Β. Λυσσαρίδης, Ν. Κληρίδης, Στ. Σουλιώτη σε αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων
Από τα Κυπριακά ταχυδρομεία κυκλοφορεί η «Προσωπικότητες της Κύπρου»«Προσωπικότητες της Κύπρου», η οποία αποτελείται από τρία γραμματόσημα των €0,34 που απεικονίζουν τον Βάσο Λυσσαρίδη, Νέαρχο Κληρίδη και Στέλλα Σουλιώτη, σε φύλλα των 8 γραμματοσήμων και ένα ΦΠΗΚ στη τιμή των €1,54.
Σε εκδήλωση για την παρουσίαση των γραμματοσήμων ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Καρούσος ανέφερε:
Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία κυκλοφορούν την αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων “Προσωπικότητες της Κύπρου”. Η αναμνηστική σειρά είναι αφιερωμένη σε τρεις ανθρώπους, “οι οποίοι τον περασμένο αιώνα άφησαν το στίγμα τους στην πολιτική, πολιτιστική, νομική, επιστημονική και εκπαιδευτική ιστορία του τόπου μας. Τρεις άνθρωποι, οι οποίοι μέσα από το δικό τους τομέα, με τη δική τους προσωπικότητα καθιερώθηκαν από την ιστορία ως φάρος παραδειγματισμού για τους νεότερους και σημείο αναφοράς για τους μεγαλύτερους”.
Βάσος Λυσσαρίδης…. ο γιατρός, ο πολιτικός, ο ποιητής, ο ζωγράφος, … ένας άνθρωπος με απέραντο πατριωτισμό και αγάπη για τον τόπο του. Σπούδασε και άσκησε το λειτούργημα της ιατρικής, όμως η αγάπη του για την Κύπρο τον οδήγησε από τα φοιτητικά χρόνια να εμπλακεί ενεργά στον αγώνα κατά της αγγλοκρατίας και μετέπειτα στην πολιτική ζωή του τόπου μας.
Ο Βάσος Λυσσαρίδης, ως πρόεδρος της Πανσπουδαστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, διοργάνωνε μαζικές εκδηλώσεις για την απαλλαγή του τόπου από τους Άγγλους αποικιοκράτες και συμμετείχε στον Αγώνα της ΕΟΚΑ με στόχο την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Στην πολιτική του σταδιοδρομία, πολλές φορές είχε έρθει σε αντιπαράθεση με πολλούς άλλους πολιτικούς ηγέτες αλλά, όλοι αναγνώριζαν και αναγνωρίζουν τον πατριωτισμό του.
Πέραν όμως της πολιτικής, η οποία τον έκανε ευρέως γνωστό στην Κύπρο και το εξωτερικό, ο Βάσος Λυσσαρίδης είχε μια άλλη σπουδαία πολιτιστική διαδρομή, αφού έκφραζε και αποτύπωνε τις ανησυχίες και προβληματισμούς του μέσω της ποίησης και της ζωγραφικής, στα οποία και διακρίθηκε αρκετές φορές. “Στα 100 χρόνια ζωής του σήμερα, ο Βάσος Λυσσαρίδης έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική αλλά είναι εκεί, σύμβολο του αγώνα μας για απελευθέρωση από τους Τούρκους κατακτητές. Ένα στόχο που όλα αυτά τα χρόνια πάλευε να πετύχει μέσα από την πολιτική, την ποίηση και τη ζωγραφική αλλά δυστυχώς δεν ευοδώθηκαν οι προσπάθειες του”.
Νέαρχος Κληρίδης …. Κατά κοινή ομολογία από τους πολυγραφότερους Κύπριους συγγραφείς. Ο Νέαρχος Κληρίδης, ως δάσκαλος, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την ερευνητική του δραστηριότητα και την προσφορά του στην πολιτιστική ζωή του τόπου μας.
Το έργο του Νέαρχου Κληρίδη αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε τις συνθήκες που επικρατούσαν στον τομέα της πρόσβασης σε αρχεία, της επικοινωνίας, της διακίνησης αλλά και τις οικονομικές συνθήκες που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής. Μέσα λοιπόν από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ο δάσκαλος Νέαρχος Κληρίδης άφησε τεράστια πολιτιστική κληρονομία αφού εξέδωσε περί τα 50 σχολικά και άλλα βιβλία και δημοσίευσε εκατοντάδες μελέτες, άρθρα και άλλα κείμενα σε διάφορα περιοδικά, επιστημονικά και μη, και σε εφημερίδες.
“Τα σχολικά του βιβλία, εκδομένα σε μια εποχή κατά την οποία απουσίαζαν σχεδόν ολοκληρωτικά οι κυπρολογικές μελέτες, συνέβαλαν σημαντικά στην καλύτερη αλλά και ευρύτερη γνώση πτυχών της ιστορίας αλλά και της γεωγραφίας της Κύπρου, ταυτόχρονα δε αποκάλυψαν αρκετό μέρος του πλούτου της κυπριακής λαογραφίας και μυθολογίας, καθώς και της εκκλησιαστικής παράδοσης”.
Στέλλα Σουλιώτη….. μια γυναίκα που άφησε με ανεξίτηλο μελάνι το όνομά της στην πολιτική και νομική ιστορία του τόπου μας αλλά και στην κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη. Δεν έπαψε ούτε μια στιγμή στη ζωής της να συμμετέχει και να προσφέρει στα κοινά.
“Η Στέλλα Σουλιώτη καταξιώθηκε και κατέχει την πρωτιά ως η πρώτη Κύπρια νομικός, η πρώτη γυναίκα Υπουργός της Δημοκρατίας ( Δικαιοσύνης και Υγείας) και ως η πρώτη γυναίκα στο ανώτατο αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Όλοι αναγνώρισαν τη νομική της κατάρτιση και τον ανιδιοτελή χαρακτήρα της, ανάμεσα στους οποίους και τέσσερεις Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας που την είχαν διορίσει ως Ειδική Σύμβουλό τους. Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή της σε πληθώρα συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και σε Τεχνικές Δικοινοτικές Επιτροπές”.
Πέραν όμως της πολιτικής και νομικής της κληρονομιάς, η Στέλλα Σουλιώτη άφησε μια κληρονομιά ήθους και αλληλεγγύης στον τόπο μας, αφού για χρόνια διετέλεσε Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Κύπρου, Αντιπρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UNESCO όπου το έργο της αποτιμάται απ΄ όλους πολύ επιτυχημένο και με πληθώρα παρακαταθηκών.
Κλείνοντας, ο υπουργός επεσήμανε ότι τα Κυπριακά Ταχυδρομεία έχουν τιμήσει, μέχρι σήμερα, με πολλές εκδόσεις γραμματοσήμων προσωπικότητες του τόπου μας και θα συνεχίσουν να το πράττουν και στο μέλλον, αφού τα γραμματόσημα έχουν τη δυνατότητα μέσω του φιλοτελισμού αλλά και της συνήθους χρήσης τους, ως μέσο πληρωμής ταχυδρομικών τελών, να προσφέρουν ιστορική γνώση και να τιμούν τους ευεργέτες του μεγαλείου των Κυπρίων .
*Μπορείτε να παραγγείλετε τις νέες σειρές γραμματοσήμων καθώς και άλλα φιλοτελικά προϊόντα από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα.