Κορονοϊός: Τα επιδημιολογικά στατιστικά μέχρι την 1η Οκτωβρίου (πίνακες)

Κορονοϊός: Τα επιδημιολογικά στατιστικά μέχρι την 1η Οκτωβρίου (πίνακες)

Σήμερα εντοπίστηκαν 22 νέα κρούσματα

Τα στατιστικά στοιχεία για την πορεία του κορονοϊού στην Κύπρο μέχρι και την 1 Οκτωβρίου, έδωσε σήμερα  στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας.  Σύμφωνα με τους πίνακες μέχρι την 1 Οκτωβρίου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 1.772, 29 άνθρωποι απεβίωσαν, ενώ στους 22 εξ αυτών αποδίδεται ο θάνατός τους στον ιό.

Το 80% των περιπτώσεων αφορούσε άτομα ηλικίας 18-59.

 

Κορονοϊός -Στατιστικά στοιχεία by ARISTEIDIS VIKETOS

 

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 3,477 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 22 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως εξής:

  • Από 184 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 3 κρούσματα.
  • Από 1,255 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν 6 κρούσματα.
  • Από 101 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
  • Από 831 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 8 κρούσματα.
  • Από 285 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκαν 4 κρούσματα.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου που διενεργεί η ΚΟΠ σε Σωματεία που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της, ολοκληρώθηκαν 398 εργαστηριακές διαγνώσεις, και
  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, ολοκληρώθηκαν 423 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,811.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 10 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, τέσσερα εκ των οποίων στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι δύο ασθενείς. Στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια σε θάλαμο νοσηλεύεται ένας ασθενής COVID-19.

Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Για το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει:

“Κατόπιν εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, αλλά και αντιδράσεων που υπάρχουν τις τελευταίες μέρες από το προσωπικό, τους κατοίκους της Επαρχίας, βουλευτές και Τοπικές Αρχές, για τη λειτουργία του Νοσοκομείου ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι η απόφαση για χρήση του συγκεκριμένου Νοσοκομείου για την περίθαλψη των περιστατικών COVID-19 λήφθηκε τον Φεβρουάριο από τη Διοίκηση του Υπουργείου και τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή και αφού συνυπολογίστηκαν διάφοροι παράγοντες.

Έκτοτε, στο Νοσοκομείο περιθάλπονται όλα τα περιστατικά COVID-19 που χρήζουν νοσηλείας και ολόκληρη η Κύπρος είναι περήφανη για το έργο που έφεραν εις πέρας με επαγγελματισμό το προσωπικό και η Διεύθυνση του Νοσοκομείου, ιδιαίτερα κατά την Άνοιξη με την πρώτη έξαρση των κρουσμάτων.

Πλέον, βρισκόμαστε ενώπιον μιας δεύτερης έξαρσης κρουσμάτων, γεγονός που προκαλεί και αύξηση των ατόμων που χρήζουν νοσηλείας. Αναγνωρίζοντας την κόπωση και το δύσκολο έργο που καλείται για ακόμα μια φορά να διαχειριστεί το νοσοκομείο αναφοράς, σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ, το Νοσοκομείο Αμμοχώστου στελεχώθηκε με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Επιπρόσθετα, και με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προ δύο εβδομάδων, ήδη έχει δρομολογηθεί η αποπεράτωση των εργασιών στον 2ο και τον 3ο όροφο του Νοσοκομείου. Μια ανάπτυξη του Νοσοκομείου που αποτελούσε πάγιο αίτημα του προσωπικού και των κατοίκων της Επαρχίας. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, στον 3ο όροφο θα λειτουργήσει κλινική για τα περαστικά COVID-19.

Μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, και στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η εξυπηρέτηση των ασθενών στο Νοσοκομείο, όλα τα περιστατικά που χρήζουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, παραπέμπονται είτε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας είτε σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια που έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ.

Εν κατακλείδι, το Υπουργείο Υγείας κατανοεί και σέβεται τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις τόσο του προσωπικού του Νοσοκομείου όσο και των δημοτών της Επαρχίας. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να επισημανθεί πως, μέχρι το πέρας της έκτακτης κατάστασης που δημιούργησε η πανδημία, χρειάζεται να υπάρχει νοσοκομείο αναφοράς για τα περιστατικά κορωνοϊού. Είναι εξίσου σημαντικό να γίνει από όλους κατανοητό ότι για να ανταπεξέλθουμε από αυτές τις δύσκολες και πρωτοφανείς συνθήκες, χρειάζεται όλοι οι εμπλεκόμενοι να έχουν την απαιτούμενη υπομονή και κατανόηση, και με ενότητα να εργαστούμε για την προστασία της Δημόσιας Υγείας”.

Share this post