Μαύρη επέτειος: 98 χρόνια από την τραγωδία της Μ. Ασίας.

Μαύρη επέτειος: 98 χρόνια από την τραγωδία της Μ. Ασίας.

Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες 98 χρόνια από την μεγαλύτερη τραγωδία του σύγχρονου Ελληνισμού, την Μικρασιατική καταστροφή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανιστεί όλο το ελληνικό στοιχείο από την Μικρά Ασία. Εξαίρεση, σύμφωνα με την Συνθήκη της Λοζάνης, οι Έλληνες της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Ωστόσο, η Τουρκία δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα και ο Ελληνισμός συρρικώθηκε δραματικά από την Πόλη και τα δύο νησιά. 

Φέτος η επέτειος της τραγωδίας συμπίπτει με την άκρως επιθετική πολιτική κατά της Ελλάδος του Ταγίπ Ερντογάν , διαδόχου του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος με την  βοήθεια των τότε Μεγάλων Δυνάμων -που εγκατέλειψαν την Ελλάδα- εξολόθρευσε τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, με αποκορύφωμα την πυρπόληση της Σμύρνης.

 

Οι καθοριστικές ημερομηνίες είναι:

*25 Αυγούστου 1922 (13/8)

Αρχίζει η τουρκική επίθεση στις θέσεις του ελληνικού στρατού, νοτιοδυτικά του Αφιόν Καραχισάρ. Η «Επίτομη Ιστορία» της Διεύθυνσης Στρατού αναφέρει ότι «Ουδέποτε μέχρι της ημέρας εκείνης το εν τη Μικρά Ασία Ελληνικό στράτευμα είχον υποστή τέτοιο αποτελεσματικό και σφοδρό βομβαρδισμό». Ο αρχιστράτηγος Χατζηανέστης την νύχτα της 24ης Αυγούστου διατάσσει γενική αντεπίθεση. Η διαταγή έμεινε ανεκτέλεστη.

*26 Αυγούστου 1922 14-8-1922 (14/8)

*Κατάρρευση του Μετώπου. Τα δυο ελληνικά σώματα στρατού αποδιοργανώνονται σαν αυτόνομοι σχηματισμοί,αναμιγνύονται και δημιουργούνται δύο φάλαγγες που υποχωρούν: η «Ομάδα Μεραρχιών Τρικούπη» που διοικείται από τον στρατηγό Νικόλαο Τρικούπη και η «Ομάδα Μεραρχιών Φράγκου» που διοικείται από τον υποστράτηγο Αθανάσιο Φράγκο[8]

*29 Αυγούστου 1922 (17/8)

Μάχη του Αλή Βεράν της Κιουτάχειας . Οι Τούρκοι επιτίθενται στην Ομάδα Μεραρχιών Τρικούπη που μάχεται, διαφεύγει αλλά παραδίδεται τελικά στις 20/8/1922 π.η. Αιχμαλωτίζονται, εκτός από τον στρατηγό Τρικούπη ακόμα 190 αξιωματικοί και 4.400 στρατιώτες

*Στις 26 Αυγούστου( ν.η) ο Μουσταφά Κεμάλ ηγήθηκε της επίθεσης στην κοιλάδα του Αφιόν Καραχισάρ με το παράγγελμα «Στόχος μας η Μεσόγειος». Την επόμενη ημέρα το στράτευμα των 23.000 Τούρκων είχε καταφέρει να απωθήσει τους 16.000 εξουθενωμένους και ελλιπώς εξοπλισμένους Έλληνες των Α’ και Γ’ Σωμάτων Στρατού. (Οι ημερομηνίες εντός των παρενθέσεων αντιστοιχούν στο παλαιό ημερολόγιο)

*Τέσσερις ημέρες μετά, στις 30 Αυγούστου (ν.η) ο ελληνικός στρατός ηττήθηκε στο Ντουμλούπιναρ και η υποχώρησή του συνεχίστηκε ως τις 9 Σεπτεμβρίου, ημέρα της άλωσης της Σμύρνης από τους Τούρκους.

*Δείτε ένα αφιέρωμα της ΕΡΤ

Μικρασιατική Καταστροφή 1922

 

Share this post