Απαλείφθηκε από την κοινή ανακοίνωση Ελλάδας –ΗΠΑ ο χαρακτηρισμός «ιστορική» για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Μετά από έντονη συζήτηση στην Βουλή των Ελλήνων απαλείφθηκε από το κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας-ΗΠΑ, που εκδόθηκε ως επιστέγασμα των συνομιλιών των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Νίκου Δένδια και Μάικ Πομπέο, ο χαρακτηρισμός «ιστορική» για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Στη αγγλικό κείμενο της «Κοινής Δήλωσης αναφορικά με την Επισκόπηση Υψηλού Επιπέδου του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας» που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ, αναφερόταν μεταξύ άλλων:
«Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα επανέλαβαν τη στήριξή τους στην ενσωμάτωση όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς, σύμφωνα με την επιλογή των λαών τους. Υπογράμμισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας προς αυτό το σκοπό, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη συνάφεια της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών με την επακόλουθη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της εν λόγω συμφωνίας με καλή πίστη.»
Τον χαρακτηρισμό «ιστορική» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής:
«Πριν κατέβω, όμως, από αυτό το βήμα, να μην παραλείψω, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, για να μην λέτε πια ότι είμαι σκληρός διαρκώς και αγενής μαζί σας, να συγχαρώ την κυβέρνηση σας και τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά για το κοινό ανακοινωθέν που έβγαλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας, με τον Αμερικανό ομόλογό του για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο αναρτήθηκε σήμερα, αμετάφραστο βέβαια, στο επίσημο site του υπουργείου Εξωτερικών και στο οποίο ανακοινωθέν, τόσο η Ελληνική, όσο και Αμερικανική κυβέρνηση χαιρετίζουν μαζί την ιστορική, όπως λένε, Συμφωνία των Πρεσπών».
Στη συνέχεια, το ΥΠΕΞ έστειλε «ορθή επανάληψη» του ανακοινωθέντος, από το οποίο είχε απαλειφθεί ο χαρακτηρισμός «ιστορική».
Μιλώντας στο Mega, o Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έκανε λόγο για αβλεψία:
«Σε πολλές περιπτώσεις σε τέτοιου είδους κείμενα δεν είναι σπάνιο να υπάρχει μια ορθή επανάληψη. Υπήρξε μια αβλεψία που διορθώθηκε και αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτό είναι το τελικό κείμενο. Γι’ αυτό δεν πρέπει πολλές φορές να βιαζόμαστε στην προσπάθεια να βγάλετε κι εσείς την είδηση και εμείς να βγάλουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να βιαζόμαστε και να το κοιτάζει ένα δεύτερο μάτι. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο δεν θα ήθελα να του δώσω μεγαλύτερη σημασία απ’ ότι του αξίζει.»
17 Ιουνίου 2018 στο συνοριακό χωριό Ψαράδες στη Λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας, υπογράφεται η Συμφωνία των Πρεσπών από τους Υπουργούς Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ και της Ελλάδος, Νίκο Κοτζιά, ενώπιον των τότε πρωθυπουργών Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα.
Στο διορθωτικό κείμενο, που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του Ελληνικού ΥΠΕΞ εμπεριέχεται η φράση:“They highlighted Greece’s efforts to this end, noting the continued relevance of the Prespes Agreement and North Macedonia’s subsequent accession to NATO, while underscoring the importance of its consistent implementation in good faith”.
Όταν χθες, μετά τις συνομιλίες Δένδια -Πομπέο , δόθηκε στην δημοσιότητα η κοινή δήλωση η διατύπωση ήταν: “They highlighted Greece’s efforts to this end, noting the continued relevance of the historic Prespes Agreement and North Macedonia’s subsequent accession to NATO, while underscoring the importance of its consistent implementation in good faith”.
Ο χαρακτηρισμός “ιστορική” απαλείφθηκε και από τις αντίστοιχες ανακοινώσεις του State Department και της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την απάλειψη, μιλώντας για πρωτοφανή διασυρμό. «Δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά, μετά τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή για την υποκρισία της ΝΔ, η διπλωματία της χώρας να εκλιπαρεί τις ΗΠΑ για να βγάλει ορθή επανάληψη στο κοινό ανακοινωθέν και να απαλείψει τη λέξη «ιστορική», που επιβεβαίωσε την κοροϊδία και τα προεκλογικά ψέματα του κ. Μητσοτάκη», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
«Μετά την αντίδραση μας η Κυβέρνηση έσπευσε να αλλάξει το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος για την “ιστορική” συμφωνία των Πρεσπών.Ότι και να κάνουν όμως αποκαλύφθηκαν. Η ιστορική υποκρισία και η διπροσωπία και στα εθνικά θέματα, τους χαρακτηρίζει. Με αυτές τις δήθεν ορθές επαναλήψεις, απλά αυτογελοιοποιούνται», ανέφερεται σε ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.
Αντιδράσεις από βουλευτές της ΝΔ
Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος είπε: «Καμία ιστορική συμφωνία δεν υπάρχει για τις Πρέσπες. Μια ύπουλη συμφωνία που ύπουλα δέσμευσε τη χώρα ήταν, είναι και θα είναι. Επιζήμια, άθλια και ύπουλη. Όχι ιστορική. Φάρος μας είναι η ξεκάθαρη στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα».
Σε ανάλογο τόνο ο Θανάσης Πλεύρης είπε ότι πρόκειται για “επιζήμια συμφωνία”. Χαρακτήρισε δε προκλητικό και λάθος, έστω και εάν διορθώθηκε, να χαρακτηρίζεται ιστορική η συμφωνία. Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, μπορεί ως συνθήκη να δεσμεύει τη χώρα, αλλά ο ίδιος δεν θα μπορέσει να πει ποτέ -όπως είπε- τα Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία, όπως δεν θα πει την Κωνσταντινούπολη, Ιστανμπούλ, αν και είναι η διεθνής της ονομασία.