Όλα ανοικτά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για Λευκορωσία-Κύπρο
Μήνυμα Μακρόν προς την Άγκυρα στα γαλλικά και τουρκικά
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου θα λάβει τις αποφάσεις σε ότι αφορά το θέμα των κυρώσεων για Τουρκία και Λευκορωσία. Αμφότερες οι περιπτώσεις, σε αντίθεση με την εικόνα που επιχειρούν να δημιουργήσουν συγκεκριμένοι κύκλοι στις Βρυξέλλες και αλλού, θα είναι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής. Απ’ εκεί και πέρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά ως προς την κατεύθυνση που θα κινηθούν οι 27. Τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα, με σαφή στήριξη από τη Γαλλία, επιθυμούν όπως οι 27 κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση τόσο για την περίπτωση της Λευκορωσίας όσο και σε σχέση με τις τουρκικές παραβιάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη διάρκεια του ΣΕΥ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ θα ενημερώσει τους 27 Υπουργούς Εξωτερικών για τη σειρά επαφών που ο ίδιος είχε σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα οι 27 ΥΠΕΞ, με ανάλογη βαρύτητα θα εξετάσουν και την κατάσταση στη Λευκορωσία. Ενώ στη συνέχεια θα δουν και μια σειρά από άλλα περιφερειακά ζητήματα όπως είναι η κατάσταση στη Λιβύη.
Σύμφωνα με τον “Φιλελεύθερο” οι 27 ΥΠΕΞ έλαβαν πολιτική συμφωνία κατά το πρόσφατο Άτυπο Συμβούλιο, Gymnich, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο ότι στο ΣΕΥ της 21ης Σεπτεμβρίου θα συζητήσουν αμφότερα τα ζητήματα Τουρκίας και Λευκορωσίας. Κάτι που παραδέχθηκε προσφάτως και ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική της ΕΕ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.
Η πολιτική συμφωνία των ΥΠΕΞ καταγράφει με σαφήνεια την ατζέντα του ΣΕΥ της 21ης Σεπτεμβρίου:
«Μακρά συζήτηση για την Τουρκία, επικεντρωμένη σε μεγάλο βαθμό στις κυρώσεις. Απολογισμός την έως τώρα έλλειψης απτής προόδου τόσο σε σχέση με την υπό τον Ύπατο Εκπρόσωπο διάλογο και τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, οι Υπουργοί συμφωνούν στην επιτάχυνση της δουλειάς που έγινε από το Συμβούλιο επί των προτάσεων της Κύπρου (Ιουνίου) σχετικά με την πρόσθετη λίστα ατόμων που εμπλέκονται σε παράνομη γεώτρηση. Όπως και για τη Λευκορωσία, αυτή η επιτάχυνση θα πρέπει να οδηγήσει στην έγκριση των σχετικών αποφάσεων από το Συμβούλιο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η προετοιμασία της στρατηγικής συζήτησης στο ΕΣ (EUCO) για την Τουρκία θα πρέπει να παραμείνει πολυδιάστατη, με τη συμπερίληψη τόσο θετικών κατευθύνσεων (διάλογος, οικονομική συνεργασία) όσο και πιθανής κλιμάκωσης περιοριστικών μέτρων που στοχεύουν το οικονομικό και χρηματοπιστωτικά συμφέροντα της Τουρκίας».
Είναι εμφανές τόσο από τη πολιτική συμφωνία των ΥΠΕΞ όσο από την ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ότι οι 27 πρέπει να προχωρήσουν ταυτόχρονα με αποφάσεις για Τουρκία και Λευκορωσία, ενώ στην ατζέντα περιλαμβάνονται και μέτρα κατά προσώπων που συμμετέχουν στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας.
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, μήνυμα με αποδέκτη την Άγκυρα και με κατεύθυνση την επανέναρξη του διαλόγου για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, λίγες ημέρες πριν τη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στέλνει ο Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο Twitter.
Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι, σε μια κίνηση προφανούς συμβολισμού, ο Γάλλος πρόεδρος έγραψε το ίδιο μήνυμα, εκτός από την γαλλική, και στην τουρκική γλώσσα, αναφέροντας πως η Αγκυρα φαίνεται πως έχει λάβει το μήνυμα για επανεκκίνηση συνομιλιών.
«Στο Αξαζιό (σ.σ. την πρόσφατη Σύνοδο των MED7 στην Κορσική), στείλαμε ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία: ας ανοίξουμε και πάλι έναν υπεύθυνο διάλογο, καλόπιστα και χωρίς αφέλεια», αναφέρει ο Μακρόν στην ανάρτησή του, προσθέτοντας ότι «το ίδιο μήνυμα εστάλη και από το Ευρωκοινοβούλιο. Φαίνεται να έχει εισακουστεί. Ας προχωρήσουμε».
Ajaccio'da, Türkiye'ye net bir mesaj gönderdik: iyi niyetli, naiflik olmaksızın sorumlu bir diyaloğu yeniden açalım. Bu çağrı bundan böyle Avrupa Parlamentosu’nun da çağrısı. Görünüşe göre de işitilmiş. İlerleyelim.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) September 19, 2020