Τα διακυβεύματα των υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο

Τα διακυβεύματα των υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο

ΣTΟ κρίσιμο ζήτημα των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο,  στις περιφερειακές συνεργασίες,  στην ενεργειακή αυτονομία/ασφάλεια, αλλά και στις  ενεργειακές εξαρτήσεις, εστιάζει  ο δημοσιογράφος , Γιώργος Σκαφιδάς, ειδικός σε θέματα διεθνούς πολιτικής, σε ανάλυση του στην ιστοσελίδα inside story. gr.

Ο Σκαφιδάς θέτει το ερώτημα «Τι είναι τελικά (τα κοιτάσματα φυσικού αερίου); Ευλογία, κατάρα, φούσκα ή μήπως απλά ένα διαπραγματευτικό χαρτί για άλλες (γεω)πολιτικές επιδιώξεις;».  

Ο Γκάμπριελ Μίτσελ, διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων στην ισραηλινή δεξαμενή σκέψης Mitvim σχολιάζει , όπως γράφει ο Σκαφιδάς, ότι  «Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί το τέλειο μοντέλο, ένα case-study, τόσο για εκείνους που υποστηρίζουν ότι η ενέργεια γεννά συγκρούσεις όσο και για εκείνους που ισχυρίζονται ότι δημιουργεί τις βάσεις για συνεργασία».

Βγάζοντας τα πλοία του για «έρευνες» στην Ανατολική Μεσόγειο, το καθεστώς Έρντογαν, σύμφωνα με τον Σκαφιδά,  προβάλει μονομερείς εδαφικές διεκδικήσεις, υπέρ των οποίων επιχειρεί να δημιουργήσει και τετελεσμένα. Προσπαθεί, επισημαίνει,  να φανεί ισχυρό στα μάτια των «έξω» αλλά και ενώπιον των Τούρκων ψηφοφόρων, να συντηρήσει το αφήγημα της «Τουρκίας ως παγκόσμιας δύναμης» στον δρόμο προς το επετειακό 2023 και να εκβιάσει, εξασφαλίζοντας είτε τη συμμετοχή του σε άλλα ενεργειακά πρότζεκτ της Ανατολικής Μεσογείου από τα οποία σήμερα η Άγκυρα είναι αποκλεισμένη, είτε τη σύμφωνη γνώμη των γειτόνων προκειμένου οι αγωγοί του μέλλοντος να περάσουν όλοι από το έδαφος της Τουρκίας.

*Διαβάστε την ανάλυση του Γιώργου Σκαφιδά στον σύνδεσμο:

https://insidestory.gr/article/koitasmata-fysikoy-aerioy-anatoliki-mesogeio?utm_source=Inside+Story+Subscriber+Newsletter&utm_campaign=1d404c23f4-DailyBrief_2020_09_21&utm_medium=email&utm_term=0_33278ddf3d-1d404c23f4-130440901&ct=t(DailyBrief_2020_09_07_21)

Share this post