Sergey Lavrov : «Η Μόσχα, αν της ζητηθεί, είναι έτοιμη να βοηθήσει την Κυπριακή και την Τουρκική Δημοκρατία»

Sergey Lavrov : «Η Μόσχα, αν της ζητηθεί, είναι έτοιμη να βοηθήσει την Κυπριακή και την Τουρκική Δημοκρατία»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΛΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergey Lavrov, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», εκφράζει την ετοιμότητα της Μόσχας «να συμβάλει στη διαμόρφωση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας, υπό την προϋπόθεση όμως και αποκλειστικά και μόνον, στην περίπτωση που θα το ζητήσουν και οι δύο ενδιαφερόμενες πλευρές».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ  δήλωσε πως «η εμβάθυνση της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας, καθώς και η αναγκαιότητα αμοιβαίων ενεργειών με την Άγκυρα σε σχέση με περιφερειακά ζητήματα, δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο ούτε και θα επηρεάσει τον διάλογο της  Μόσχας  με τη Λευκωσία».

Επίσης, επισήμανε πως βασικό πεδίο για αποτελεσματική επίλυση των διαφορών είναι τα Ηνωμένα Έθνη, εκφράζοντας ανησυχία για τα τεκταινόμενα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Θεωρούμε ως απαράδεκτες οποιεσδήποτε ενέργειες, που στη συνέχεια μπορούν να αυξήσουν τη δυναμική της διένεξης», είπε, σημειώνοντας πως οι διαφορές καλύτερα να διευθετούνται στο τραπέζι των συνομιλιών.

Στη συνέντευξή του στον «Φ» ο Sergey Lavrov εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και σημειώνει πως «θεωρούμε ως απαράδεκτες οποιεσδήποτε ενέργειες, που στη συνέχεια μπορούν να αυξήσουν τη δυναμική της διένεξης». Τόνισε δε πως οι διαφορές καλύτερα να διευθετούνται στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και τις κινήσεις από τουρκικής πλευράς για να την εποικίσει, παρέπεμψε στην πάγια θέση της Μόσχας, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο θέμα «πρέπει να επιλυθεί με βάση τα υφιστάμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πρώτα απ΄ όλα το 550 (1984) και το 789 (1992)».

Αύριο ο Ρώσος ΥΠΕΞ πραγματοποιεί ολιγόωρη επίσκεψη στην Λευκωσία,με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι η επίσκεψη Lavrov στην Λευκωσία πραγματοποιείται   και σε μια κρίσιμη συγκυρία για την περιοχή της Αν. Μεσογείου ,  καθώς πέραν από τα πολλά ανοικτά μέτωπα και τις εντάσεις, γίνονται και κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα.

Το πρωί ο  Ρώσος ΥΠΕΞ θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση και στην συνέχεια ο Ν. Αναστασιάδης θα παρασημοφορήσει τον  Sergey Lavrov. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων. 

Μετά τις συναντήσεις ο Ρώσος ΥΠΕΞ θα μεταβεί στο κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών ,όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογο του, Νίκο Χριστοδουλίδη και ακολούθως θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. 

Στο πλαίσιο των επαφών τους, οι δύο Υπουργοί αναμένεται να ανασκοπήσουν το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας και να ανταλλάξουν απόψεις, ανάμεσα σε άλλα, για το Κυπριακό, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, για τις σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας, καθώς και για περιφερειακά ζητήματα. Στη συνέχεια, οι  Χριστοδουλίδης και Lavrov θα υπογράψουν, σε ειδική τελετή,  το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2021-2022. Στο πλαίσιο της ίδιας τελετής, θα υπογραφτεί επίσης το Πρωτόκολλο, που τροποποιεί τη Συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας από τον υπουργό Οικονομικών , Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας,  Alexey Sazanov.

Οι δύο υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις, αλλά δεν θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Τέλος, αφού περιηγηθούν στη φωτογραφική έκθεση, που είναι αφιερωμένη στα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών στο αίθριο του Υπουργείου Εξωτερικών, οι κύριοι  Χριστοδουλίδης και Lavrov θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

 

 

Share this post