπεριστατωμένη έκθεση των Βρετανών εμπειρογνωμόνων του 2015, η οποία ενσωμάτωσε πολλά στοιχεία της έκθεσης Βενιαμίν του 1969, προσαρμοσμένα στις σημερινές πραγματικότητες, υπάρχουν στους φακέλους του Υπουργείου, υπάρχουν στη συλλογική σοφία πρώην Υπουργών Εξωτερικών και καταξιωμένων στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών, ιδίως αφυπηρετησάντων που δεν είναι ¨ύποπτᨨγια επιδίωξη προσωπικού συμφέροντος”.
Συμβολή σε ένα δημιουργικό… by ARISTEIDIS VIKETOS
*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους