Αζερμπαϊτζαν -Αρμενία απορρίπτουν τις συνομιλίες
FT: Η ανάμειξη της Τουρκίας αλλάζει τη λεπτή ισορροπία στα βουνά του Καυκάσου
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ απέρριψε κάθε πιθανότητα συνομιλιών με τη γειτονική Αρμενία για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δηλώνοντας ότι οι απαιτήσεις του Γερεβάν είναι «απαράδεκτες» μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, ο Αλίεφ είπε ότι δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Αρμενία, δεδομένης της στάσης που τηρούν επί του παρόντος οι ηγέτες της χώρας.
Ο Αζέρος πρόεδρος είπε επίσης ότι η σύμμαχος της χώρας του Τουρκία δεν εμπλέκεται στη σύγκρουση, χαρακτηρίζοντας «σταθεροποιητικό» τον ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή. «Η Τουρκία είναι αδελφό έθνος και σύμμαχός μας. Μας παρέχει μόνο ηθική υποστήριξη και είμαστε ευγνώμονες στην Άγκυρα για την αλληλεγγύη της» είπε.
Αναφερόμενος στην κατάρριψη ενός αρμενικού μαχητικού Su-25, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα η Αρμενία, είπε ότι δεν έχουν αναπτυχθεί μαχητικά αεροσκάφη F-16 πάνω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass.
Την πιθανότητα έναρξης συνομιλιών με το Αζερμπαϊτζάν απέρριψε και 0 πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν.
Μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, ο Πασινιάν είπε ότι «το κλίμα δεν είναι το σωστό» για συνομιλίες, ενώ συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός είπε ότι υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματικοί βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν και διευθύνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, προειδοποιώντας ότι απειλείται η ίδια η ύπαρξη του αρμενικού λαού.
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, η Τουρκία διέψευσε τις πληροφορίες ότι έχει στείλει Σύρους μαχητές για να βοηθήσουν τη σύμμαχό της Αζερμπαϊτζάν να πολεμήσει εναντίον των δυνάμεων της Αρμενίας στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, επισημαίνοντας πως οι ισχυρισμοί αυτοί είναι μέρος των προσπαθειών της Αρμενίας να δημιουργήσει «μαύρη προπαγάνδα» σε βάρος της Τουρκίας.
Ο πρεσβευτής της Αρμενίας στη Ρωσία είπε ότι η Τουρκία έστειλε περίπου 4000 μαχητές από την περιοχή της βόρειας Συρίας, που ελέγχει, στο Αζερμπαϊτζάν και ότι εμπλέκονται στις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Δύο Σύροι μαχητές είπαν, επίσης, στο Reuters ότι η Άγκυρα στέλνει μαχητές από τις ομάδες των ανταρτών με τους οποίους έχει συμμαχήσει στη βόρεια Συρία για να στηρίξουν το Αζερμπαϊτζάν.
Επίσης , ο εκπρόσωπος τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διέψευσε πληροφορίες για την κατάρριψη αρμνεικού SU-35 από ένα τουρκικό F-16.
Ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία κατέρριψε πολεμικό αεροσκάφος είναι αναληθής, είναι ένα ψέμα. Όπως και ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία έστειλε τζιχαντιστές εκεί. Και τα δύο είναι ψέματα», σημείωσε ο Ομέρ Τσελίκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Άγκυρα.
Συμπλήρωσε πως το Γερεβάν διατυπώνει αυτούς τους ισχυρισμούς «για να καλύψει τη δική του εχθρότητα και να δημιουργήσει μια ομπρέλα μαύρης προπαγάνδας πάνω από την Τουρκία».
Η Τουρκία θεωρεί πως η Αρμενία κατέχει το Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω εχθρικών προς το Μπακού αυτονομιστών, που αυτοανακήρυξαν εκεί μια δημοκρατία το 1991 με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε να τερματιστεί η αρμενική «κατοχή» του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ώστε να σταματήσουν οι φονικές μάχες στις οποίες αντιπαρατίθενται αυτονομιστές που υποστηρίζονται από την Αρμενία και οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.
Οι Financial Times για την ανάμειξη της Τουρκίας
Όποτε έχουν ξεσπάσει εχθροπραξίες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για τα διαμφισβητούμενα εδάφη, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Η υποστήριξη της Άγκυρας προς το Αζερμπαϊτζάν έχει οδηγήσει στις πιο βίαιες μάχες των τελευταίων ετών και έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ρωσία, που προσπαθούσε ως τώρα να κρατήσει ουδέτερη στάση, διατηρεί μια στρατιωτική βάση στην Αρμενία και έχει υπογράψει μαζί της σύμφωνο στήριξης σε περίπτωση επίθεσης από τρίτες χώρες, τονίζεται στο δημοσίευμα.
Την ίδια στιγμή, η στήριξη της Τουρκίας προς το Αζερμπαϊτζάν έχει ενθαρρύνει το Μπακού και έχει διαβρώσει την επιρροή της Μόσχας στην αζερική ηγεσία.
Η μαχητική απάντηση του Ερντογάν στις συγκρούσεις και η επίθεσή του στην αρμενική ηγεσία αποτυπώνουν μια μεγάλη στροφή στην τουρκική πολιτική, επισημαίνει από την πλευρά του ο Τόμας ντε Βάαλ, ειδικός για την περιοχή. «Η Τουρκία ανέκαθεν παρείχε πολιτική στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά επέμενε ότι η διένεξη πρέπει να λυθεί με ειρηνικά μέσα. Υπήρχε ως τώρα μια γεωπολιτική ισορροπία όπου κανείς δεν υποστήριζε πραγματικά τη μία πλευρά. Τώρα ξαφνικά ένας από τους πρωταγωνιστές στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν.»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας κατηγόρησε την Τουρκία για ενεργή παρουσία στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, με όπλα και μαχητικά αεροσκάφη. Τούρκος αξιωματούχος χαρακτήρισε αυτούς τους ισχυρισμούς ανυπόστατους.
Η προσπάθεια της Ρωσίας να κρατά ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές θα οδηγήσει μοιραία τη Μόσχα να προτιμήσει τη διπλωματία έναντι των στρατιωτικών λύσεων που είχε επιλέξει στις περιπτώσεις της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Το αμυντικό σύμφωνό της με την Αρμενία δεν καλύπτει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οπότε το Γερεβάν μπορεί να ζητήσει ρωσική στρατιωτική βοήθεια μόνο αν δεχθεί επίθεση σε μη διαμφισβητούμενα εδάφη.
Ο Σινάν Ουλγκέν, ένας Τούρκος πρώην διπλωμάτης που διευθύνει σήμερα το ίδρυμα Edam στην Κωνσταντινούπολη, πιστεύει ότι η Ρωσία και η Τουρκία θα προσπαθήσουν να βρουν λύση στη σύγκρουση χωρίς να βλάψουν τη διμερή τους σχέση. Αν όμως οι μάχες επεκταθούν σε περιοχές όπως ο αυτόνομος θύλακας του Ναχτσιβάν, που συνορεύει με την Αρμενία και που η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να προστατεύει με βάση μια συμφωνία του 1921, τα πράγματα θα περιπλακούν.