Δεν πάνε «πακέτο» Κυπριακό- φυσικό αέριο
Δηλώσεις του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Πρόδρομου Προδρόμου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Δεν υπάρχει δυνατότητα άσκησης βέτο» για την σύνοδο της Βάρνας.
«Τυχόν αίτημα να γίνει χωριστή διαπραγμάτευση, ή να προηγηθεί κάποια συμφωνία για το φυσικό αέριο, δεν μπορεί να συζητηθεί» δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο ο Μουσταφά Ακιντζί να προσέλθει σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, θέτοντας πρόταση για «πακέτο» Κυπριακού και ερευνών για φυσικό αέριο.
Ο κ. Προδρόμου εξήγησε ότι ένα τέτοιο αίτημα δεν μπορεί να συζητηθεί, διότι «θα προκαταλάμβανε την κύρια διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός». Στόχος των διαπραγματεύσεων, είπε ο εκπρόσωπος, είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της χώρας μέσα από το πολιτειακό σύστημα, που προνοείται από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, «αλλά και η απαλλαγή της Κύπρου από εγγυήσεις, επεμβάσεις, ξένη κηδεμονία και όχι κάποιος “διαμοιρασμός” πόρων». Ανέφερε επίσης, ότι η διαπραγμάτευση η οποία, κατά γενική ομολογία, είχε φτάσει σε προχωρημένο σημείο, πρέπει να συνεχιστεί αναζητώντας «ακτίνα συμφωνίας και συγκλίσεις στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά».
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, «ο λόγος για τον οποίο επιδιώκεται η προκαταρκτική συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη είναι για να γίνει συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο και να ξεκαθαρίσει η συνέχεια των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο που υφίσταται και έχει προδιαγραφεί από τα Ηνωμένα Έθνη». Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι αναμένεται η ανταπόκριση της του κ. Ακιντζί για τον καθορισμό της συνάντησης και εξήγησε πως «δεν θα πρόκειται για συνάντηση διαπραγμάτευσης, αλλά για μια προκαταρκτική συνεννόηση, ως προς το ότι επανέναρξη διαπραγματεύσεων σημαίνει να τερματισθούν οι προκλήσεις, επιθετικές ενέργειες και παραβιάσεις από την Τουρκία, αλλά να εγκαταλειφτούν και νεοφανείς ιδέες ότι μπορεί να αναζητηθεί λύση εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ».
«Ο φυσικός πλούτος της χώρας και ο ενεργειακός πλούτος ειδικότερα δεν αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων» τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπενθύμισε ότι για το ζήτημα αυτό υπάρχει ήδη σύγκλιση, που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Δηλαδή, προκαταρκτική συμφωνία ότι το φυσικό αέριο, όπως και όλος ο φυσικός πλούτος, θα είναι αρμοδιότητα του κράτους, δηλαδή της κεντρικής (ομοσπονδιακής) κυβέρνησης. «Έχει μάλιστα συζητηθεί και συγκεκριμένος μηχανισμός – ρύθμιση. Αυτή η σύγκλιση, που υπήρξε στις διαπραγματεύσεις Χριστόφια – Ταλάτ επαναβεβαιώθηκε πρόσφατα και στις διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη – Ακιντζί» σημείωσε.
Σχετικά με τη σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα, που είναι προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου, ο κ. Προδρόμου ανάφερε ότι η στάση της Κύπρου θα αποφασιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ωστόσο, έκανε σαφές ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα άσκησης βέτο». Αλλά, τόνισε, και να γίνει η συνάντηση στη Βάρνα, θα τεθεί στο τραπέζι ολόκληρη η ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων και οι υποχρεώσεις της Άγκυρας. Η τελική απόφαση, όπως είπε, θα ληφθεί στη βάση της αλληλεγγύης των Ευρωπαίων εταίρων της Κύπρου και των αναφορών τους για την ανάγκη τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων, αλλαγής συμπεριφοράς από την Άγκυρα και επίδειξης πνεύματος καλής γειτονίας. Επίσης, σημείωσε ότι με την Αθήνα υπάρχει συνεννόηση σε άριστο βαθμό.
Για τα όσα λέγονται περί κλεισίματος από την Κυπριακή Δημοκρατία -λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ- των οδοφραγμάτων από και προς τα κατεχόμενα, ο κ. Προδρόμου δήλωσε ότι υπάρχει τέτοιο θέμα. «Δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που δημιούργησε τα οδοφράγματα, αλλά η κατοχή. Η δική μας στάση από την αρχή ήταν να μην υπάρχουν καθόλου οδοφράγματα», είπε και πρόσθεσε ότι όσα έχουν διαδοθεί τις τελευταίες ημέρες, «δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική ηγεσία, ούτε υπήρξε ποτέ καμία πρόθεση για να κλείσουν οδοφράγματα».