Η φετινή έκθεση του Ιδρύματος Ντινκ για την ρητορική μίσους στα τουρκικά ΜΜΕ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Μηνάς Βασιλειάδης
Το Ίδρυμα Χραντ Ντινκ (Hrant Dink), που ιδρύθηκε προς τιμή και μνήμη του Αρμένιου δημοσιογράφου, έδωσε στη δημοσιότητα την επικαιροποιημένη έκθεση του, που δημοσιοποιεί τακτικά και στην οποία καταγράφονται δημοσιεύματα, ειδήσεις και άρθρα γνώμης από τον τουρκικό Τύπο με ρητορική μίσους που —εκτός από το προσβλητικό περιεχόμενο— ομαδοποιούν κατηγορίες ανθρώπων (συνήθως με βάση τη θρησκεία ή την εθνικότητα) και περιέχουν χαρακτηρισμούς, που καλλιεργούν το μίσος.
Ο Αρμένιος δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ, ήταν ο αρχισυντάκτης της αρμενόφωνης εβδομαδιαίας εφημερίδας «Agos» που εκδίδεται στην Κωνσταντινούπολη. Δολοφονήθηκε έξω από τα γραφεία της εφημερίδας , με δύο σφαίρες στο κεφάλι, τον Ιανουάριο του 2007 .
Στην έκθεση αναφέρεται ότι η ρητορική μίσους και διακρίσεων στα τουρκικά ΜΜΕ κατά το περασμένο έτος καταγράφηκε, μεταξύ άλλων, ως εξής:
Οι πρώτες δέκα ομάδες που αποτέλεσαν αντικείμενο στοχοποίησης κατά το 2019 λόγω της εθνικής, εθνοτικής, θρησκευτικής ή/ και σεξουαλικής ταυτότητάς τους, με βάση τον αριθμό αναφορών, είναι: Αρμένιοι 803 αναφορές, Σύριοι 760, Έλληνες (Yunan) 754, Εβραίοι 676, Ελληνοκύπριοι (Kıbrıslı Rum) 603, χριστιανοί 334, Άγγλοι 223, δυτικοί 163, Γάλλοι 140 και Άραβες 123 αναφορές.
Ειδικότερα, οι Έλληνες παρουσιάστηκαν ως ‘εχθροί’ λόγω εντάσεων στα Ίμια, λόγω ορισμένων γεγονότων του παρελθόντος και λόγω των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με την έκθεση, σε άρθρα σχετικά με την Κύπρο χαρακτηρίστηκαν, μαζί με τους Κύπριους (Ελληνοκύπριους), ως απειλή για την Τουρκία. Κατηγορήθηκαν, επίσης, στο σύνολό τους για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον «των προσφύγων».
Ομοίως, οι Κύπριοι (Ελληνοκύπριοι) στοχοποιήθηκαν σε σχέση με την 45η επέτειο της «Ειρηνευτικής Επιχείρησης» (επέτειος εισβολής) και την 36η επέτειο της «ίδρυσης της ΤΔΒΚ».
Σύμφωνα με την έκθεση, οι χριστιανοί στοχοποιήθηκαν στο πλαίσιο δύο επιθέσεων σε τεμένη στη Νέα Ζηλανδία και παρουσιάστηκαν ως απειλή για τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης «πηγή ειρήνης» της Τουρκίας στη Συρία. Στοχοποιήθηκαν, επίσης, σε σχέση με τη διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Τουρκία και σε κράτη της ΕΕ, αλλά και την ίδια την ΕΕ, υπό το πρίσμα της ‘χριστιανικής ταυτότητας’.
Στην έκθεση αναφέρονται και οι δέκα εφημερίδες με τις περισσότερες αναφορές λόγου μίσους, στις οποίες συγκαταλέγονται επτά φιλοκυβερνητικές, δύο αντιπολιτευόμενες και μία εθνικιστική.